36 C
Athens
36.5 C
Thessaloniki
Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024
More

  Δίκη Πισπιρίγκου: «Στην Τζωρτζίνα χορήγησα μόνο αδρεναλίνη», κατέθεσε νοσηλεύτρια – «Δεν περιμέναμε το παιδί να καταλήξει» ανέφερε γιατρός


  Με την κατάθεση της δεύτερης νοσηλεύτριας, Ευσταθίας Νίκα, η οποία συμμετείχε στην προσπάθεια ανάνηψης της Τζωρτζίνας στο «Αγλαΐα Κυριακού» συνεχίστηκε η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

  Η μάρτυρας ανέφερε ότι η ίδια χορήγησε στο κοριτσάκι αδρεναλίνη υπό τις οδηγίες του επικεφαλής γιατρού κ. Τσιούβα.

  «Ήμουν απογευματινή βάρδια στο νοσοκομείο. Με ενημέρωσαν να κατέβω για περαστικό ανακοπής για να αλλάξω τη συνάδελφο Αγγελική Γιώργη. Είδα το παιδί διασωληνομένο και οι γιατροί του έκαναν ΚΑΡΠΑ» είπε η μάρτυρας και συνέχισε: «Η συνάδελφός μου με ενημέρωσε ότι βρήκαν το παιδί με μυδρίαση, άσφυγμο και απνοικό. Μου παρέδωσε το βαλιτσάκι χωρίς ένα φιαλίδιο ροκουρόνιου (.σ.σ σύμφωνα με την κ. Γιώργη η ουσία χορηγήθηκε στο παιδί κατά τη διασωλήνωση) και χωρίς ένα φιαλίδιο αδρεναλίνης. Αποχώρησε εκείνη και την αντικατέστησα. Ολοκληρώσαμε την ανάνηψη. Το παιδί δεν τα κατάφερε».


  Πρόεδρος: Η συνάδελφός σας μας είπε ότι υπάρχουν δυο βαλιτσάκια το ένα με εξοπλισμό και το άλλο με φαρμακευτικές ουσίες. Αυτό το τελευταίο τι έχει μέσα;

  Μάρτυρας: Υπάρχει το βαλιτσάκι με τον εξοπλισμό και το βαλιτσάκι με τα φάρμακα επείγουσας κλήσης. Σε αυτό το βαλιτσάκι στο πάνω μέρος είναι τα ναρκωτικά φάρμακα και γράφει πάνω «ναρκωτικά», πιο κάτω είναι η αδρεναλίνη και η ατροπίνη.


  Πρόεδρος: Αυτά που ανήκουν στην  κατηγορία ναρκωτικών είναι σε ειδική συσκευασία;

  Μάρτυρας: Όλο το βαλιτσάκι έχει μέσα θηκάρια, τα φάρμακα που ανήκουν στην κατηγορία των ναρκωτικών είναι στη πάνω μεριά στο βαλιτσάκι.

  Πρόεδρος: Όταν τελείωσε αυτή η προσπάθεια ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται για τα φάρμακα που έχουν καταναλωθεί από το βαλιτσάκι;

  Μάρτυρας: Η νοσηλεύτρια που κατέβηκε στο δωμάτιο μετά τη κλήση μαζί με την υπεύθυνη της βάρδιας ανοίγουν το βαλιτσάκι και μετράνε μια – μια τις αμπούλες από αυτές που είναι στα ναρκωτικά φάρμακα. Αν λείπει κάποια πρέπει να καταγραφεί στον ασθενή. Αν λείπει φάρμακο γράφεται από τους γιατρούς στο φάκελο του παιδιού και το αντικαθιστούμε από το στοκ των φαρμάκων.

  Δ. Γεωργακόπουλος (συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας): Ποιά φάρμακα αναπλωρίσατε;

  Μάρτυρας: Δυο φιαλίδια αδρεναλίνης, ένα ρουκορόνιο και φτιάξαμε άλλη και μια σύριγγα αδρεναλίνης που είχε καταναλωθεί και αυτή.

  Αλέξης Κούγιας (συνήγορος υπεράσπισης): Είχατε εκείνη την ώρα με κάποιο γιατρό διάλογο;

  Μάρτυρας: Άκουγα αυστηρά τις οδηγίες του κ. Τσιούβα, έκανα ότι μου έλεγε ο συντονιστής γιατρός της μονάδας, ο δικός μου ρόλος ήταν να είμαι αφοσιωμένη στα φάρμακα

  Κούγιας: Λέτε στην κατάθεσή σας ότι κάνατε άλλες δυο δουλειές εκείνη την ώρα. ….

  Μάρτυρας: Έκανα αμπου και καρδιογράφημα.  Οφείλω να υπάκουω τις οδηγίες του γιατρού, αν μου ζητήσει ο γιατρός να κάνω καρδιογράφημα θα το κάνω.

  Κουγιας: Άρα κάνατε συγχρόνως τρία πράγματα;

  Μάρτυρας: Ναι, αλλά όχι ταυτόχρονα.

  Νωρίτερα στο δικαστήριο είχε καταθέσει η κ. Στέλλα Μoύσκου, επιμελητήρια παιδονευρολογίας στο «Αγλαΐα Κυριακού», η οποία είχε εξετάσει το παιδί και το είχε υποβάλει σε εγκεφαλογράφημα. Και η συγκεκριμένη γιατρός κατέθεσε πως δεν περίμενε το παιδί να καταλήξει ενώ κατέθεσε ότι η πρώτη σκέψη των γιατρών ήταν ότι τα επεισόδια που παρουσιάζε η Τζωρτζίνα ήταν επεισόδια επιληψίας, κάτι όμως, που όπως είπε, δεν επιβεβαιώθηκε.« Ένα παιδί με τόσο μεγάλη βλάβη στο εγκέφαλο το πρώτο που θα σκεφτείς είναι οι σπασμοί, κλίνουμε να μην ήταν σπασμοί αλλά και πάλι με βεβαιότητα δεν μπορείς να πεις» είπε η μάρτυρας.

  Πρόεδρος: Αν υποθέσουμε ότι είχε επιληψία που δεν μπορούσε να διαγνωστεί με αυτά τα επεισόδια που έκανε που λύνονταν μόνα τους. Με αυτό πως καταλήγουμε στο το θάνατο;

  Μάρτυρας: Όχι από επιληψία δεν πεθαίνει κάποιος και ειδικά ένα παιδί με βηματοδότη και μέσα στο νοσοκομείο. Τα παιδιά αυτά είναι πολύ φροντισμένα στις ημέρες μας. Συνήθως ενηλικιώνονται. Αν υπάρξει κάποια λοίμωξη ίσως

  Εισαγγελέας: Η αγωγή που είχε η Τζωρτζίνα είχε θωρακίσει το παιδί στους σπασμούς; Αν παραλείψεις μια δόση

  Μάρτυρας: Ναι την είχε θωρακίσει, είχε ένα καλό επίπεδο κάλυψης, έπαιρνε δυο φάρμακα. Θα έπρεπε να παραλειφθούν κάποιες δόσεις και από τα δυο για να έχει πρόβλημα.

  Κούγιας: Αποκλείεται το παιδί αυτό με την εικόνα που είχε να πέθανε φυσιολογικά;

  Μάρτυρας: Θα μπορούσε γενικά ένα παιδί με σπαστική τετραπληγία να καταλήξει, αλλά δεν περιμέναμε από την εικόνα που είχαμε για αυτό το παιδί να καταλήξει.

  Κούγιας: Μάθατε αν το παιδί είχε κάποια λοίμωξη;

  Μάρτυρας: Το να έχει μια απλή λοίμωξη μια βαριά πνευμονία πχ. δεν είναι λόγος να καταλήξει, μιλάμε για βαριές λοιμώξεις για να καταλήξεις.

  Κούγιας: Αποκλείετε το παιδί αυτό με την εικόνα που είχε να πέθανε φυσιολογικά;

  Μάρτυρας: Θα μπορούσε γενικά ένα παιδί με σπαστική τετραπληγία να καταλήξει, αλλά δεν περιμέναμε από την εικόνα που είχαμε για αυτό να καταλήξει.

  Κούγιας: Μάθατε αν το παιδί είχε κάποια λοίμωξη;

  Μάρτυρας: Το να έχει μια απλή λοίμωξη μια βαριά πνευμονία πχ. δεν είναι λόγος να καταλήξει, μιλάμε για βαριές λοιμώξεις για να καταλήξεις.

  Τέλος, έπειτα από αίτημα του κ. Κούγια ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης (ο οποίο επρόκειτο να καταθέσει αύριο) αναμένεται τελικά να καταθέσει την ερχόμενη Τετάρτη.

   

     ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ