Δικηγόροι: Η σωφρονιστική πολιτική ανήκει στο υπ. Δικαιοσύνης – «Όχι» στον περιορισμό χορήγησης αδειών σε κρατούμενους

Το σωφρονιστικό σύστημα και τα ζητήματα εκτέλεσης ποινής θα έπρεπε να ανήκουν στο υπουργείο Δικαιοσύνης και όχι στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Την εκπεφρασμένη αυτή θέση του δικηγορικού σώματος, εξέφρασε για μια ακόμη φορά ο αντιπρόεδρος της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Γ. Σταματογιάννης, κατά την ακρόαση φορέων στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «Ρυθμίσεις σωφρονιστικής νομοθεσίας, διατάξεις για το Ταμείο Προνοίας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας και λοιπές διατάξεις».
Ακόμη, ο κ. Σταματογιάννης πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, ανέφερε στην τοποθέτηση του στη Βουλή και συγκεκριμένα στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της σχετικά με το παραπάνω νομοσχέδιο, τα εξής :
Στο υπουργείο Δικαιοσύνης προσιδιάζει η κοινωνική διάσταση του σωφρονισμού, σε αντίθεση με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για το οποίο προσφορότερο θα ήταν να επικεντρώνεται κυρίως στην κατασταλτική του λειτουργία.
Ο περιορισμός και η συρρίκνωση του δικαιώματος ως προς την χορήγηση αδειών λειτουργεί ανασταλτικά στην κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων, τη στιγμή μάλιστα ότι δεν υφίστανται σχετικές έρευνες που να δικαιολογούν τον περιορισμό τους.
Ο περιορισμός της δυνατότητας μεταγωγής των κρατουμένων στις αγροτικές φυλακές, παρά το γεγονός ότι δεν έχει παρατηρηθεί σε αυτές, αριθμός παραβιάσεων που να δικαιολογεί μία τέτοια πρόταση, δεν εξυπηρετεί τη σωφρονιστική διαδικασία.
Αντίθετα, ο κ. Σαματογιάννης αποτίμησε ως θετικές τις διατάξεις για την ενίσχυση του προγράμματος «Επάνοδος».
Τέλος ανέφερε ότι η προτεινόμενη νομοθετική μεταρρύθμιση πρέπει να διαπνέεται από το πνεύμα της ισότητας στη μεταχείριση των κρατουμένων κατά τον ισχύοντα Σωφρονιστικό Κώδικα και το γεγονός ότι οι κρατούμενοι πρέπει να αντιμετωπίζονται πάντοτε και μόνο με βάση την ατομική και τυχόν πειθαρχικώς παραβατική τους συμπεριφορά στη φυλακή.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες