Δικηγόροι: Τι συνεχίζουν να διεκδικούν από την κυβέρνηση και τι έχουν λάβει

Χωρίς καμία επαγγελματική δραστηριότητα βρέθηκε επί περίπου τρεις μήνες η συντριπτική πλειονότητα των δικηγόρων της χώρας λόγω των μέτρων που ελήφθησαν περί μερικής λειτουργίας των δικαστηρίων της χώρας.
Οι δικηγόροι, δια των συνδικαλιστικών τους οργάνων κατ’ επανάληψη έχουν επισημάνει ότι έχουν πληγεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο επαγγελματικό κλάδο από τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Για τους λόγους αυτούς, έχουν τονίσει την ανάγκη άμεσης οικονομικής στήριξής τους, καθώς όπως επισημαίνει και στην τελευταία ανακοίνωση της η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, έχουν αποστερηθεί κάθε εισοδήματος για την κάλυψη των επαγγελματικών και οικογενειακών τους αναγκών.
Ωστόσο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ολομέλειας «δυστυχώς μέχρι σήμερα, η Κυβέρνηση στάθηκε πλήρως ανακόλουθη στην χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, ενώ η από βήματος της Βουλής στις 2.4.2020 εξαγγελία του Πρωθυπουργού για την καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους επιστημονικούς κλάδους για τον μήνα Μάϊο, δεν έχει μέχρι σήμερα υλοποιηθεί, απαξιώνοντας έτσι, με τον πιο εμφατικό τρόπο, το δικηγορικό σώμα και κατά προκλητική άνιση μεταχείρισή του σε σχέση με άλλους επαγγελματικούς κλάδους».
Σύμφωνα με την Ολομέλεια, από το διεκδικητικό πλαίσιο του δικηγορικού σώματος για την οικονομική στήριξη του κλάδου έχουν υλοποιηθεί, μέχρι σήμερα, η οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ μετά την κατάργηση από την Κυβέρνηση του προγράμματος «τηλεκατάρτισης», η έκπτωση κατά 25% των ασφαλιστικών εισφορών σε περίπτωση εμπρόθεσμης καταβολής, ο συμψηφισμός κατά 25% του ΦΠΑ σε περίπτωση εμπρόθεσμης καταβολής και η μείωση μισθώματος για την επαγγελματική στέγη για το μήνα Απρίλιο και Μάϊο. Ακόμη, όπως επισημαίνουν οι δικηγόροι υφίσταται εξαγγελία για μείωση της προκαταβολής φόρου, όπως και για τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες.
Υπό τα δεδομένα αυτά, η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, συνεχίζει όπως αναφέρει να διεκδικεί:
Την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για το μήνα Μάιο, ύψους 800 ευρώ.
Την απαλλαγή, άλλως, την μείωση στο χαμηλότερο συντελεστή του ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες και την επέκταση της απαλλαγής από τον ΦΠΑ εισοδημάτων ελευθέρων επαγγελματιών από το ποσό των 10.000 ευρώ στο ποσό των 25.000 ευρώ. Για τα ζητήματα αυτά το δικηγορικό σώμα έχει εκπονήσει ήδη και προωθεί σχετική τροπολογία.
Την ένταξη των όλων δικηγόρων στο καθεστώς της επιστρεπτέας προκαταβολής φόρου και όχι μόνο αυτών που απασχολούν τουλάχιστον ένα άτομο ως προσωπικό.
Τη μη καταβολή, άλλως την αναλογική μείωση, του τέλους επιτηδεύματος για το έτος 2020.
Τη διεύρυνση της δικηγορικής ύλης σε διαδικασίες προς διασφάλιση των εννόμων συμφερόντων των πολιτών, την ασφάλεια των συναλλαγών και την απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών, όπως ιδίως:
– Η θεσμοθέτηση πιστοποιητικού βαρών σε εμπράγματες και ενοχικές διαδικασίες,
– Η αποδοχή κληρονομιών από δικηγόρους,
– Η υποχρεωτική παράσταση δικηγόρων ενώπιον Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, για αδικήματα που απειλείται ποινή φυλάκισης άνω των 3 ετών.
Τέλος, να σημειωθεί έχει συγκροτηθεί Επιτροπή από Προέδρους Δικηγορικών Συλλόγων για την επεξεργασία και υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες