Δολοφονία Τοπαλούδη: «Απάνθρωπη συμπεριφορά εκ μέρους των δραστών» κατέθεσε ο ιατροδικαστής – «Έγινε μακελειό» ανέφερε ο λιμενικός Θ. Ζώβας

Μνήμες από το βιασμό και τη στυγερή δολοφονία της 21χρονης φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη το Νοέμβριο του 2018 στη Ρόδο, ζωντάνεψαν στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας, ενώπιον του οποίου, ξεκίνησε σήμερα, έπειτα από πολλές διακοπές και καθυστερήσεις, η δίκη σε δεύτερο βαθμό για τη συγκεκριμένη υπόθεση. «Δεν υπήρξε ίχνος ανθρωπισμού από τους δράστες είπε στην κατάθεσή του ο ιατροδικαστής Παναγιώτης Κοτρέτσος, ο οποίος διενήργησε τη νεκροψία -νεκροτομή στη σορό της αδικοχαμένης φοιτήτριας. Μάλιστα, ο κ. Κοτρέτσος παραλλήλισε τα όσα υπέστην η άτυχη φοιτήτρια με βασανισμό και επανέλαβε, όπως και πρωτοδίκως, πως η νεαρή κοπέλα, έφερε σημάδια στραγγαλισμού, είχε πολλαπλές κακώσεις στο κεφάλι, και πως ρίχτηκε ζωντανή στη θάλασσα. «Αιτία θανάτου της ήταν ο πνιγμός» κατέθεσε ο ίδιος.

Για «μακελειό» έκανε λόγο ο Λιμενικός, Θωμάς Ζώβας, που είχε εντοπίσει τη σορό της 21χρονης Ελένης, μέσα στη θάλασσα στον όρμο «Φώκια» στη Ρόδο, και εν συνεχεία οδηγήθηκε στη σύλληψη των δυο δραστών. «Είναι φως φανάρι τι έγινε. Η κοπέλα αντιστάθηκε και τη σακατέψανε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο συγκεκριμένος μάρτυρας.

Μάλιστα, σήμερα βρέθηκαν στη δικαστική αίθουσα και οι δυο κατηγορούμενοι της υπόθεσης, οι οποίο σε πρώτο βαθμό έχουν καταδικασθεί ο καθένας σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία και επιπλέον 15ετη κάθειρξη για το αδίκημα του βιασμού. Πρόκειται για ένα 26χρονο με καταγωγή από τη Ρόδο, ο οποίος έδινε το «παρών» και στις προηγούμενες συνεδριάσεις και τον 24χρονο συγκατηγορούμενό του με καταγωγή από την Αλβανία, ο οποίος ήλθε για πρώτη φορά σήμερα στη δικαστική αίθουσα.

Αντίθετα, οι γονείς της αδικοχαμένης φοιτήτριας δεν βρίσκονταν σήμερα στο δικαστήριο, καθώς είχαν ζητήσει από την έδρα, κατά προηγούμενη συνεδρίαση, να καταθέσουν στις 28 Μαρτίου. Να σημειωθεί ότι και οι δυο έρχονταν στην Αθήνα, κατά τις προηγούμενες δικασίμους από το Διδυμότειχο όπου διαμένουν μόνιμα, χωρίς όμως να έχουν καταφέρει να καταθέσουν λόγω εμποδίων που παρουσιάζονταν στη δίκη, αρχής γενομένης με την παραίτηση του συνηγόρου του Αλβανού κατηγορούμενου.

Η πρόεδρος με την έναρξη της διαδικασίας έδωσε το λόγο στον 24χρονο κατηγορούμενο Αλβανικής καταγωγής, προκειμένου να τοποθετηθεί επί των κατηγοριών που αντιμετωπίζει «Ήρθα να σας πω την αλήθεια. Θα αποδεχθώ τις ευθύνες μου. Ήρθα με όλο το σεβασμό στο δικαστήριό σας να πω τα γεγονότα, όπως έγιναν. Υπήρξε αυτή η καθυστέρηση αλλά ο συνήγορός που είχα διορίσει αρχικά δεν είχε χρόνο να μελετήσει τη δικογραφία», ανέφερε ο κατηγορούμενος.

Πρόεδρος: Ένα μήνα και δε πρόλαβε;

Κατηγορούμενος: Έτσι μου είπε.

Πρόεδρος: Πάντως το να ομολογήσετε την αλήθεια είναι ένας τρόπος αποκατάστασης.

Κατηγορούμενος: Ναι θέλω να συνεργαστώ με το δικαστήριο σας.

Πρόεδρος: Θα το δούμε.

 

«Απάνθρωπη συμπεριφορά»

Πρώτος στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε και κατέθεσε ιατροδικαστής Παναγιώτης Κοτρέτσος, ο οποίος διενήργησε τη νεκροψία -νεκροτομή στη σορό του θύματος. «Η εγκληματική ενέργεια διαπιστώθηκε εξ’ αρχής. Τα ευρήματα «φώναζαν» για ανθρωποκτονία. Υπήρχαν χαρακιές στο λαιμό του θύματος, ήταν από αιχμηρό όργανο. Υπήρχαν και οι εκχυμώσεις στο τράχηλο που έδειχναν απόπειρα στραγγαλισμού. Έγιναν με δυο χέρια», είπε ο μάρτυρας.

Πρόεδρος: Πείτε μας τι βρήκατε πόντο -πόντο, όταν εξετάσατε τη σορό;

Μάρτυρας: Βρήκα μια χαρακιά, η οποία έδειχνε κίνηση της λεπίδας. Η χαρακιά είχε διακλάδωση στη μια της μεριά. Αυτό σημαίνει ότι το μαχαίρι έχει κινηθεί. Υποθέτω ότι η χαρακιά ήταν από θλων όργανο, από κάποιο είδους μαχαιριού, όχι από βράχο. Εκεί κατάλαβα ότι ήταν εγκληματική ενέργεια. Στη κεφαλή υπήρχαν πολλαπλά τραύματα, τα οποία δεν μπορεί να διευκρινιστεί αν όλα έγιναν εν ζωή. Κάποια έγιναν εν ζωή, κάποια μεταθανάτια από τη πτώση στους βράχους. Ήταν πολλαπλά. Χαρακτηριστικότερο ήταν το σκισμένο αριστερό αυτί. Στον εγκέφαλο υπήρχαν αιμορραγίες και αιματώματα, τα οποία έγινα εν ζωή. Τα αιματώματα αυτά, θα μπορούσαν να επιφέρουν το θάνατο τις επόμενες ημέρες και ώρες. Και η απόπειρα στραγγαλισμού αν συνεχίζονταν η πίεση θα μπορούσε να έχει επιφέρει θάνατο. Δεν υπήρχαν πάνω στη σορό, προσωπικά αντικείμενα που θα μπορούσαν να μας έχουν βοηθήσει στη ταυτοποίηση. Το τατουάζ ήταν ένα χαρακτηριστικό. Υπήρχαν σημάδια και στο υπόλοιπο σώμα, στον κορμό και ήταν μεταθανάτια.

Συνεχίζοντας ο κ. Κοτρέτσος ανέφερε: «Η αιτία του θανάτου ήταν ο πνιγμός. Υπήρχαν ευρήματα πνιγμού. Τα τραύματα της κεφαλής, όπως προείπα, θα μπορούσαν να είναι δυνητικά θανατηφόρα. Δεν πρόλαβαν όμως, διότι μεσολάβησε ο πνιγμός. Επίσης αυτά τα τραύματα της κεφαλής τα εντοπίζουμε όταν υπάρχει μειωμένη δυνατότητα αντίδρασης. Είναι πιθανό το άτομο να βρίσκονταν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση».

Πρόεδρος: Αν πήγαινε στο νοσοκομείο;

Μάρτυρας: Θα έμπαινε σε ΜΕΘ χωρίς να ξέρουμε αν θα ζούσε.

Πρόεδρος: Το τραύμα στο αυτί, από τη προήλθε;

Μάρτυρας: Δε μπορώ να πω με βεβαιότητα. Ήταν ένα σοβαρό πλήγμα μάλλον από θλων όργανο. Η κοπέλα ήταν μεγαλόσωμη, ένα ψηλό κορίτσι περίπου 1.80 ύψους και τα εκτίμηση 70 και κιλά και πάνω.

Πρόεδρος: Θα μπορούσε ένα άτομο να τη σηκώσει;

Μάρτυρας: Ο πιο δυνατός άνθρωπος του κόσμου, ναι θα μπορούσε. Είναι δύσκολος ο χειρισμός του σώματος ενός ανθρώπου που χάνει τις αισθήσεις του. Δεν ήταν μόνο το να τη σηκώσει. Δεν είναι αδύνατο να το κάνει ένας άνθρωπος αλλά αν το έκανε ένας άνθρωπος θα μένανε σημάδια. Τέτοια σημάδια δεν υπήρχαν. Φαίνεται να μεταφέρθηκε στα χέρια. Δεν υπήρχε το παραμικρό στη σορό. Ούτε τρίψιμο σε κάποια επιφάνεια και μάλιστα το σώμα ήταν γυμνό.

Πρόεδρος: Θα μπορούσαν να ξέρουν ότι ήταν ζωντανή όταν την έριχναν στη θάλασσα;

Μάρτυρας: Ξέρουμε με βεβαιότητα πως όταν την έριχναν στη θάλασσα ήταν ζωντανή. Τώρα, αν το ήξεραν ή δε το ήξεραν, δε μπορώ να πω. Αν είχαν ειδικές γνώσεις να μετράνε σφυγμούς, να δουν αναπνοή. Το να βεβαιώσεις θάνατο απαιτεί ειδικές γνώσεις.

Πρόεδρος: Οι κακώσεις στο κρανίο έγιναν για εξαναγκασμό σε σεξ;

Μάρτυρας: Δε μπορώ να το ξέρω. Το ότι τα τραύματα ήταν πολλαπλά δείχνει το λιγότερο βασανισμό. Δεν υπάρχει συναίνεση στο θάνατο. Όλα αυτά μάλλον έγιναν από δυο άτομα. Μια μπουνιά, ένας στραγγαλισμός μπορεί να γίνει και από έναν, αλλά εδώ έχουμε τη μεγάλη εικόνα. Αυτή τη πολλαπλότητα των τραυμάτων, που αυξάνει τη πιθανότητα να εμπλέκονται περισσότεροι από ένας.

Πρόεδρος: Η παρουσία τόσου αίματος σε όλους τους χώρους, στο μπάνιο, στο δωμάτιο τι σας λέει;

Μάρτυρας: Χαρακτηριστικό των κακώσεων της κεφαλής είναι η μεγάλη απώλεια αίματος. Το ότι τα αίματα βρίσκονταν σε διαφόρους χώρους δείχνε ότι πρόκειται για κάτι με διάρκεια μεγαλύτερη από αυτό που λέμε μια στιγμή, καθώς ότι υπήρχε μετακίνηση.

Πρόεδρος: Δείχνει ότι έγινε μάχη;

Μάρτυρας: Η συγκεκριμένη περίπτωση δείχνει μια ακραία απάνθρωπη συμπεριφορά, δεν υπήρχε ίχνος ανθρωπισμού. Να πάρεις ένα σώμα και να το πετάξεις; Δεν υπήρχε συναίνεση, οποιαδήποτε ερωτική πράξη που έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο δεν μπορεί να έχει συναίνεση.

Ακόμη, σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο μάρτυρας – ιατροδικαστής ανέφερε: «Πρέπει να είσαι πολύ έξυπνος δράστης για να σκεφτείς να εξαφανίσεις την ύπαρξη dna. Αποδεικνύεται, όμωςότι δεν ήταν και τόσο έξυπνοι γιατί για να πάει η σορός στο βυθό θέλει μερικές ημέρες. Εδώ όλα έγιναν ερασιτεχνικά».

Η κατάθεση του Λιμενικού Θωμά Ζώβα

Εν συνεχεία, στο ακροατήριο κατέθεσε ο Λιμενικός Θωμάς Ζώβας, ο οποίος έκανε τις έρευνες για τη σύλληψη των δραστών και την ταυτοποίηση του θύματος. Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στο πως οδηγήθηκε στον εντοπισμό των κατηγορούμενων μέσα από το υλικό των καμερών. «Πήγαμε στο τόπο του εγκλήματος. Μόνο κάποιος που ήξερε καλά την περιοχή θα μπορούσε να γνωρίζει τη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία είναι φοβερά δύσβατη. Από τις κάμερες φαινόταν να περνούν εκείνη τη μέρα μόνο δυο αυτοκίνητα. Ένα τέτοιο αυτοκίνητο φαινόταν και στο βίντεο κάτω από το σπίτι της Ελένης, και εκεί άρχισε να ξετυλίγεται η υπόθεση» είπε ο μάρτυρας για να προσθέσει: « Αρχικά εντοπίσαμε τον Αλέξανδρο (πρόκειται για τον κατηγορούμενο με αλβανική καταγωγή), στην αρχή συνεργάστηκε πολύ λίγο. Πήγαμε μαζί με τον Αλέξανδρο στο σπίτι του Μανώλη (σ.σ. ο Ροδίτης κατηγορούμενος), εκείνος δεν ήταν εκεί, μας είπαν ότι είναι στο ξυλουργείο του πατέρα του. Πήγα στο ξυλουργείο. Ήταν εκεί μόνο ο πατέρας, ο οποίος δεν συνεργαζόταν καθόλου και έτσι τον προσήγαγα. Η μητέρα του στην αρχή μας μιλούσε αλλά μετά διέκοψε την επικοινωνία. Στην πορεία πιέστηκε ο πατέρας και έτσι φτάσαμε στο Μανώλη, πάντως δεν ήταν καθόλου συνεργάσιμοι».

Εν τέλει, όπως ανέφερε ο μάρτυρας ο κατηγορούμενος με αλβανική καταγωγή του μίλησε και είπε τη δίκη του εκδοχή για το τι έγινε εκείνη τη νύχτα. «Μας είπε ότι εκείνος ήρθε πρώτα σε συνουσία με το θύμα και μετά πήγε ο Μανώλης, με την Ελένη να αρνείται. Μετά όπως μας είπε της επιτέθηκαν. Μας είπε ότι τη χτύπησαν και οι δυο, γιατί τους είπε ότι θα πάει στην Αστυνομία. Μας είπε ακόμη, πως την κρατούσε ο ένας και ο άλλος τη χτυπούσε. Από τα ευρήματα φαινόταν ότι η κοπέλα έχει χτυπηθεί πολύ άσχημα» ανέφερε ο κ. Ζώβας και συνεχίζοντας είπε: «Ο Αλέξανδρος είπε ότι τα χτυπήματα με το σίδερο το έκανε ο Μανώλης. Είπε ότι μετά αποφάσισαν να την τελειώσουν. Πήραν και το μαχαίρι και τη μαχαίρωσαν αλλά στράβωσε γιατί ήταν χοντρόπετση, έτσι ακριβώς μου ακριβώς. Πήγαμε στο σημείο με τον Αλέξανδρο (σ.σ. στον όρμο που βρέθηκε η σορός του θύματος). Δεν ήξερε καλά τη διαδρομή και μετά από κόπο βρήκαμε το γκρεμό που την έριξαν. Μου είπε ότι την έριξαν μαζί με το Μανώλη και μετά επέστρεψαν να καθαρίσουν το σπίτι. Εκεί βρήκαμε ένα πλαστικό κομμένο κουβά που είχαν πετάξει τα ρούχα της κοπέλας αλλά κάποια αντικείμενα είχαν μείνει στα βράχια. Ψάξαμε και είδαμε πως κάτω από το σπίτι του Μανώλη (εκεί όπου, κατά τη δικογραφία, βιάσθηκε και κακοποιήθηκε άγρια η Ελένη Τοπαλούδη) έμενε η γιαγιά του».

Πρόεδρος: Θεωρείτε ότι άκουσε κάτι;

Μάρτυρας: Όπως είδαμε, είχε γίνει μακελειό. Σίγουρα είχε γίνει φοβερή φασαρία.

Ακόμη, ο κ. Ζώβας απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης είπε ότι η εκτίμησή του είναι πως η άτυχη φοιτήτρια «χτυπήθηκε» ενώ κινούνταν μέσα στο σπίτι του Ροδίτη κατηγορούμενου. «Σας μιλάω για δύσκολες καταστάσεις, βασανιστήριο. Ο στηθόδεσμος δεν βγήκε από το σώμα της, γιατί δεν υπήρχε η συναίνεσή της κοπέλας. Τα ρούχα της ήταν σχισμένα δεν ήταν διπλωμένα σε μια άκρη. Είναι φως φανάρι, τι το έγινε. Η κοπέλα πιέστηκε να κάνει σεξ και με τους δυο, αντιστάθηκε και τη σακατέψανε» ανέφερε ακόμη ο μάρτυρας. Μάλιστα, ο κ. Ζώας κληθείς να περιγράψει τα όσα είδε από την κάμερα που βρίσκονταν έξω από το σπίτι της φοιτήτριας και τη συνάντησή της, το μοιραίο βράδυ, με τον Αλβανό κατηγορούμενο, είπε:« Η κάμερα δείχνει τη κοπέλα μαζεμένη δεν έχει συμπεριφορά που να δείχνει ότι ήταν ζευγάρι. Ήταν πρόχειρα ντυμένη. Έδειχναν σαν φίλοι που πάνε κάπου».

Υπεράσπιση: Προκύπτει από τη δικογραφία πως είχαν κανονίσει να φάνε σουβλάκι. Μπορούσε η Ελένη να πονηρευτεί κάτι άλλο;

Μάρτυρας: Πονηρεύτηκε όταν είδε τη διαδρομή να αλλάζει γι’ αυτό και έστειλε το μήνυμα στη φίλη της και της έγραψε «πάρε με τηλέφωνο». Όλο αυτό γενικότερα, δείχνει ότι η κοπέλα πήγαινε κάπου στο άγνωστο.

«Θηριωδία»

Με την έναρξη της δίκης, η πολιτική αγωγή ανέφερε πως το κίνητρο των κατηγορουμένων ήταν να συγκαλύψουν το βιασμό. Η Ελένη Τοπαλούδη αντέδρασε πυροδοτώντας τις αντιδράσεις τους και την ανησυχία τους μήπως συλληφθούν. Για αυτό αποφάσισαν τη φυσική εξόντωσή της. «Δεν είχε η παθούσα κανονίσει να βρεθεί μαζί τους και ούτε υπήρχε συναίνεσή της να συνευρεθούν όλοι μαζί, όπως ισχυρίζονται οι κατηγορούμενοι» ανέφερε ο εκ’ των συνηγόρων πολιτικής αγωγής Αλ. Κούγιας και προσέθεσε: «Το υλικό της δικογραφίας αποκαλύπτει μια θηριωδία. Το θύμα βασανίστηκε αδιάκοπα και επί αρκετή ώρα. Πρόκειται για ένα στυγνό έγκλημα το οποίο οι κατηγορούμενοι διέπραξαν με τρομακτική σκληρότητα. Ουδέποτε επέδειξαν μεταμέλεια για τις πράξεις τους και η στάση τους μετά το τραγικό συμβάν το επιβεβαιώνει. Να καταδικαστούν»

Τέλος, νωρίς το πρωί το δικαστήριο με απόφασή του απέρριψε αίτημα της υπεράσπισης για διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης στον Ροδίτη κατηγορούμενο. Αντίθετα, επιφυλάχθηκε να αποφανθεί για άλλα δυο αιτήματα που υποβλήθηκαν από την υπεράσπισή του με τη πρόοδο της δίκης. Το ένα αίτημα που υποβλήθηκε αφορά στην κλήτευση ως μαρτύρων στο δικαστήριο συμφοιτητών και φίλων του θύματος. Το άλλο αίτημα αφορά στην εξέταση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του 21χρονης φοιτήτριας (μέσω messenger) και τη διενέργεια έρευνας στον υπολογιστή της στα τηλέφωνά της, για να καταδειχθεί, όπως ειπώθηκε, το περιεχόμενο των συνομιλιών του.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 28 Μαρτίου, το πιθανότερο με την κατάθεση των γονιών της Ελένης Τοπαλούδη.

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες