ΔΣΑ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και ψήφισμα στη Βουλή για το δικαστικό ένσημο

Κλιμακώνουν, όπως διαφαίνεται, τις αντιδράσεις τους οι δικηγόροι της Αθήνας για την επαναφορά του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές Πολυμελούς Πρωτοδικείου και το απαράδεκτο των αγωγών χωρίς την κατάθεση ενημερωτικού εντύπου διαμεσολάβησης.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας (ΔΣΑ) μετά από συνεδρίασή του, χθες, αποφάσισε, μεταξύ άλλων, να προβεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του Συλλόγου επί της οδού Ακαδημίας την ερχόμενη εβδομάδα και να αποστείλει ψήφισμα διαμαρτυρίας στη Βουλή για τα δυο αυτά θέματα. Εν τω μεταξύ, σήμερα το απόγευμα συγκαλείται εκτάκτως η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, στα γραφεία του ΔΣΑ, με αντικείμενο συζήτησης τα δυο αυτά θέματα.
«Αιφνιδιασμός του νομικού κόσμου»
Ειδικότερα, κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ έλαβε συγκεκριμένες αποφάσεις, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Συλλόγου (dsa.gr)
Στη σχετική ανακοίνωσή του ο ΔΣΑ αναφέρει ότι «καταδικάζει απερίφραστα τις απαράδεκτες διατάξεις που επέβαλαν, με απόλυτο αιφνιδιασμό του νομικού κόσμου, και κατά κατάφωρη παραβίαση των αρχών της καλής νομοθέτησης, την άμεση, υποχρεωτική κατάθεση εντύπου ενημέρωσης σχετικά με τη διαμεσολάβηση ως προϋπόθεση του παραδεκτού της αγωγής και την επιβολή δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου».
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΔΣΑ: «Ενδεικτικό της αποκρουστέας μεθόδευσης είναι ότι η πρώτη ρύθμιση τροποποιήθηκε επί τα χείρω (δι’ επιβολής της κύρωσης του απαραδέκτου της αγωγής) με νομοτεχνική βελτίωση λίγο πριν τη τελική ψηφοφορία και η δεύτερη με εκπρόθεσμη βουλευτική τροπολογία του Βουλευτή και Δικηγόρου Ευστάθιου Κωνσταντινίδη, την οποία έκανε δεκτή ο Υπουργός».
Σύμφωνα με το ΔΣΑ «οι μεθοδεύσεις αυτές, έθεσαν εκποδών όχι μόνον την αναγκαία θεσμική διαβούλευση, αλλά και την προηγούμενη επεξεργασία της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, που είχε εκφράσει κατά το παρελθόν σοβαρές επιφυλάξεις για τη συνταγματικότητα της επιβολής δικαστικού ενσήμου επί αναγνωριστικών αγωγών (ν. 3994/2011)».
Επιπλέον, «προσεβλήθη, έτσι, βάναυσα το δικηγορικό σώμα, αλλά και επλήγησαν όλοι οι Έλληνες πολίτες που θα κληθούν να επωμιστούν το σχετικό οικονομικό βάρος σε συνθήκες κρίσης, και δη αναδρομικά, ενώ ταυτόχρονα τίθεται σοβαρό εμπόδιο για την πρόσβαση στη δικαιοσύνη». Κατόπιν αυτών, ο ΔΣΑ αποφάσισε ομόφωνα σειρά μέτρων με σκοπό την νομοθετική κατάργηση των παραπάνω διατάξεων, και συγκεκριμένα:
– Πραγματοποίηση συνέντευξης τύπου και ευρύτερη δημοσιοποίηση των θέσεων του δικηγορικού σώματος στον ελληνικό λαό.
– Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των δικηγόρων έξω από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών επί της οδού Ακαδημίας την ερχόμενη εβδομάδα σε ημέρα και ώρα που θα αποφασιστεί από την ad hoc συσταθείσα Επιτροπή Αγώνα του ΔΣΑ (αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Δημήτρη Βερβεσό, τον Αντιπρόεδρο Θέμη Σοφό, τη Σύμβουλο-Ταμία Μαρινέττα Γούναρη και τους Συμβούλους Δημήτρη Αναστασόπουλο, Πάνο Κορδώνη, Βασίλη Παπαστεργίου και Κωνσταντίνο Ρίζο).
– Αποστολή ενημερωτικής επιστολής σε όλους τους Έλληνες Βουλευτές και κατ’ ιδίαν θεσμικές συναντήσεις με τους Βουλευτές, Δικηγόρους καθώς και με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων με στόχο την ανάδειξη των επιπτώσεων των ανωτέρω ρυθμίσεων, που προκάλεσαν την πάνδημη αγανάκτηση του δικηγορικού κόσμου.- Αποστολή ψηφίσματος διαμαρτυρίας στη Βουλή.
– Εκπόνηση γνωμοδοτήσεων Καθηγητών Πανεπιστημίου επί της αντισυνταγματικότητας της επιβολής δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές.
Μάλιστα, το Διοικητικό Συμβούλιο επιφυλάχθηκε, αφού αναμείνει και τη θέση της η Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος που συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα, «και εφόσον η Κυβέρνηση επιμείνει στη στάση της παρά την ομόθυμη διαμαρτυρία του δικηγορικού κόσμου, να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ την προσεχή Τετάρτη».
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου τέθηκε σε ψηφοφορία πρόταση για πραγματοποίηση εντός των επομένων ημερών προειδοποιητικής ολιγοήμερης αποχής, πρόταση για διερεύνηση τυχόν πειθαρχικής ευθύνης του Βουλευτή και Δικηγόρου Ευστ. Κωνσταντινίδη καθώς και όποιων Βουλευτών-Δικηγόρων ψήφισαν τις επίμαχες τροπολογίες και πρόταση σύγκλησης Γενικής Συνέλευσης. Όλες οι παραπάνω προτάσεις απερρίφθησαν κατά πλειοψηφία.

Tags

Μοιραστείτε το:

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες