28.6 C
Athens
29 C
Thessaloniki
Σάββατο 22 Ιουνίου 2024
More

  Δύο Θεσσαλονικείς «καθάρισαν» για τα 300 εκατ. επιπλέον εμβόλια για την ΕΕ


  Ένα άγνωστο παρασκήνιο με έντονο ελληνικό χρώμα έλαβε χώρα το προηγούμενο διάστημα και κατέληξε «υπέρ… Ευρώπης», καθώς είχε ως αποτέλεσμα να «έρθουν» τελικά στη Γηραιά Ηπειρο 300 εκατ. επιπλέον εμβόλια από την Pfizer-BioNTech.
  Oλα ξεκίνησαν από εσωτερικές αντιδράσεις στη Γερμανία. Ο πολίτες της χώρας, έντονα δυσαρεστημένοι με την παρατεταμένη και σκληρή καραντίνα της Αγκελα Μέρκελ, έδειχναν τη δυσαρέσκειά τους εν γένει, εστιάζοντας στον αριθμό των εμβολίων που προμηθεύτηκε το Βερολίνο, με τα πυρά να ακουμπούν κυρίως προς τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν. Τα γερμανικά ΜΜΕ άρχισαν να κάνουν λόγο για ολιγωρία του Γερμανού υπουργού και να τον κατηγορούν πως δεν έκανε τις απαιτούμενες κινήσεις όταν έπρεπε, με αποτέλεσμα η χώρα να είναι «γυμνή» στην πανδημία. Ο κ. Γενς μπήκε στο στόχαστρο και πολιτικών του αντιπάλων, καθώς στο Βερολίνο είναι κοινό μυστικό πως έχει πολιτικές βλέψεις που φτάνουν μέχρι την καγκελαρία στη μετά Μέρκελ εποχή, η οποία βρίσκεται προ των πυλών.
  Την κατάσταση επιδείνωσε μία δήλωση του Ουγκούρ Σαχίν, διευθύνοντος συμβούλου της BioNΤech, o οποίος έριξε λάδι στη φωτιά λέγοντας πως το Βερολίνο θα μπορούσε ήδη από τα περασμένο καλοκαίρι να έχει αγοράσει περισσότερα εμβόλια και δεν το έπραξε. Βεβαίως, το επιχείρημα του επικεφαλής της BioNtech δεν ευσταθεί, διότι τα δεδομένα το καλοκαίρι ήταν συγκεκριμένα και ήδη η Ευρώπη είχε κάνει τις απαραίτητες προπαρασκευαστικές κινήσεις για ένα εμβόλιο, που μην ξεχνάμε, ήταν ακόμη καθ’ οδόν.
  Το πρόβλημα ωστόσο ήταν υπαρκτό. Στη Γερμανία υπήρχε σαφές πολιτικό πρόβλημα, ενώ η σχετική συζήτηση είχε ξεκινήσει και σε άλλες χώρες –όπως για παράδειγμα και στην Ελλάδα– δημιουργώντας πρόβλημα στις κυβερνήσεις. Ολο το διάστημα της «γερμανικής κρίσης» ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς ήταν σε διαρκή επαφή με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ενδεικτικό πως είχε τουιτάρει και στα γερμανικά, για να απαντήσει στους λαϊκιστές που ασκούσαν κριτική εκ του ασφαλούς. Ηταν προφανές, όμως, πως πλέον οι απαντήσεις δεν έφταναν, αλλά απαιτείτο και δράση, την οποία ανέλαβε τελικά ο κ. Σχοινάς.
  Στις 5 Ιανουαρίου, ο Ελληνας επίτροπος συνομιλεί με τον συντοπίτη του εκ Θεσσαλονίκης Αλμπερτ Μπουρλά. Σε αυτή την πρώτη τηλεφωνική επαφή με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, τον παραπέμπει στην πρόεδρο της Επιτροπής. Την επομένη, Αλμπερτ Μπουρλά και Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν συνομιλούν για τη δυνατότητα να υπάρξουν επιπλέον δόσεις του εμβολίου προς την Ε.Ε. Η συμφωνία προχωράει και μάλιστα η κ. Φον ντερ Λάιεν το ανακοινώνει σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στις 8 Ιανουαρίου, «αδειάζοντας» παράλληλα τον Ουγκούρ Σαχίν, υπερασπιζόμενη την ευρωπαϊκή πολιτική μέχρι εκείνη την ώρα.
  Ο κ. Μπουρλά στις 13 Ιανουαρίου μιλάει στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και σε μία αποστροφή του αναφέρει πως «δεν σας μιλώ ως πρόεδρος της Pfizer αλλά ως Ευρωπαίος πολίτης». Ανάλογες αναφορές, μιλώντας για τη συμφωνία μεταξύ Pfizer-BioΝΤech, έκανε και την περασμένη εβδομάδα στη συνάντηση των πρέσβεων της Ε.Ε. στην Ουάσιγκτον, την οποία οργάνωσε ο κ. Σταύρος Λαμπρινίδης, πρέσβης της Ε.Ε. στις ΗΠΑ. Οι επιπλέον δόσεις που αγόρασε η Ε.Ε. θα αρχίσουν να παραδίδονται το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και θα βοηθήσουν ώστε η Γηραιά Ηπειρος να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρου του πληθυσμού της, αλλά και να προμηθεύσει εμβόλια στις γειτονικές της χώρες, ώστε να καταστεί εφικτή η ανοσία. Και σε αυτή την προσπάθεια, δύο Θεσσαλονικείς διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο.
  ΠΗΓΗ: kathimerini.gr
  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ