ΕΕ: Σε καθεστώς ένταξης Ουκρανία και Μολδαβία – Ευρωπαϊκή προοπτική και για την Γεωργία

Η Κομισιόν συνιστά να δοθεί το καθεστώς προς ένταξη χώρας στην ΕΕ στην Ουκρανία τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισημαίνοντας ωστόσο, ότι υπάρχουν ακόμη βήματα που πρέπει να γίνουν.

«Σχετικά με το κράτος δικαίου, η Ουκρανία έχει προχωρήσει πολύ στη δημιουργία των απαραίτητων θεσμών για την αποτελεσματική λειτουργία του δικαστικού συστήματος και στον έλεγχο των εισαγγελέων. Θα πρέπει πλέον να επιταχυνθεί η επιλογή των δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου, καθώς και των μελών του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαιοσύνης. Αναφορικά με την καταπολέμηση της διαφθοράς, η Ουκρανία έχει προχωρήσει πολύ στη σύσταση των απαραίτητων οργάνων κατά της διαφθοράς.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το επίκεντρο θα πρέπει πλέον να είναι ο διορισμός του νέου επικεφαλής των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς και του νέου διευθυντή του γραφείου έρευνας κατά της διαφθοράς. Τα όργανα καταπολέμησης της διαφθοράς θα πρέπει να λειτουργήσουν πλήρως.

ΕΕ και για την Μολδαβία

Όσον αφορά στη Μολδαβία, «η αξιολόγησή μας πηγαίνει σε γενικές γραμμές προς την ίδια κατεύθυνση όπως και για την Ουκρανία» ανέφερε.

Η Κομισιόν συνιστά στο Συμβούλιο να χορηγήσει στη Μολδαβία την ευρωπαϊκή προοπτική και το καθεστώς υποψήφιας χώρας «έχοντας υπόψη ότι η χώρα θα πραγματοποιήσει μια σειρά περαιτέρω, σημαντικών μεταρρυθμίσεων» διευκρίνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Προσέθεσε ότι η Μολδαβία έκανε ένα αποφασιστικό βήμα προς τις μεταρρυθμίσεις, με σαφή εντολή από τους πολίτες της και βρίσκεται σε δρόμο υπέρ των μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, σημείωσε ότι η Μολδαβία έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει.

Προοπτική για την Γεωργία

Σχετικά με τη Γεωργία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά στο Συμβούλιο να χορηγήσει την ευρωπαϊκή προοπτική, αλλά να επιστρέψει και να αξιολογήσει πως η Γεωργία πληροί ορισμένες προϋποθέσεις πριν της χορηγήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας.

 

Μοιραστείτε το:

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες