13 C
Athens
14.8 C
Thessaloniki
Σάββατο 20 Απριλίου 2024
More

    Εισβολή στην Ουκρανία: Η Τουρκία σκέπτεται να κλείσει τα Στενά – Τσαβούσογλου: «Θα εφαρμόσουμε τη Συνθήκη του Μοντρέ»


    Τις τελευταίες ώρες φαίνεται να ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με το τι θα πράξει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη διέλευση των ρωσικών πλοίων από τα Στενά του Βοσπόρου.
    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNN Turk ότι «η Τουρκία θα εφαρμόσει όλες τις διατάξεις της Συνθήκης του Μοντρέ με διαφανή τρόπο».
    Σύμφωνα με τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936, η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ, έχει τον έλεγχο των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, που συνδέουν τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.
    Το σύμφωνο δίνει στην Άγκυρα την εξουσία να ρυθμίζει τη διέλευση πολεμικών πλοίων του ναυτικού και να κλείνει τα Στενά σε ξένα πολεμικά πλοία κατά τη διάρκεια του πολέμου καθώς και όταν απειλείται.
    Υπενθυμίζεται πως το μεσημέρι της Κυριακής (27/2) η Άγκυρα χαρακτήρισε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «πόλεμο», δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι σύντομα μπορεί να προχωρήσει στο κλείσιμο των Στενών του Βοσπόρου.
    Η Τουρκία χαρακτήρισε για πρώτη φορά ως «πόλεμο» την εισβολή της Ρωσίας
    Το Σάββατο ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανιζόταν ως ο άνθρωπος που προσφέρει το έδαφος για ειρήνη ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία, αλλά μία ημέρα μετά, σήμερα Κυριακή, η Άγκυρα μίλησε για πρώτη φορά για πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
    Η Τουρκία αποκάλεσε σήμερα «πόλεμο» την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σε μια αλλαγή ρητορικής που θα μπορούσε να προλειαίνει το έδαφος ώστε η χώρα μέλος του ΝΑΤΟ να επικαλεστεί μια διεθνή συνθήκη για να περιορίσει τον διάπλου ρωσικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα.
    Βάσει της Συνθήκης του Μοντρέ (1936), η Τουρκία ελέγχει τα στενά των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου που συνδέουν τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα και μπορεί να περιορίσει τη διέλευση πολεμικών πλοίων σε περίοδο πολέμου ή εάν απειληθεί.
    Ισορροπώντας τις δυτικές δεσμεύσεις της με τους στενούς δεσμούς με τη Μόσχα, η Άγκυρα έχει πει πως η ρωσική επίθεση είναι απαράδεκτη, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε χαρακτηρίσει ως πόλεμο την κατάσταση.
    «Κατά την τέταρτη ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία, επαναλαμβάνουμε την έκκληση του προέδρου Ερντογάν για άμεση διακοπή των ρωσικών επιθέσεων και την έναρξη διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.
    «Γινόμαστε μάρτυρες ενός πολέμου»
    Ο Φαχρετίν Ατούν, διευθυντής επικοινωνίας της Τουρκίας, δήλωσε «γινόμαστε μάρτυρες ακόμη ενός πολέμου στην περιοχή μας», και επανέλαβε την πρόταση του Ερντογάν να μεσολαβήσει.
    Το Κίεβο κάλεσε την Τουρκία να εμποδίσει τη διέλευση και άλλων ρωσικών πολεμικών πλοίων προς τη Μαύρη Θάλασσα, απ΄όπου η Μόσχα έχει εξαπολύσει μία από τις εφόδους της στις νότιες ακτές της Ουκρανίας.
    Όμως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε προχθές Παρασκευή ότι η Ρωσία έχει το δικαίωμα βάσει της συνθήκης του Μοντρέ να φέρει τα πλοία της πίσω στις βάσεις τους, κάτι που μπορεί να περιορίσει οποιαδήποτε αλλαγή της τουρκικής πολιτικής.
    Η Τουρκία έχει καλλιεργήσει καλές σχέσεις τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία. Ένα βήμα που θα στρεφόταν τόσο πολύ εναντίον της Μόσχας θα μπορούσε να πλήξει τον μεγάλο όγκο των εισαγωγών ενέργειας και προϊόντων και τον τουριστικό της τομέα σε μια περίοδο εγχώριας οικονομικής αναταραχής.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ