29.2 C
Athens
26.7 C
Thessaloniki
Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024
More

  Εκλογές 2023: Σπαρτιάτες και ΝΙΚΗ ξάφνιασαν μέχρι και τους πολιτικούς αναλυτές – Ποιο κόμμα θα μπορούσε να πάει καλύτερα – «Ο ΣΥΡΙΖΑ έψαχνε νέους αγανακτισμένους»» (βίντεο)


  «Υπάρχει μία καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας με αύξηση των δυνάμεων από το 2019. Αυτό είναι σημαντικό και συνοδευόμενο με μία πολύ μεγάλη πτώση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ» σχολίασε στην ΕΡΤ για το αποτέλεσμα από τις εκλογές ο Ζαχαρίας Ζούπης ενώ αναφερόμενος στο μήνυμα της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης ο πολιτικός αναλυτής εκτίμησε ότι ο λαός έδωσε στη Νέα Δημοκρατία τη δυνατότητα να κυβερνήσει αυτοδύναμα, όπως το είχε ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Σχολιάζοντας τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και την αδιαμφισβήτητη ήττα που υπέστη τόνισε ότι αν και έχασε το 42% των δυνάμεών του «οι χθεσινές δηλώσεις αντιστοιχούσαν σε δηλώσεις ενός κόμματος που έχανε με 2 – 3 μονάδες διαφορά».

  Όπως επισήμανε το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι βαθύτερα φυσιογνωμικά δομικό, ταυτοτικό, προγραμματικό και όπως είπε η αξιωματική αντιπολίτευση δεν αξιοποίησε την ευκαιρία που του έδωσε ο λαός το 2019, όταν είχε ποσοστό 31,5%.


  «Το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να πάει καλύτερα»

  Αναφορικά με το ΠΑΣΟΚ το κατέταξε στους κερδισμένους της χθεσινής εκλογικής διαδικασίας ωστόσο επεσήμανε ότι σε μια περίοδο τέτοιας αναδιανομής ψήφων θα μπορούσε να πάει και πολύ καλύτερα.

  «Εάν θέλει να πρωταγωνιστήσει όπως το ίδιο διατείνεται, να αλλάξει τους συσχετισμούς, να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση και κυβερνητική δύναμη πρέπει να αρχίσει να φέρεται περισσότερο ως κυβερνητική δύναμη. Και το ΠΑΣΟΚ άλλα θα έλεγε και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάνει ένα στρατηγικό λάθος έχουν αφήσει τον χώρο του κέντρου και της μεταρρυθμιστικής αριστεράς στο οποίο κυριαρχεί 60% ο Μητσοτάκης».


  Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» για τα μικρότερα κόμματα αναφέρθηκε στη Νίκη και τους Σπαρτιάτες, δύο κόμματα που ξάφνιασαν τους πολιτικούς αναλυτές με την πορεία τους.

  «Στις πρώτες εκλογές όταν μας απαντούσαν «Νίκη» και αφού ξεπέρασε το 1% και έπρεπε να δημοσιευτεί αναζητούσα στο Google να δω τι είναι αυτό το κόμμα. Τους «Σπαρτιάτες» δεν τους γνωρίζαμε. Βγήκε ο Κασιδιάρης δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές και άρχισε να ανεβαίνει στην πρόθεση ψήφου» είπε προσθέτοντας ότι «αυτό δημιουργεί μία νέα πραγματικότητα».

  Σύμφωνα με τον κ. Στούπη είναι ανησυχητικό ότι το βράδυ των εκλογών ο κ. Στίγκας, από τους Σπαρτιάτες, ευχαρίστησε τον Ηλία Κασσιδιάρη τονίζοντας ότι αθροιστικά τα δεξιά κόμματα συγκεντρώνουν 12 -13 % αποδίδοντάς το σε κοινωνικά και οικονομικά αίτια.

  Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου Γιώργου Λυκουρέντζου εάν αρκούσε ένα νεύμα του καταδικασθέντα για εγκλήματα με τη Χρυσή Αυγή για να πάρει τόσους ψήφους ένα άγνωστο μέχρι χθες κόμμα και να μπει στη Βουλή με 4,4% ο κ. Στούπης δήλωσε ότι παραπέμπει σε κόμματα στρατιωτικής δομής στα οποία μεταφέρεται η γραμμή πάρα πολύ γρήγορα. Και όπως είπε εάν ο κ. Στίγκας που δεν τον γνωρίζαμε και οι Σπαρτιάτες έφτασαν εκεί, τότε το ερώτημα είναι τι θα γινόταν εάν στις εκλόγές κατέβαινε ο αυθεντικός ηγέτης τους.

  «Ο ΣΥΡΙΖΑ θύμιζε κάποιες στιγμές να πορεύεται σαν να αναζητά νέους αγανακτισμένους»

  Με το σχόλιο ότι για να χαράξεις μία σοβαρή τακτική η οποία να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας πρέπει να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ο κ. Στούπης ανέλυσε τον τρόπο που ψήφισαν οι αναποφάσιστοι.

  Αναλύοντας ότι μόνο το 13,8% των πολιτών που μέχρι την τελευταία στιγμή δεν ήξεραν ποιο κόμμα να επιλέξουν δήλωσε ότι για την αξιωματική αντιπολίτευση. «Στην πορεία των χρόνων είδαμε νέα στοιχεία να προστίθενται και ο ΣΥΡΙΖΑ θύμιζε κάποιες στιγμές να πορεύεται σαν να αναζητά νέους αγανακτισμένους. Διέγνωσε με ένα τρόπο ισοπεδωτικό την κατάσταση της κοινωνίας, το οποίο δεν το καταλάβαινε απ’ ότι φαίνεται η πλειοψηφία της κοινωνίας ότι είναι έτσι» σημείωσε.

  Και όπως δήλωσε εάν δεν απαντήσουν με ειλικρίνεια στο ερώτημα γιατί νίκησε η Νέα Δημοκρατία με τόσα που της καταλόγιζαν τότε δεν θα μπορέσουν να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα του μέλλοντος.

  «Κατά τη γνώμη μου ήταν δομικά λάθος όλη η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ από το 2019. Η εκλογική μάχη είχε χαθεί πριν την προεκλογική μάχη και των πρώτων εκλογών» υποστήριξε ο κ. Ζούπης προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διέγνωσε σωστά που του έστελνε η κοινωνία τα τέσσερα χρόνια που ήταν στην αντιπολίτευση.  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ