21.4 C
Athens
19.6 C
Thessaloniki
Σάββατο 18 Μαΐου 2024
More

  ΕΛ.ΑΣ: Πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης-ανάληψης καθηκόντων του Αρχηγού (εικόνες)  Πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης-ανάληψης καθηκόντων του Αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας.

  Στην τελετή παρέστησαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνος Τσουβάλας και ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Κωνσταντίνος Παπαθανασίου


  Αρχηγός ΕΛ.ΑΣ: «Η Ελληνική Αστυνομία προέρχεται από την κοινωνία και υπηρετεί την κοινωνία»

  Η τελετή παράδοσης – ανάληψης των καθηκόντων του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 14 Απριλίου 2022, στις εγκαταστάσεις της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, στις Αχαρνές Αττικής.

  Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας , ανέλαβε την Ηγεσία του Σώματος από τον απερχόμενο Αρχηγό, Στρατηγό ΕΛ.ΑΣ. ε.α. Μιχαήλ Καραμαλάκη.

  Παρέστησαν, ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό , ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνος Τσουβάλας και ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Κωνσταντίνος Παπαθανασίου.

  theodorikakos krisis elas


  Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε δοξολογία, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Πετρουπόλεως και Αχαρνών κ.κ. Αθηναγόρας, ο οποίος παρέστη ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου, συνεπικουρούμενος από τον Προϊστάμενο της Θρησκευτικής Υπηρεσίας του Σώματος, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Αστυνόμο Β’ Αλέξιο Κουρτέση.

  Κατά την τελετή, ο απερχόμενος Αρχηγός του Σώματος, Στρατηγός ΕΛ.ΑΣ. ε.α. Μιχαήλ Καραμαλάκης παρουσίασε το πολυδιάστατο έργο που επιτέλεσε η Ελληνική Αστυνομία κατά τη διάρκεια της θητείας του.

  Ο νέος Αρχηγός, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, ευχαρίστησε τον Επίτιμο Αρχηγό, για την άψογη συνεργασία, το ήθος του και το αξιόλογο έργο που παρήγαγε και ανέπτυξε τις προτεραιότητες και τη φιλοσοφία των επερχόμενων δράσεων του Σώματος, με σκοπό την αποτελεσματική ανταπόκριση στις σύγχρονες απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας.

  Έθεσε ως πρωταρχικό μέλημα την καλλιέργεια στον πολίτη του αισθήματος ότι η Αστυνομία είναι συμπαραστάτης και αρωγός στις ανάγκες του καθώς και εγγυητής της ασφάλειάς του, αναλύοντας τους τρεις κεντρικούς στρατηγικούς πυλώνες για την επίτευξη αυτού του στόχου:

  • Πρώτος πυλώνας: οι Δημοκρατικές αξίες και η διαφάνεια.
  • Δεύτερος πυλώνας: ο Επαγγελματισμός και η Δεοντολογία.
  • Τρίτος πυλώνας: το Κοινωνικό πρόσωπο της Αστυνομίας και η εξωστρέφεια.

  Παρουσίασε επίσης τα εργαλεία μέσω των οποίων η Ελληνική Αστυνομία θα ανταποκριθεί στις αλλαγές που επιτελούνται σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως η επανεκπαίδευση του προσωπικού, η συνεργασία και αλληλεπίδραση με τους πολίτες, η αξιοποίηση της τεχνολογίας και η ψηφιοποίηση των Υπηρεσιών.

  theodorikakos krisis elas paradosi paralavi

  Ο νέος Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, τόνισε:

  «…Η τιμή που γίνεται στο πρόσωπο μου σήμερα, με την επιλογή μου σε αυτήν τη θέση, του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αποτελεί τη μέγιστη ευθύνη που αναλαμβάνω απέναντι στην Πολιτεία και την Ελληνική κοινωνία…

  … Η Αστυνομία οφείλει να εξασφαλίζει σε κάθε πολίτη τη δυνατότητα να ασκεί ελεύθερα τα ατομικά και κοινωνικά του δικαιώματα και κυρίως το δικαίωμα να αναπτύσσεται, να εργάζεται και να εκφράζεται χωρίς την αβεβαιότητα και το φόβο της βίας και του εγκλήματος. Οφείλει να διασφαλίζει ένα περιβάλλον, όπου θα δεσπόζει ο σεβασμός στους νόμους και στα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα για όλους τους συνανθρώπους μας, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις. Η Αστυνομία λειτουργεί ως άμυνα της κοινωνίας απέναντι στο έγκλημα και όχι ως μηχανισμός εξαναγκασμού ή επιβολής.

  Αυτό, λοιπόν, είναι το πρωταρχικό μας Στοίχημα : η καλλιέργεια στον κάθε πολίτη αυτής της χώρας, από τα μεγάλα αστικά κέντρα μέχρι τα απομακρυσμένα χωριά, του αισθήματος ότι η Αστυνομία είναι συμπαραστάτης, είναι αρωγός στις ανάγκες του και εγγυητής της ασφάλειάς του.

  Για να πετύχουμε το Στοίχημα αυτό, θα πρέπει οι δράσεις μας να διαπνέονται από τις ακόλουθες Αρχές, οι οποίες θα αποτελούν τους βασικούς πυλώνες στήριξης του έργου μας:

  Πρώτος πυλώνας: οι Δημοκρατικές αξίες και η διαφάνεια. Προάσπιση και ενίσχυση των θεμελιωδών δημοκρατικών αξιών, υπεράσπιση της νομιμότητας, τήρηση των αρχών της διαφάνειας και της λογοδοσίας της αστυνομικής δράσης. Η αυθαιρεσία υπό οποιαδήποτε μορφή δεν έχει θέση στους κόλπους της σύγχρονης Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία ενεργεί σύμφωνα με τις αρχές της χρηστής διοίκησης, της νομιμότητας και της αμεροληψίας.

  Δεύτερος πυλώνας: ο Επαγγελματισμός και η Δεοντολογία. Επαγγελματική ετοιμότητα και εγρήγορση, ευέλικτες και αποτελεσματικές υπηρεσίες, διαρκής αξιολόγηση και αξιοποίηση του προσωπικού. Ενίσχυση και τήρηση των κανόνων δεοντολογίας και της ευπρεπούς συμπεριφοράς προς τον πολίτη κατά την άσκηση των καθηκόντων μας. Οργάνωση των δράσεων μας και καταγραφή των αποτελεσμάτων έτσι ώστε άμεσα να γίνονται οι διορθωτικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση κάθε τυχόν αστοχίας.

  Τρίτος πυλώνας: το Κοινωνικό πρόσωπο της Αστυνομίας και η εξωστρέφεια. Θέτουμε ως προτεραιότητα την καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης με τον πολίτη, την εξασφάλιση αρμονικών κοινωνικών σχέσεων και την εγκαθίδρυση ανθρωπιστικού πνεύματος. Ζητούμενο είναι να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας με την ενεργή παρουσία μας σε όλες τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, προστρέχοντας σε κάθε πρόβλημα και σε κάθε δυσκολία τους…

  … Πιστεύω ακράδαντα στην υποστήριξη προς κάθε συνάδελφο προκειμένου να ανταποκριθεί με επάρκεια τόσο στην επιτέλεση των υπηρεσιακών του καθηκόντων όσο και στην προσωπική και οικογενειακή του ζωή. Βασική μου αρχή, με την οποία πορεύτηκα μέχρι σήμερα στην υπηρεσιακή μου ζωή, είναι να αντιμετωπίζω τον συνάδελφο πρωτίστως ως άνθρωπο που έχει ανάγκες και να αποβλέπω στη διαρκή βελτίωση των επαγγελματικών του συνθηκών. Κανείς δεν περισσεύει. Γι’ αυτό σάς καλώ όλους σε διαρκή ετοιμότητα και εγρήγορση για την πραγματοποίηση της αποστολής μας.

  krisis elas paradosi paralavi

  Θα ήθελα να κλείσω την ομιλία μου επαναλαμβάνοντας ότι οι καιροί έχουν αλλάξει. Μαζί αλλάζει και ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας. Είναι η Αστυνομία της Δημοκρατίας και του Πολίτη. Η Αστυνομία που είναι αμείλικτη απέναντι στο έγκλημα σε όλες τις εκφάνσεις του αλλά και η Αστυνομία υπηρέτης του πολίτη. Υπηρέτης του Ανθρώπου και ιδίως εκείνου που έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη. Σεβόμενη τα δικαιώματά του. Προστατεύοντας την καθημερινότητά του.

  Η Ελληνική Αστυνομία προέρχεται από την κοινωνία και υπηρετεί την κοινωνία. Αυτό σκοπεύω να κάνω και εγώ από αυτή τη θέση με βασική μου Αρχή ότι: Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και στα δικαιώματα»

  Καραμαλάκης: «Παραδίδω και αισθάνομαι ξεχωριστά συγκινημένος»

  Πιο αναλυτικά, στην ομιλία του ο απερχόμενος Αρχηγός του Σώματος Στρατηγός ΕΛ.ΑΣ. ε.α. Μιχαήλ Καραμαλάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων:

  «Παραδίδω σήμερα μετά από σχετική απόφαση του ΚΥΣΕΑ τη σκυτάλη της Αρχηγίας της Ελληνικής Αστυνομίας στον ιστορικής σημασίας για την Αστυνομική Οικογένεια χώρο της Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας. Ένα χώρο συμβολικό με ιστορική νοηματοδότηση για κάθε Αξιωματικό, καθώς παραλληλίζεται με την αρχή και το τέλος της πορείας του στο Σώμα, ολοκληρώνοντας έναν κύκλο επενδεδυμένο με αξίες και αρχές, που συνιστούν το θεμέλιο λίθο του αστυνομικού θεσμού…

  …Ξεχωριστά συγκινημένος αισθάνομαι για την πορεία που διήνυσα ως Αρχηγός του Σώματος από τον Ιούλιο του 2019, όταν ο Πρωθυπουργός της Χώρας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίο ευχαριστώ θερμά, αλλά και τα λοιπά μέλη του ΚΥΣΕΑ, μου εμπιστεύτηκαν τη θέση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας έως σήμερα, εξαντλώντας όλο το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα παραμονής μου στην Ηγεσία του Σώματος…

  …Όραμά μου αποτέλεσε, όπως αναλύθηκε και στην εναρκτήρια ομιλία μου κατά την παραλαβή των καθηκόντων μου, η δημιουργία μιας Αστυνομίας με προμετωπίδα της τη συνέπεια, την υπευθυνότητα, την ετοιμότητα και την αποτελεσματικότητα…

  …Δομώντας το συνολικό σχεδιασμό μας με συστηματικότητα και ισχυρό αίσθημα ευθύνης καταρτίσαμε το Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Ελληνικής Αστυνομίας 2021-2025 και την Αντεγκληματική Πολιτική στον τομέα της Ασφάλειας, συγκεκριμενοποιώντας τις στρατηγικές προτεραιότητες…

  …Τέθηκαν, λοιπόν, πέντε θεμέλιοι λίθοι επί των οποίων δομείται το έργο μας και οι οποίοι συνιστούν τη χάρτα της αποστολής του Σώματος…

  …Συνισταμένη και συνεκτική δύναμη των παραπάνω στρατηγικών προτεραιοτήτων είναι το ψηφιακό άλμα της Ελληνικής Αστυνομίας, για το οποίο κατά τη διάρκεια της θητείας μου έδωσα βαρύνουσα σημασία, καθώς πεποίθησή μου ισχυρή συνιστά ότι η Αστυνομία χρειάζεται να προσεγγίζει και να συμβαδίζει με τις τεχνολογικές εξελίξεις της εποχής μας και την ψηφιακή ανάπτυξη της Χώρας…

  …Έχοντας χτίσει ένα ισχυρό ψηφιακό και πληροφοριακό σύστημα, κατορθώσαμε να ενισχύσουμε την εσωτερική ασφάλεια της χώρας με περαιτέρω υλοποίηση ρηξικέλευθων δράσεων, για την αστυνόμευση…

  …Τη διαχείριση μιας σειράς ιδιαίτερων και πρωτόγνωρης έκτασης κρίσεων, όπου απαιτήθηκε η άμεση και αποτελεσματική ενεργοποίηση τόσο του ανθρώπινου δυναμικού όσο και των εσωτερικών διαδικασιών με την παράλληλη αξιοποίηση του υλικοτεχνικού μας εξοπλισμού…

  paradosi paralavi elas

  …κατά τη διάρκεια της Αρχηγίας μου η ανάπτυξη των πόρων του Σώματος αποτέλεσε βασική προτεραιότητα και δόθηκε βαρύνουσα σημασία τόσο στην επαγγελματική αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού μας όσο και στον εκσυγχρονισμό μέσων και υποδομών. Η ενίσχυση του ήδη υφιστάμενου προσωπικού μας μέσω της υλοποίησης άνω των 5000 νέων προσλήψεων, προσέδωσε προστιθέμενη αξία στο επιτελούμενο έργο μας…

  …Σε ένα σημαντικό βαθμό προτεραιοποίησή μας αποτέλεσε ο εκσυγχρονισμός του Σώματος με την ανανέωση του στόλου μας με 4500 περίπου νέα οχήματα διαφόρων τύπων, με την ενίσχυση με ατομικό και επιχειρησιακό αστυνομικό εξοπλισμό, όπως αλεξίσφαιρα, στολές, κράνη, ατομικά εφόδια, με ολοκλήρωση ή και δρομολόγηση προμηθειών εναέριων μέσων, drones , antidrones και ελικοπτέρων, αλλά και με πληροφοριακό εξοπλισμό προς υποστήριξη των διαδικασιών ψηφιοποίησης…

  …Πεποίθησή μου συνιστά ότι οι καίριες παρεμβάσεις και καινοτόμες αποφάσεις μπορούν να επιτευχθούν με τη συμβολή και την παρέμβαση όλων και με κοινή συνισταμένη μία, τη βελτιστοποίηση των επαγγελματικών συνθηκών του ανθρώπινου δυναμικού μας, που καθημερινά επιχειρεί με αυταπάρνηση και κίνδυνο της ζωής του…

  …Αγαπητή γυναίκα και άντρα, Ελληνίδα και Έλληνα αστυνομικέ,

  Ο ρόλος σας είναι καθοριστικός, ο ενθουσιασμός, ο επαγγελματισμός, η συνέπεια και ο ζήλος σας είναι τα όπλα στη φαρέτρα σας, τα οποία σας προτρέπω να υπηρετούν την αποστολή και τη σημασία του αστυνομικού θεσμού και της Ελληνικής Αστυνομίας ως οργανισμού…

  …Αξιότιμε Αρχηγέ, Αγαπητέ φίλε Κώστα,

  Ξεκινά για εσένα η περίοδος της Αρχηγίας σου, ενώ έχεις ήδη διανύσει μία επιτυχημένη πορεία στο Σώμα και με συσσωρευμένη επαγγελματική στρατηγική και επιχειρησιακή εμπειρία, η οποία σε καταξιώνει και σε καθιστά αυτάρκη, ώστε να κρατήσεις και να κατευθύνεις το τιμόνι του Σώματος…

  …Ανατρέχοντας την υπηρεσιακή μου διαδρομή και έχοντας απόλυτη γνώση της ευθύνης και του υπηρεσιακού μου καθήκοντος με αποκορύφωμα τη σημερινή ημέρα ένα αμάλγαμα στιγμών, συμβάντων, γεγονότων και αποφάσεων, συνοψίζονται σε μια κοινή συνισταμένη, η οποία είμαι βέβαιος ότι έχει γίνει εμφανής και έχει χαρακτηρίσει την Αρχηγία μου:

  • Προτεραιότητα, η ασφάλεια του πολίτη
  • Αρωγός, μια Σύγχρονη Αστυνομία
  • Κινητήριος δύναμη, το σύνολο του προσωπικού μας,

  Ο σεβασμός μου για κάθε έναν από εσάς είναι δεδομένος και η υπερηφάνειά μου κατακλύζει την ψυχή μου. Πηγαίες είναι οι ευχαριστίες μου προς όλους για την άοκνη προσπάθεια. Το μεγαλείο της οποία αντικατοπτρίζεται στη φράση του Νικία προς τους Αθηναίους σύμφωνα με το Θουκυδίδη:

  «ἄνδρες γὰρ πόλις, καὶ οὐ τείχη οὐδὲ νῆες ἀνδρῶν κεναί».

  Οι άνδρες αποτελούν την πολιτεία και όχι τα τείχη ή τα καράβια.

  Συνεχίστε να προσφέρετε στον πολίτη και στην κοινωνία!

  Σας ευχαριστώ πολύ!».

  takis theodorikakos 5

  Ποιοι έδωσαν το «παρών»

  Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους o Αντιπρόεδρος και Εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Αθανάσιος Μπούρας, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζωή (Ζέττα) Μακρή, η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Γεώργιος Κώτσηρας, οι Υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιος Στύλιος και Συμεών Κεδίκογλου, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ΣΥ.ΡΙΖ.Α και της Ελληνικής Λύσης.

  Επίσης, παρέστησαν ο Αντιστράτηγος Λαλούσης Χαράλαμπος, Αρχηγός ΓΕΣ ως εκπρόσωπος Αρχηγού Γ.Ε.ΕΘ.Α., ο Αρχηγός Γ.Ε.Ν, Αντιναύαρχος ΠΝ Στυλιανός Πετράκης, ο Αρχηγός Γ.Ε.Α, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο Αρχηγός Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Γεώργιος Αλεξανδράκης, ο Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος ΠΣ Αλέξιος Ράπανος, εκπρόσωποι εισαγγελικών και δικαστικών αρχών, η επικεφαλής Θεματικού Τομέα Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννα Γκελεστάθη και ο Υποδιοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Βασίλειος Γκρίζης.

  Παρέστησαν, ακόμα, Επίτιμοι Αρχηγοί και Υπαρχηγοί της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Διευθυντής και Αναπληρωτής Διευθυντή του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας (ΚΕ.ΜΕ.Α.) Ιωάννης Αντύπας και Νικόλαος Γερασιμίδης, ο Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Επιτελικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Νικόλαος Χρήστου, ο Αντιπρόεδρος και Εκπρόσωπος του Προέδρου του Πολιτιστικού Κέντρου Ελληνικής Αστυνομίας Αθανάσιος Χρήστου, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αντώνιος Αυγερινός και ο Γενικός Γραμματέας Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Γεώργιος Σκούμας καθώς και ο πρόεδρος Δ.Σ Ε.Κ.Α.Β Παπαευσταθίου Νικόλαος.

  Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας παρευρέθηκαν ο Υπαρχηγός του Σώματος, Αντιστράτηγος Γεώργιος Γιάννινας, ο Προϊστάμενος του Επιτελείου, Αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Γεώργιος Κανέλλος, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Γεώργιος Δούβαλης, οι Προϊστάμενοι των Κλάδων του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, Υποστράτηγος Εμμανουήλ Δουρβετάκης, Διευθυντές των Διευθύνσεων του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας και της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και Διευθυντές των Αυτοτελών Κεντρικών Υπηρεσιών του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και άλλοι ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας.

  Παρόντες ήταν επίσης εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρόεδροι και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών Φορέων αστυνομικού και πολιτικού προσωπικού, πρόεδροι και εκπρόσωποι Συνδέσμων και Ομοσπονδιών, εν ενεργεία και εν αποστρατεία αξιωματικοί, υπηρεσιακοί παράγοντες, αστυνομικό και πολιτικό προσωπικό του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.


  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ