ΕΜΑ και ECDC εξηγούν τα οφέλη του συνδυασμού των εμβολίων του κορονοϊού

Ότι οι ετερόλογοι εμβολιασμοί (Mix-and-Max) κατά του κορονοϊού μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στον πρωτογενή εμβολιασμό αλλά και στον ενισχυτικό, αναφέρουν οι συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) αλλά και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC) που δόθηκαν σήμερα Τρίτη (07/12) στη δημοσιότητα.
Τόσο ο ΕΜΑ όσο και το ECDC προτρέπουν όλους τους πολίτες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης να εμβολιαστούν πλήρως και να τηρήσουν τις πρόσφατες συστάσεις για τον αναμνηστικό εμβολιασμό.
«Επί του παρόντος, η ΕΕ αντιμετωπίζει αυξανόμενο αριθμό λοιμώξεων της πανδημίας COVID-19 και αύξηση των ποσοστών νοσηλείας. Τα εμβόλια εξακολουθούν να εμποδίζουν πολλά εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ από το να αρρωστήσουν βαριά ή να πεθάνουν και τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των νοσηλειών και των θανάτων παραμένει χαμηλότερος στα κράτη μέλη με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού», επισημαίνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι δύο ευρωπαϊκοί Οργανισμοί.
Δυνατότητα χορήγησης διαφορετικών εμβολίων κατά του κορονοϊού
Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα χορήγησης διαφορετικών εμβολίων κατά της COVID-19, οι δύο Οργανισμοί επισημαίνουν τα εξής:
«Σύμφωνα με τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί από πολλά κράτη-μέλη, ένας αυξανόμενος αριθμός κλινικών μελετών, που υποστηρίζονται από πραγματικές αποδείξεις, εξέτασαν τώρα τη δυνατότητα χρήσης δύο διαφορετικών εμβολίων COVID-19, είτε για την πρώτη είτε για τη δεύτερη δόση σε πρωτογενές (αρχικό) πρόγραμμα το οποίο είναι γνωστό ως ετερόλογος πρωτογενής εμβολιασμός, είτε για τη χρήση μιας τρίτης δόσης ως αναμνηστικής από 3 έως 6 μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό (ετερόλογη ενίσχυση)».
Ο EMA και ο ECDC τονίζουν ότι προκειμένου να παράσχουν επιστημονικά ερείσματα και να παράσχουν περαιτέρω ευελιξία στα προγράμματα εμβολιασμού, σε συνεργασία με ειδικούς της ΕΕ στην ομάδα COVID-ETF του EMA, εξέτασαν τα διαθέσιμα στοιχεία και παρείχαν τεχνικές συστάσεις και συμβουλές σχετικά με τον ετερόλογο εμβολιασμό κατά της COVID-19, είτε στο πρωτογενή εμβολιασμό είτε στον ενισχυτικό.
«Στοιχεία από μελέτες για τον ετερόλογο εμβολιασμό υποδηλώνουν ότι ο συνδυασμός εμβολίων ιικού φορέα και εμβολίων mRNA παράγει καλά επίπεδα αντισωμάτων κατά του ιού COVID-19 (SARS-CoV-2) και υψηλότερη απόκριση των Τ-κυττάρων από τη χρήση του ίδιου εμβολίου (ομόλογος εμβολιασμός ) είτε σε πρωταρχικό είτε σε αναμνηστικό σχήμα. Τα ετερόλογα σχήματα ήταν γενικά καλά ανεκτά.», επισημαίνουν οι δύο Οργανισμοί. Ωστόσο, προσθέτουν ότι: «Η χρήση ενός εμβολίου ιικού φορέα ως δεύτερης δόσης σε σχήματα πρωτογενούς εμβολιασμού ή η χρήση δύο διαφορετικών εμβολίων mRNA, είναι λιγότερο καλά μελετημένη.»
ΕΜΑ και ECDC: «Η χρήση ετερόλογων χρονοδιαγραμμάτων μπορεί να προσφέρει ευελιξία όσον αφορά τις επιλογές εμβολιασμού»
Ο ΕΜΑ και ο ECDC επισημαίνουν τα εξής:
«Ενώ η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για την παροχή περισσότερων στοιχείων σχετικά με τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια, τη διάρκεια της ανοσίας και την αποτελεσματικότητα, η χρήση ετερόλογων χρονοδιαγραμμάτων μπορεί να προσφέρει ευελιξία όσον αφορά τις επιλογές εμβολιασμού, ιδιαίτερα για τη μείωση του αντίκτυπου στην ανάπτυξη του εμβολίου σε περίπτωση που δεν είναι διαθέσιμο εμβόλιο για οποιοδήποτε λόγο.
Οι εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων του EMA και του ECDC αποσκοπούν στο να βοηθήσουν τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων για εθνικές εκστρατείες εμβολιασμού να διασφαλίσουν ότι ο μέγιστος αριθμός πολιτών της ΕΕ εμβολιάζεται και προστατεύεται το συντομότερο δυνατό.
Οι κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας ενθαρρύνονται επίσης να υποβάλλουν παραλλαγές για να προσθέσουν λεπτομέρειες σχετικά με αυτήν τη χρήση στις πληροφορίες του προϊόντος. Αν και η ανασκόπηση δεν εξέτασε άλλα εμβόλια που δεν έχουν λάβει ακόμη άδεια στην ΕΕ, η έρευνα για ετερόλογους συνδυασμούς αυτών θα λαμβάνεται υπόψη στο μέλλον, εάν αυτά εγκριθούν και καταστούν διαθέσιμα περισσότερα στοιχεία.»
Μετά την ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων, ο EMA και ο ECDC δίνουν στη δημοσιότητα τεχνικές συστάσεις και συμβουλές.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ζακ Κωστόπουλος – Ιατροδικαστής του κοσμηματοπώλη: «Αιτία θανάτου οι ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις αλλά δεν σχετίζονται με τα χτυπήματα»
Εκλογές ΚΙΝΑΛ – Αποφάσισε ο Λοβέρδος «θα στηρίξω Ανδρουλάκη»
Νέο Ηράκλειο: Βρέθηκαν σημειώματα δίπλα στα νεκρά αδέρφια – Τι έγραφαν
Σοκ στο Ηράκλειο: 18χρονος κατέληξε στο χειρουργείο μετά από ξυλοδαρμό – Συνελήφθη ανήλικος
Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες