17.6 C
Athens
12.7 C
Thessaloniki
Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
More

  Στυλιανίδης: Συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Ομέρ Μπαρ-Λεβ – Στο επίκεντρο η εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών 


  Η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας της Ελλάδας -Ισραήλ στα θέματα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη με τον Ισραηλινό ομόλογό του Ομέρ Μπαρ-Λεβ αρμόδιο για το Πυροσβεστικό Σώμα.

  Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά και υψηλόβαθμων στελεχών των δύο υπουργείων, συζητήθηκε μια ευρεία ατζέντα θεμάτων, η οποία επικεντρώθηκε σε δύο άξονες.

  Πρώτον, στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ στα θέματα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και ιδίως, στην ενίσχυση της συνεργασίας των Πυροσβεστικών Σωμάτων των δύο χωρών για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, καθώς και άλλων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

  Για το σκοπό αυτό τη συνάντηση σε επίπεδο υπουργών ακολούθησε τεχνική συνάντηση, με συμμετοχή στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος των δύο χωρών (Steering Committee), ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν κοινές ασκήσεις, συνεργασία σε θέματα ανταλλαγής τεχνογνωσίας, κοινές δράσεις για ανάπτυξη συστημάτων πρόβλεψης, παρακολούθησης και έγκαιρης προειδοποίησης, καθώς και στενότερη συνεργασία στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας.

  Επιπλέον, συζητήθηκε η επέκταση της συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ σε περιφερειακό επίπεδο στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Μια συνεργασία, που όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έχει ήδη ξεκινήσει μεταξύ των δύο κρατών και η οποία φιλοδοξεί να συμπεριλάβει όλες τις χώρες της περιοχής, όπως την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Παλαιστίνη και την Ιορδανία. «Πρόκειται για μια ελληνική πρωτοβουλία που έχει τη δυναμική να ενισχύσει, μέσω της χώρας μας, την παρουσία και συνεισφορά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του rescEU στην ευρύτερη περιοχή μας», αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωση του.

  «Έχουμε την τιμή σήμερα, εδώ στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να δεχόμαστε μία εξαιρετική επίσκεψη από τον φίλο υπουργό του Ισραήλ, Omer Bar-Lev, ο οποίος ήρθε στην Αθήνα για να συζητήσουμε την εμβάθυνση της συνεργασίας μας σε πολλούς τομείς που αφορούν στις φυσικές καταστροφές. Ειδικότερα, καθώς στην αρμοδιότητά του βρίσκεται το Πυροσβεστικό Σώμα του Ισραήλ, συζητήσαμε θέματα αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών», δήλωσε μεταξυ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και προσέθεσε ότι συζήτησαν ακόμη θέματα συνεργασίας σε περιφερειακό επίπεδο. «Κατά την τελευταία μου επίσκεψη στο Ισραήλ είχαμε συζητήσει ένα σχήμα περιφερειακής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Παλαιστίνης και της Ιορδανίας. Συνεχίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση και η σημερινή επίσκεψη είναι ένα ακόμα βήμα ώστε να ολοκληρώσουμε αυτόν τον μεγάλο στόχο που συμπληρώνεται από την συμμετοχή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και το rescEU. Με τον τρόπο αυτό, εδραιώνεται και η θέση της χώρας μας ως ο κόμβος για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό στην ευρύτερη περιοχή», σημείωσε.

  Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου ο Ισραηλινός υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας, Omer Bar-Lev, ευχαρίστησε από την πλευρά του για την υποδοχή, ενώ αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να προχωρήσει στην ίδρυση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σημειώνοντας ότι «δείχνει όραμα και διορατικότητα – δείχνει ξεκάθαρα ότι οι δυσκολίες και οι προκλήσεις της κλιματικής κρίσης στο μέλλον θα αυξηθούν».

  «Στο Ισραήλ έχουμε εμπειρία σε αντίστοιχα συντονιστικά κέντρα και πραγματικά, όσα είδαμε σήμερα είναι πολύ εντυπωσιακά και θα μας βοηθήσουν να μάθουμε από εσάς, από την εμπειρία σας. Η κοινή αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι πολύ σημαντική για την περιοχή μας. Έχουμε ήδη μια μακροχρόνια συνεργασία, αλλά σίγουρα η απόφαση για τη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ που θα λειτουργεί σε τακτική βάση αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πρόσθετο βήμα», υπογράμμισε ο κ. Omer Bar-Lev.

  Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Στυλιανίδης είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Ισραήλ τον περασμένο Ιούνιο, με σειρά επαφών για την ενίσχυση των συνεργειών μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, αλλά και για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας συνεργασίας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου σε θέματα αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

  Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, είχε υπογραφεί μάλιστα το πρώτο Μνημόνιο Συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας.  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ