Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Η απόφαση του Μισθοδικείου για τους συνταξιούχους δικαστές στην «ατζέντα» της Γενικής Συνέλευσης της 18ης Δεκεμβρίου

Μετά την απόσυρση από το νομοσχέδιο για την Εθνική Σχολή Δικαστών των εδαφίων του άρθρου 40 που προέβλεπαν την υποβολή των δικαστικών λειτουργών σε γραπτές εξετάσεις – πρόβλεψη η οποία είχε προκαλέσει τις σφοδρές αντιδράσεις της – η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, πραγματοποιεί το ερχόμενο Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου 2021, την ετήσια τακτική Γενική Συνέλευσή της.
Στην «ατζέντα» των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης περιλαμβάνονται σημαντικά θέματα και ήδη η Ένωση με ανακοίνωσή της καλεί τα μέλη της σε μαζική συμμετοχή. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν κατά τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, είναι η υπ. Αριθμόν 255/2021 απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου (Μισθοδικείου) για τους συνταξιούχους δικαστικούς λειτουργούς.
Με την συγκεκριμένη απόφαση κρίθηκε ότι η μείωση των συντάξεων που έγινε το 2012 αντίκειται σε σειρά συνταγματικών επιταγών, καθώς οι συντάξεις των δικαστών εισαγγελέων και των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σε σχέση με τις αποδοχές των ενεργεία δικαστών, υπολείπονται «κατά ποσοστό σαφώς ανώτερο του 40%». Εν ολίγοις, το Ειδικό Δικαστήριο με την απόφασή του αυτή επανέφερε τις συντάξεις των δικαστικών στα επίπεδα που ίσχυαν προ του 2012, δηλαδή προ του καθεστώτος που είχε διαμορφωθεί με το νόμο 4093/2012.
Μεταξύ άλλων στο σκεπτικό της επίμαχης απόφασης αναφέρεται πως «οι κατέχοντες, κατά την έξοδο από την υπηρεσία τους, ανώτατους βαθμούς και τις αντίστοιχες θέσεις αυξημένης ευθύνης δικαστικοί λειτουργοί, όπως οι πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων, δηλαδή οι επικεφαλής της τρίτης κρατικής λειτουργίας, έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες μειώσεις στις συντάξιμες αποδοχές τους, χωρίς να έχει ληφθεί πρόνοια για τη διατήρηση της απαιτούμενης από το Σύνταγμα σταθερής αναλογίας μεταξύ της σύνταξής τους και των αποδοχών των εν ενεργεία ομοιόβαθμων συναδέλφων τους».
Η συγκεκριμένη απόφαση θα απασχολήσει τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης όπως και μια σειρά άλλων ζητήματα, μεταξύ των οποίων η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης σε όλο το δημόσιο για το έτος 2022, καθώς και το θέμα της συμμετοχής των Δικαστικών Ενώσεων από τις Νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές του υπουργείου Δικαιοσύνης,
Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για την επικείμενη Γενική Συνέλευσή της αναφέρει τα εξής:
«Το Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων καλεί τα μέλη μας σε μαζική συμμετοχή το επόμενο Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 09.30’ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εφετείου Αθηνών, στα πλαίσια της τακτικής Γενικής Συνέλευσης.
Τα θέματα της Γ.Σ. όπως έχουν καθοριστεί από το ΔΣ είναι τα εξής:
1) Άρση του αποκλεισμού των Δικαστικών Ενώσεων από τις Νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές του Υπουργείου Δικαιοσύνης,
2) Οι προωθούμενες αλλαγές στον ΚΟΔΚΔΛ,
3) Η θέση της Ένωσης στο άρθρο 40 του νόμου για την ΕΣΔΙ,
4) Αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης σε όλο το δημόσιο για το έτος 2022 και εφαρμογή της απόφασης 255/2021 του Ειδικού Δικαστηρίου για τους συνταξιούχους δικαστικούς λειτουργούς,
5) Απολογισμός- Ισολογισμός- Προϋπολογισμός.
Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την ισχύουσα ΚΥΑ απαραίτητη προϋπόθεση για την είσοδο στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εφετείου και την δια ζώσης παρακολούθηση των εργασιών της ΓΣ είναι η ύπαρξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.
Οι εργασίες της ΓΣ θα μεταδοθούν ζωντανά με live streaming από την ηλεκτρονική σελίδα της Ένωσης».
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κορονοϊός: Η Ελλάδα ξεπέρασε τους 19.000 νεκρούς από την πανδημία – Ανεβαίνει στη μαύρη λίστα των θανάτων στην Ευρώπη
Εικόνες από την επίθεση των «θεματοφυλάκων του Συντάγματος» στον Γυμνασιάρχη – Απειλούσαν γονείς μαθητών
«Εξαιρετικά κρίσιμη και σοβαρή η κατάσταση του Γιώργου Τράγκα» – Καθοριστικό το επόμενο 24ωρο
Νυχτοκάματο του τρόμου για δύο οδηγούς ταξί – Η παγίδα που τους έστησαν οι δράστες
Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες