Ένωση Εισαγγελέων για Σαλμά: Με «κόσμιο τρόπο» ζήτησε να πληροφορηθεί για την πορεία υπόθεσής του – Είχε δικαίωμα να το κάνει

Σαφείς αποστάσεις από την χθεσινή καταγγελία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) για παρέμβαση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μάριου Σαλμά σε δικαστή τον κ. Χαρ. Σεβαστίδη αλλά και σε εισαγγελέα προκειμένου να πληροφορηθεί την πορεία υπόθεσης του, κρατάει με σημερινή ανακοίνωσή της η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος.
Ειδικότερα, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, κάνει λόγο για «φερόμενη ως “παρέμβαση”» του βουλευτή και υποστηρίζει ότι ο κ. Σαλμάς πράγματι τηλεφώνησε σε εισαγγελέα και ζήτησε να μάθει για την πορεία της υπόθεσης του με κόσμιο, όμως, τρόπο. Επιπλέον, η Ένωση Εισαγγελέων αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι ο βουλευτής είχε το δικαίωμα, σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, να τηλεφωνήσει στον εισαγγελέα ώστε να λάβει γνώση της πορείας της υπόθεσης του, καθώς είναι διάδικος.
Μάλιστα, με την ανακοίνωσή της η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος στέλνει μήνυμα σε όσους εκπροσώπους της νομοθετικής εξουσίας παραπονιούνται για καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης. Όπως αναφέρει η Ένωση οι καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης «είναι το αποτέλεσμα της δικής τους συμπεριφοράς προς τη δικαιοσύνη».
Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος έχει ως εξής:
«Σχετικά με τη φερόμενη ως “παρέμβαση” βουλευτή σε εισαγγελέα για εκκρεμή ποινική υπόθεση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος διασαφηνίζει ότι πράγματι ο συγκεκριμένος βουλευτής επικοινώνησε στο υπηρεσιακό τηλέφωνο Εισαγγελέα και με κόσμιο τρόπο ζήτησε να πληροφορηθεί την πορεία εκκρεμούς υπόθεσης με εγκαλούντα και παριστάμενο προς υποστήριξη της κατηγορίας τον ίδιο, η οποία εκκρεμεί στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών για παρεμπίπτον ζήτημα.
Υπενθυμίζουμε δε ότι, κατά τον ΚΠΔ, γνώση της πορείας της δικογραφίας καθώς και αντίγραφα αυτής, στο στάδιο αυτό, μπορούν να λαμβάνουν οι διάδικοι (ύποπτος, κατηγορούμενος και αυτός που παρίσταται προς υποστήριξη της κατηγορίας), προσερχόμενοι είτε οι ίδιοι, είτε ο πληρεξούσιος δικηγόρος τους στο αρμόδιο γραφείο της εισαγγελίας.
Όταν δε οι εκπρόσωποι της νομοθετικής εξουσίας διαχρονικά παραπονούνται δημόσια για καθυστερήσεις στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης, να γνωρίζουν ότι είναι αυτό είναι το αποτέλεσμα της δικής τους συμπεριφοράς προς τη δικαιοσύνη, που εκδηλώνεται με τη μη πλήρωση των οργανικών κενών, την έλλειψη υποδομών, την απουσία γραμματειακής υποστήριξης και τη δημιουργία περαιτέρω άσκοπης ποινικής ύλης.
Καλούμε τους εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου να επιδεικνύουν έμπρακτα, όπως άλλωστε έχουν συνταγματική υποχρέωση, τον ενδεδειγμένο σεβασμό και εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη, να θωρακίζουν την ανεξαρτησία της , να λαμβάνουν ειλικρινή και όχι προσχηματικά μέτρα για την επιτάχυνση και ποιοτική αναβάθμισή της και να μην παρεμβαίνουν με κανένα τρόπο, όπως όταν νομοθετούν με κρυπτοαμνηστευτική στόχευση, για εκκρεμείς υποθέσεις».
Διαβάστε επίσης: Η σπουδή της ΕΔΕ να καταγγείλει τον Σαλμά και τα ερωτήματα που προκύπτουν

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες