12.7 C
Athens
11 C
Thessaloniki
Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024
More

    Ένωση Ν/Α: Συνάντηση με το Διοικητή και το προσωπικό του Τμήματος Αλλοδαπών Λαυρίου για τα προβλήματα της Υπηρεσίας

    Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής (Ένωση Ν/Α) συναντήθηκε με τον Διοικητή του Τμήματος Αλλοδαπών Λαυρίου. Κατά την συνάντησή τους συζητήθηκαν θέματα τα οποία απασχολούν το Τμήμα.

    Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ένωσης Ν/Α

    Την Πέμπτη 30/06/2022 και ώρα 14:00, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής Γιώργος ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ και ο Α΄ Αντιπρόεδρος Ηλίας ΒΡΕΝΤΑΣ, επισκέφθηκαν τον Διοικητή του Τμήματος Αλλοδαπών Λαυρίου Αστυνόμο Β΄ κ. Ελευθέριο ΚΑΡΑΣΑΒΒΙΔΗ καθώς και συναδέλφους που υπηρετούν στην εν λόγω Υπηρεσία, με τους οποίους συζήτησαν εκτενώς ζητήματα που τους απασχολούν.

    Αρχικά, έγινε αναφορά στην τεράστια έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία. Ειδικότερα, σε σύνολο είκοσι τριών (23) ατόμων, το «μάχιμο» προσωπικό μαζί με τον Διοικητή, ανέρχεται στα 11 άτομα.


    Ελάχιστος αριθμός, αν αναλογιστούμε τα προβλήματα που υφίστανται για την περιοχή από το Κορωπί έως και το Σούνιο.

    Συνολικά υπηρετούν τέσσερις Ανακριτικοί Υπάλληλοι, οι οποίοι, όπως μας επισημάνθηκε καλούνται να διεκπεραιώσουν «Διοικητικές Απελάσεις», αυτόφωρα και αιτήσεις ασύλου, ενώ παράλληλα η Υπηρεσία πέραν των ανελαστικών υποχρεώσεών της, ενίοτε διαθέτει ενισχυτική Δύναμη σε άλλες Υπηρεσίες οι οποίες βρίσκονται πολλά χιλιόμετρα μακριά (κέντρο Αθήνας), με αποτέλεσμα αφενός μεν την οικονομική τους εξόντωση (διότι πηγαίνουν με τα δικά τους μέσα διανύοντας καθημερινά 110 χιλιόμετρα συμπεριλαμβανομένων των διοδίων) και αφετέρου την τεράστια καταπόνησή τους (αφού εργάζονται περισσότερες ώρες αν συνυπολογιστεί ο χρόνος μετάβασης και επιστροφής τους, όπως προβλέπεται από την κείμενη Νομοθεσία).


    Όπως ενημερωθήκαμε από τον Διοικητή και τους συναδέλφους, η Διεύθυνση Αλλοδαπών έχει αναφέρει τον συνολικό αριθμό της Δύναμής της (γιατί έτσι της ζητήθηκε) και η Γ.Α.Δ.Α. ανάλογα του προσωπικού που της έχουν αναφέρει όλες οι Διευθύνσεις, ζητά την ανάλογη ενισχυτική Δύναμη. Η Γ.Α.Δ.Α. όμως, δεν έχει ζητήσει τα «ποιοτικά» στοιχεία της παρούσας Δύναμης, με ότι αυτό συνεπάγεται.

    Επιπλέον, μας τονίστηκε πως το Κέντρο Αλλοδαπών (πρώην ΚΠΔΑΑΛ) παρά την παύση λειτουργίας του, εντούτοις περίπου τριακόσια (300) Αλλοδαποί συνεχίζουν να διαβιούν σε αυτό, γεγονός το οποίο επιβαρύνει την Υπηρεσία καθώς επανειλημμένα καλούνται να μεταβούν για επίλυση διαφόρων ζητημάτων.

    Επιπροσθέτως, μας γνωστοποιήθηκε πως συνολικά 100 περίπου Αφγανοί ζουν στον πρώτο όροφο του κτιρίου του Τμήματος Αλλοδαπών Λαυρίου, γεγονός το οποίο συνεπάγεται την περαιτέρω επιβάρυνση με προσωπικό για την φύλαξη της Υπηρεσίας τους.

    Ακόμη, μας αναλύθηκε η λειτουργία των συνολικά τεσσάρων Γραφείων της Υπηρεσίας τα οποία είναι τα εξής: Το Γραφείο Ομογενών, το Γραφείο Ευρωπαϊκής Ένωσης – Βρετανών, το Γραφείο Ελέγχου Διαβατηρίων και η Γραμματεία.

    Πιο συγκεκριμένα:

    Το Γραφείο Ομογενών, παρά τις αυξημένες ανάγκες και τον τεράστιο όγκο ως προς την ισχύουσα Νομοθεσία, λειτουργεί με ένα Αστυνομικό, μη Ανακριτικό Υπάλληλο, μόνο πρωινές ώρες από Δευτέρα έως και Σάββατο. Ο συνάδελφος απασχολείται με την πλήρη τακτοποίηση Ομογενών στην Ελλάδα. Επίσης, το εν λόγω Γραφείο διεκπεραιώνει δικογραφίες, διότι πολλοί «Ομογενείς» έχουν χρησιμοποιήσει κατά το παρελθόν πλαστά δικαιολογητικά και άλλες έκνομες μεθόδους. Εκτός αυτών, ασχολείται με παροχή στοιχείων σε άλλες Υπηρεσίες (συνήθως Εισαγγελία) παλαιών «τακτοποιημένων» Αλλοδαπών από το αρχείο της Υπηρεσίας που ανέρχονται περίπου στα είκοσι οκτώ χιλιάδες (28.000) άτομα και τέλος, με θέματα Ασύλου. Αξίζει να επισημανθεί πως ο Αστυνομικός του συγκεκριμένου Γραφείου, παρά το φόρτο εργασίας πολύ συχνά καλείται να εκτελέσει καθήκοντα Αξιωματικού Υπηρεσίας ή ενίσχυσης άλλων Υπηρεσιών.

    Το Γραφείο Ευρωπαϊκής Ένωσης – Βρετανών, λειτουργεί μόνο πρωινές ώρες με έναν Αστυνομικό, από Δευτέρα έως και Σάββατο. Πέραν αυτού του αντικειμένου που αναφέρει ο τίτλος, ασχολείται με την «αγροτική οικονομία» (έχει λήξει αλλά πιθανόν να δοθεί παράταση) η οποία αφορά Αλλοδαπούς που λαμβάνουν άδεια παραμονής διότι τους δήλωσε κάποιος ιδιώτης ότι τους απασχολεί σε αγροτικές ή κτηνοτροφικές επιχειρήσεις (εδώ θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι η περιοχή, ειδικά στο Κορωπί, έχει δεκάδες θερμοκήπια και κτηνοτροφικές μονάδες). Επίσης, με
    παρατάσεις VISA Αλλοδαπών που ήδη διαμένουν στην περιοχή και τέλος με παροχή στοιχείων για λόγους Δημόσιας Τάξης. Το τελευταίο αφορά αιτήματα άλλων Υπηρεσιών, ιδιαίτερα της Περιφέρειας. Ειδικά, οι τελευταίες απαιτούν αλληλογραφία με αρκετές Υπηρεσίες για να δοθούν ασφαλείς απαντήσεις. Τις «αφιξο-αναχωρήσεις» Αλλοδαπών που προκύπτουν από το σύστημα ελέγχου εισόδου – εξόδου που πολύ τακτικά αιτείται η Περιφέρεια, την έχει «επωμιστεί» Αστυνομικός του Γραφείου Ελέγχου Διαβατηρίων.

    Το Γραφείο Ελέγχου Διαβατηρίων, λειτουργεί επί 24ωρου βάσεως, όλες τις ημέρες της εβδομάδας, ακόμη και αργίες με 2 Αστυνομικούς. Ασχολείται με την είσοδο και έξοδο από τη Χώρα ναυτικών και επιβατών σε πλοία που διέρχονται ή βρίσκονται μόνιμα στον Λιμένα Λαυρίου ή Παλαιάς Φώκαιας (Ανάβυσσο). Έχει ασχοληθεί και με ναυτικούς που κάνουν άφιξη σε Μαρκόπουλο και Ραφήνα, λόγω έλλειψης άλλης Υπηρεσίας. Αναλαμβάνει επίσης και όλες τις ανακριτικές πράξεις που προκύπτουν σε περίπτωση απαγόρευσης εισόδου, εξόδου ή χρήσης πλαστών εγγράφων. Ενδεικτικά, το 2021 το συγκεκριμένο Γραφείο «εξυπηρέτησε» περίπου 2.000 ναυτικούς και επιβάτες, αριθμός πολύ μεγάλος αν αναλογιστεί κανείς ότι έγινε μόνο από δύο (2) άτομα σε διάφορες ώρες. Ο ένας εκ των δύο Αστυνομικών του συγκεκριμένου Γραφείου, πολύ συχνά καλείται να εκτελέσει καθήκοντα Αξιωματικού Υπηρεσίας ή να ενισχύσει άλλες Υπηρεσίες. Αυτό συμβαίνει διότι το Γραφείο Ελέγχου Διαβατηρίων λειτουργεί στο χώρο που στεγάζεται η Υπηρεσία και όχι στο λιμάνι όπως κανονικά θα έπρεπε, διότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη το έργο «στον Λιμένα». Με την ολοκλήρωση του έργου η παρουσία των συναδέλφων στον Λιμένα, θα είναι υποχρεωτική και δεν θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα «εσωτερικής ενίσχυσης» της συγκεκριμένης Υπηρεσίας.

    Τέλος, το Γραφείο της Γραμματείας στηρίζει όλα τα υπόλοιπα Γραφεία συμπεριλαμβανομένων και των «καθημερινών» ζητημάτων.

    Άλλο ένα πολύ σημαντικό θέμα που έχει ανακύψει στην Υπηρεσία, είναι η επικείμενη αποστρατεία στο τέλος του έτους του Διοικητή Αστυνόμου Β΄ κ. Ελευθέριου ΚΑΡΑΣΑΒΒΙΔΗ. Ο προαναφερόμενος λόγω της πολυετούς παραμονής του στην Υπηρεσία σε συνδυασμό με τη γνώση της Τουρκικής γλώσσας, έχει αναπτύξει ένα πολύ καλό επίπεδο επικοινωνίας με τους Αλλοδαπούς. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, δεν έχει έρθει κάποιος αντικαταστάτης προκειμένου να συνυπηρετήσουν για εύλογο χρονικό διάστημα, προκειμένου να «μεταφερθεί» η εμπειρία αυτή.

    Διοικητής και συνάδελφοι μας γνώρισαν πως για να λειτουργήσουν ομαλά τα Γραφεία που προαναφέρθηκαν, πρέπει άμεσα να ενισχυθούν. Ειδικότερα, τα Γραφεία Ομογενών και Ευρωπαϊκής Ένωσης – Βρετανών πρέπει να λειτουργούν καθημερινά με τουλάχιστον τέσσερις Αστυνομικούς, εκ των οποίων οι δύο να είναι Ανακριτικοί Υπάλληλοι. Το Γραφείο Ελέγχου Διαβατηρίων – που λειτουργεί σε 24ωρη βάση – τους δε χειμερινούς μήνες χρειάζεται τρεις Αστυνομικούς, ενώ τους καλοκαιρινούς τουλάχιστον τέσσερις , εκ των οποίων δύο Ανακριτικοί. Τέλος, η Γραμματεία με τρεις Αστυνομικούς (λόγω του όγκου του αρχείου).

    Σήμερα, όλα τα Γραφεία υπολειτουργούν. Ειδικά στα δύο πρώτα Γραφεία που προαναφέρθηκαν, διαρκώς δημιουργούνται εκκρεμότητες στις οποίες προστίθενται κι άλλες με κίνδυνο να εκτεθούν συνάδελφοι αλλά και να «πληγεί» η εικόνα της Υπηρεσίας. Ένεκα της ανωτέρω κατάστασης και της μη ενίσχυσης επί σειρά ετών, δεν κατέστη δυνατή η «εκπαίδευση» άλλων συναδέλφων.

    Ως Ένωση θα παρακολουθούμε στενά το ζήτημα του Τμήματος Αλλοδαπών Λαυρίου.

    Δεν θα σταματήσουμε να καταδεικνύουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί μας, οι οποίοι εργάζονται σε Υπηρεσίες που υπάγονται σταγεωγραφικά μας όρια, προσπαθώντας πάντα για την εξεύρεση λύσεων.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ