Ένταση στη δίκη της Χρυσής Αυγής που συνεχίζεται τον Σεπτέμβριο

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών κατά την σημερινή ακροαματική διαδικασία απέρριψε, το αίτημα αναβολής που υπέβαλε μέσω του συνηγόρου του ο Νίκος Μιχαλολιάκος και η δίκη της Χρυσής Αυγής, συνεχίζεται στις 28 Σεπτεμβρίου 2022.

Στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κάθισαν τέσσερις κατηγορούμενοι. Ανάμεσά τους και ο Ιωάννης Λαγός, ο οποίος και πάλι δήλωσε πολιτικός κρατούμενος, ενώ υπήρξε ένταση μέσα στη δικαστική αίθουσα όταν οι συνήγοροι έκαναν λόγο για «δικονομική αταξία».

Το δικαστήριο διέκοψε προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα, αλλά εκείνη τη στιγμή σημειώθηκε φραστικό επεισόδιο μεταξύ του Δ. Παπαδέλη, δικηγόρου του Νικ. Μιχαλολιάκου, και της Μάγδας Φύσσα, με την πλευρά της τελευταίας να φωνάζει «μην απειλείς».

Τα αιτήματα αναβολής της δίκης

Το δικαστήριο το απασχόλησε σήμερα κατά κύριο λόγο το αίτημα της αναβολής της δίκης, που έχει υποβάλει η πλευρά του Νίκου Μιχαλολιάκου καθώς ο δικηγόρος Δημ. Παπαδέλης προσκόμισε ιατρική βεβαίωση σύμφωνα με την οποία ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής από τις 6 Ιουνίου 2022 νοσηλεύεται πάσχων από σύνδρομο post Covid-19 και βρίσκεται σε πρόγραμμα αποκατάστασης εργοθεραπείας, λογοθεραπείας και αυτοεξυπηρέτησης. Επίσης, γίνεται αναφορά σε έκπτωση αντανακλαστικών, για ικανοποιητική επικοινωνία, αν και ελλειμματική, καθώς και ότι ο ασθενής χρήζει 3-4 μήνες νοσηλείας για την αποκατάσταση του.

Ειδικότερα, ο Δημ. Παπαδέλης, επανέλαβε το αίτημα για ολιγόμηνη αναβολή της δίκης, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Ο άνθρωπος δεν ξέρει την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου. Είναι ένας κατηγορούμενος που αδυνατεί να διαβάσει την απόφαση σε βάρος του και ζητάμε να υπερασπιστεί τον εαυτό του σε δεύτερο βαθμό. Γίνεται λόγος αυτές τις ημέρες για το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Δυο μήνες στη ΜΕΘ και τον φωνάζουν να δικαστεί. Έχει κενά μνήμης, χάνει τον ειρμό των σκέψεων του. Πως θα μου πει την υπερασπιστική γραμμή που θέλει να ακολουθήσουμε; Πως θα τον υπερασπιστώ;».

Την ίδια στιγμή, ο Ιω. Λαγός, μέσω του Κων. Πλεύρη, υποστήριξε πως η δίκη έχει πολιτικοποιηθεί και θίγεται το δικαίωμα της ελευθερίας του. «Κινδυνεύει να καταστραφεί πολιτικώς. Η δίκη είναι πολιτική και για αυτό δηλώνει πολιτικός κρατούμενος. Μένει στη φυλακή για τυπικούς λόγους. Η δίκη είναι πολιτική το είπε η πρόεδρος της Δημοκρατίας σας και η ένωση σας».

Παράλληλα, ο κατηγορούμενος Λαγός δήλωσε στο δικαστήριο: «Σέβομαι τη θέση του κυρίου Μιχαλολιάκου, αλλά βρίσκομαι στη φυλακή τρία χρόνια για ποινή που θεωρώ άδικη. Έκανα απεργία πείνας 25 ημέρες και σταμάτησα γιατί έμαθα ότι θα ξεκινήσει το εφετείο το καλοκαίρι. Έχουν περάσει 40 ημέρες χωρίς να ξεκινήσουμε. Ποια ουσία της απεργίας πείνας; Θέλω να μιλήσω με στοιχεία να δείξω ότι κακώς έχω καταδικαστεί. Αν αθωωθώ ή αν πάρω ελαφρυντικό, δεν θέλω να γίνει αφού έχω εκτίσει την ποινή μου 13 ετών».

Η πολιτική αγωγή αντέταξε τα δικά της επιχειρήματα, τονίζοντας ότι από τα ιατρικά έγγραφα που αναγνώστηκαν, προέκυψε ότι ο Νικ. Μιχαλολιακος έχει καλό επίπεδο συνείδησης και επικοινωνίας που διατηρείται, ενώ η σωματική αδυναμία δεν του στερεί το δικαίωμα του να έρθει στη δικαστική αίθουσα. Επισημάνθηκε ότι στο προσωπικό ιστολόγιο του υπάρχει πρόσφατος σχολιασμός της απόφασης της ελληνικής Δικαιοσύνης για την υπόθεση Λιγνάδη, πράγμα που -όπως τόνισε ο Κ. Παπαδάκης- καταδεικνύει «υγιέστατη πνευματική λειτουργία, κριτική σκέψη και παρέμβαση στα πράγματα».

Έντονοι διαπληκτισμοί Λαγού- Φύσσα

Σε υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης ολοκληρώθηκε η σημερινή ακροαματική διαδικασία στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Η ένταση προκλήθηκε από Ιωάννη Λαγό κάτι που οδήγησε τη Μάγδα Φύσσα να απαντήσει και αυτή σε υψηλούς τόνους.

Το θέμα της «πολιτικής δίωξης» σε βάρος του επανέφερε, ο Ιωάννης Λαγός αναφέροντας ότι δεν του επιτράπηκε να εκφωνήσει ομιλία και να ψηφίσει ως ευρωβουλευτής. Η πρόεδρος του δικαστηρίου του επεσήμανε ότι τα ζητήματα αυτά θα πρέπει να τα θέση κατά το στάδιο της απολογίας του και αμέσως απάντησε ο Ιωάννης Λαγός: «Εσείς που ευαγγελίζεστε την αριστερά, μιλάμε για δημοκρατία εδώ;».

Το δικαστήριο προσχώρησε σε διακοπή και ο Ιωάννης Λαγός καταχειροκροτήθηκε από μερίδα του ακροατηρίου και οδηγούμενος στα κρατητήρια φώναξε: «Θα το ξεφτιλίσουμε το δικαστήριο σας! Λαμόγια!».

Αντέδρασε η Μάγδα Φύσσα και οι άνθρωποι που βρίσκονται στο πλευρό της, οι οποίοι φώναξαν: «Στα λαγούμια σας! Στις τρύπες σας! Τελειώσατε!».

Ακολούθησε η απάντηση των υποστηρικτών Ιωάννη Λαγού, οι οποίοι φώναξαν: «Τώρα ξεκινάμε! Ψόφο, γουρούνια!»

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες