13.7 C
Athens
8.4 C
Thessaloniki
Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024
More

    Ερντογάν: Δημοσιεύματα-κόλαφος στον γερμανικό Τύπο – «Τον περιμένει είτε εξορία είτε φυλακή αν χάσει στις εκλογές!»

    Με τις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία και το μέλλον του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ασχολείται τις τελευταίες ημέρες ο γερμανικός Τύπος.

    Την προσοχή αποσπά, σύμφωνα με τη DW, κεντρικό σχολιαστικό άρθρο στις σελίδες της Süddeutsche Zeitung για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη βόρεια Συρία και το Ιράκ με τον τίτλο «Ο Ερντογάν κλιμακώνει, γιατί έχει τη δυνατότητα να το κάνει». Ο αρθρογράφος συνδέει την εξέλιξη με τον προεκλογικό αγώνα και σημειώνει: «Στην Τουρκία επίκειται προεκλογική εκστρατεία και ο πρόεδρος Ερντογάν θέλει να κερδίσει πόντους πρωτίστως στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Και σε αυτήν τη περίοδο η χρόνια τεταμένη σχέση του με τη Δύση είναι γι αυτόν δευτερεύουσας σημασίας. Βομβαρδίζοντας ξανά θέσεις της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG στο Ιράκ και τη Συρία κλιμακώνει μια σύγκρουση που συνεχίζει να σιγοκαίει στη σκιά του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία. Με την στρατηγική του ο Τούρκος πρόεδρος απομακρύνεται από τις ΗΠΑ, οι οποίες βρίσκονται κοντά στο YPG στη Συρία που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος».

    Ο σχολιαστής υπενθυμίζει ότι «μετά την επίθεση σε πολυσύχναστο πεζόδρομο της Κωνσταντινούπολης η τουρκική κυβέρνηση απέρριψε τα αισθήματα συμπάθειας της Ουάσιγκτον και χωρίς να έχει καμιά απόδειξη απέδωσε την ευθύνη στο ΡΚΚ και το YPG. Αλλά ο υπολογισμός της Άγκυρας είναι σαφής: Ο Τούρκος πρόεδρος είναι βέβαιος ότι διαθέτει καλά χαρτιά για να ακολουθήσει την εσωτερικοπολιτική του ατζέντα». Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι σε αυτό βοηθά και το γεγονός ότι η Σουηδία θέλει να ενταχθεί στο Νάτο και χωρίς την έγκριση της Άγκυρας δεν είναι δυνατόν. «Με αυτόν τον τρόπο βάζει τη νέα σουηδική κυβέρνηση σε αδιέξοδο ανεβάζοντας το τίμημα για το ¨ναι¨ … Η παγκόσμια κατάσταση ταιριάζει γάντι στην επερχόμενη προεκλογική εκστρατεία του Ερντογάν».


    Τις απόψεις διακεκριμένων Τούρκων πολιτικών επιστημόνων φιλοξενεί η Rheinische Post για να εξηγήσει πώς ο Ερντογάν μετά τη νίκη του ΑΚΡ πριν από 20 χρόνια, αν και υποσχέθηκε περισσότερη δημοκρατία, τόλμησε να αντιπαραταχθεί με τον ισχυρό τουρκικό στρατό, ξεκίνησε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, πέρασε σειρά δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και άρχισε ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους, μετέτρεψε τελικά την Τουρκία σε αυταρχικό καθεστώς.

    Ο πολιτικός επιστήμονας Ντιμιτάρ Μπετσέβ, που διδάσκει στην Οξφόρδη, παρουσιάζοντας διαδικτυακά σε σεμινάριο το βιβλίο «Turkey under Erdogan: How a Country Turned from Democracy and the West», εντοπίζει το λάθος στον ίδιο τον πρόεδρο, «στην αυταρχική του προσωπικότητα και στο ότι κάποια στιγμή αποφάσισε ότι θέλει να διατηρήσει την εξουσία με κάθε κόστος». Σημείο καμπής οι προσπάθειες κοσμικών αντιπάλων του το 2008 να «βγάλουν από τη μέση» το κόμμα του.


    Σύμφωνα με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, ένας άλλος Τούρκος καθηγητής, ο Ιλχάν Ουζγκέλ, με μακρά διδακτική εμπειρία σε πανεπιστήμιο της Άγκυρας, υποστηρίζει ότι η ΕΕ έχει επίσης μερίδιο ευθύνης. Και οι δύο ειδικοί υπενθυμίζουν την ανοιχτή απόρριψη της τουρκικής ένταξης στην ΕΕ από τη Γαλλία ήδη από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ο καθηγητής Ουζγκέλ μάλιστα επικρίνει και το προσφυγικό deal του 2016. «Τότε», αναφέρει στη γερμανική εφημερίδα, «οι Ευρωπαίοι έδωσαν στην Τουρκία να καταλάβει ότι θα αγνοούσαν τα εσωτερικοπολιτικά κακώς κείμενα, όσο καιρό συγκρατούσε τους Σύρους πρόσφυγες».

    Τέλος, ανησυχητικά τα όσα προβλέπει ο Αμερικανός αυτήν τη φορά εμπειρογνώμων Νίκολας Ντάνφορντ μιλώντας με την εφημερίδα. «Ακόμη κι αν χάσει τις εκλογές, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της Τουρκίας είναι ζοφερές. Το υπερεθνικιστικό και αντιδυτικό κλίμα που δημιούργησε και η κοινωνική πόλωση που ενθάρρυνε, θα συνεχίσουν να μαστίζουν τη χώρα». Αλλά ο Ερντογάν, όπως υποστηρίζει ο καθηγητής Μπετσέβ, «δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει και θα κάνει το παν για να κρατηθεί στην εξουσία με κάθε κόστος. Εάν φύγει από την εξουσία, υπάρχουν δύο εναλλακτικές, είτε η εξορία είτε η φυλακή. Άρα το διακύβευμα είναι μεγάλο».



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ