15.2 C
Athens
11.6 C
Thessaloniki
Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024
More

    Έτσι δρούσε το κύκλωμα που νόθευε καύσιμα – Στην «φάκα» 21 πρατήρια με επικίνδυνη βενζίνη (Εικόνες + Βίντεο)

    Από τις αρχές του 2018 δρούσε το εγκληματικό δίκτυο που νόθευε καύσιμα σε 21 πρατήρια στην Αττική καταφέρνοντας να κερδίσει 2.500.000 ευρώ από δασμούς και φόρου που θα έπρεπε να καταβάλει στο κράτος.
    Παράλληλα τα συγκεκριμένα πρατήρια, λόγω της νόθευσης, πουλούσαν καύσιμα σε πιο ανταγωνιστικές τιμές, προκαλώντας αθέμιτο ανταγωνισμό στην αγορά. Συνελήφθησαν 20 άτομα, ενώ στην δικογραφία εμπλέκονται 72 άτομα. Στο πλαίσιο της έρευνας που διενήργησε η οικονομική αστυνομία, ερευνήθηκαν 21 πρατήρια, 6 αποθήκες σε Ασπρόπυργο και Μενίδι καθώς και οικίες εμπλεκομένων.
    Συνολικά κατασχέθηκαν:
    – 24 τόνοι χημικών διαλυτών, σε ισάριθμες υπέργειες δεξαμενές, 21 υπέργειες δεξαμενές χωρητικότητας 1000 λίτρων κενές περιεχόμενου,
    – 8 δεξαμενές κενές περιεχομένου, φορτηγό με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας, βυτιοφόρο όχημα και Δ.Χ. φορτηγό, 2 επικαθήμενα και 2 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, καθώς και 16.600 ευρώ , κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικοί υπολογιστές.
    Όπως δήλωσε κατά την διάρκεια της παρουσίασης της υπόθεσης, ο Ταξίαρχος, διευθυντής της οικονομικής αστυνομίας, κύριος Μανώλης Δουρβετάκης, « Η εγκληματική οργάνωση είχε διαρκή και επιχειρησιακά δομημένη δράση και τα μέλη της μετέφεραν συστηματικά από την Βουλγαρία στη χώρα μας, μεγάλες ποσότητες χημικών διαλυτών, τις οποίες διακινούσαν σε πρατήρια υγρών καυσίμων σε περιοχές της Αττικής. Στη συνέχεια προέβαιναν στην ανάμειξη των διαλυτών με καύσιμα κινητήρων, με σκοπό την αποφυγή καταβολής των αναλογούντων φόρων και δασμών και ταυτόχρονα την απόκτηση παράνομου περιουσιακού οφέλους από τη διάθεση τους στην αγορά». Για την επίτευξη των σκοπών της οργάνωσης, τα μέλη της χρησιμοποιούσαν δυο εταιρείες στην Βουλγαρία, με εναλλασσόμενους -κατά διαστήματα- ρόλους, καθώς είτε δηλώνονταν ως αποστολείς και μεταφορείς των εν λόγω χημικών διαλυτών σε «εικονικές» ελληνικές εταιρείες είτε μόνο ως μεταφορείς αυτών. Επίσης, για τη διακίνηση των διαλυτών, χρησιμοποιούσαν «εικονικά» παραστατικά, με αποδέκτες εταιρείες «φαντάσματα» που δήθεν δραστηριοποιούνταν στην εμπορία τέτοιων προϊόντων.
    Έτσι έμπαιναν οι διαλύτες στην χώρα
    Κατά την κίνηση των φορτηγών οχημάτων που εισέρχονταν από τη Βουλγαρία λαμβάνονταν μέτρα προστασίας προς αποφυγή ελέγχων και αποκάλυψης της παράνομης δραστηριότητας, διαθέτοντας προς τούτο προπομπούς Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα στα οποία επέβαιναν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Στη συνέχεια, οι χημικοί διαλύτες παραλαμβάνονταν, αυθημερόν ή τις επόμενες ημέρες, από τους χώρους προσωρινής αποθήκευσης με διαδικασία μετάγγισης από παλετοδεξαμενές σε βυτία και κατέληγαν σε 21 πρατήρια σε διαφορές περιοχές της Αττικής. Εκεί αναμιγνύονταν παρανόμως με καύσιμα κινητήρων, με σκοπό την αύξηση του τελικού όγκου τους με αποτέλεσμα με τον τρόπο αυτό να αποφεύγουν την καταβολή των αναλογούντων δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων.
    Οι υποομάδες
    Η εγκληματική οργάνωση διαρθρώνονταν σε 4 ανεξάρτητες υποομάδες, που συνδέονταν – συνεργάζονταν με τον κεντρικό πυρήνα στην Βουλγαρία, σχεδιάζοντας και προγραμματίζοντας την αγορά, τον χρόνο και τρόπο πραγματοποίησης κάθε μεταφοράς-παράδοσης-παραλαβής και προσωρινής αποθήκευσης ποσοτήτων χημικών διαλυτών.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ