Φάκελος Αιγαίο: Τον «χαβά» τους οι Τούρκοι – Με θρασύτατη προκλητικότητα «φλερτάρουν» με «ατύχημα»

Επανέρχεται η αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο; ή μήπως είναι κάποιο «παιχνίδι υπομονής» από την γειτονική χώρα, σε μια περίοδο όπου όλος ο κόσμος παρακολουθεί τις θηριωδίες των Ρώσων στην Ουκρανία;

Και εάν ναι τότε τι σημαίνει για εμάς το «άγρυπνο» βλέμμα του «Σουλτάνου της Ανατολής» που αν μη τι άλλο μπορεί να δείχνει σοβαρός και σκληρός στο εσωτερικό της πατρίδας του, όμως στα μάτια όλων των Ελλήνων, όσα διαχρονικά υποστηρίζει αποτελούν μια ακόμη φθηνή «προπαγάνδα», πάνω κάτω σαν όλες εκείνες  που έχει συνηθίσει η Τουρκία να προβάλλει τα τελευταία χρόνια και που το καλοκαίρι του 2020 επιτέλους υπήρξε απάντηση.

Δεν θέλω να ξεχνάμε την επακούμβηση που πέτυχε η Φρεγάτα «Λήμνος» και τι πετύχαμε εκείνη την ημέρα, για αυτό και το υπενθυμίζω τόσο προς εκείνους που χρειάζονται φρεσκάρισμα στη μνήμη τους, όσο και σε εκείνους που μας διαβάζουν στα μεγάλα άσπρα γραφεία της ΜΙΤ σε Άγκυρα, και Τουρκικό Προξενείο σε Θεσσ/νικη και φυσικά Κομοτηνή…

Ας μην κρυβόμαστε όμως έπειτα από 2 χρόνια φαίνεται ότι οι «δίπλα ξύνονται» επικίνδυνα θα έλεγα, μιας και η ουδετεροποίηση που επιχείρησαν στο Ουκρανικό ζήτημα δεν φαίνεται να έχει εκπέμψει τα κατάλληλα μηνύματα εντός και εκτός της χώρας τους.

Και τι συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις; Μα φυσικά η εξωτερίκευση της κρίσης, (οικονομικής και διεθνής) με την Ελλάδα, παραδοσιακά «εχθρό της Ανατολής» όπως έχει επισημάνει κατά το παρελθόν ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μετά από μια διετία λοιπόν η Τουρκία αποφάσισε να δώσει ένα νέο στίγμα, που στη συγκεκριμένη περίπτωση μόνο νέο δεν είναι, αλλά και φυσικά δεν αποτελεί και έκπληξη για όσους γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις εντός και εκτός του Ελληνικού Πενταγώνου.

Αυτό το νέο στίγμα, θέλει την σταδιακή υλική και ψυχολογική «κούραση» των Ελληνικών Μονάδων Αποτροπής σε νησιά και αέρα, και αποσκοπεί σε μια ακόμη προσπάθεια για εσωτερική αναταραχή, ψυχολογικό εκνευρισμό και εν τέλει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.

Έντονη διαμαρτυρία από το Ελληνικό ΥΠΕΞ

Όπως ηταν φυσιολογικό και ορθά έγινε χθες και σήμερα το ελληνικό ΥΠΕΞ έστειλε δύο διαβήματα στην Τουρκία για ότι συνέβη πάνω από το Αιγαίο.

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε, πριν από λίγο, νέο εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο Πρέσβη αναφορικά με τις πρωτοφανείς σε αριθμό παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων αρκετών κατοικημένων περιοχών, που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα μίας ημέρας.

Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, η οποία παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία, είναι απολύτως καταδικαστέα και απαράδεκτη.

 

«Στον πάτο του Αιγαίου τα ΜΟΕ»

Υπό αυτό το πρίσμα και στο ίδιο μήκος κύματος, η τουρκική προκλητικότητα δεν άφησε περεταίρω  ενέργειες και ελπίδες για συνέχεια των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τα οποία ήταν επί τάπητος για αυτο το διάστημα, με πηγές από την Ελληνική Κυβέρνηση να τα «αφήνουν για το μέλλον».

 «Παίζουν με την φωτιά στο Αιγαίο»

H ένταση που προκαλεί η Αγκυρα, δεν έχει προηγούμενο καθώς μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης προχώρησε σε 41 υπερπτήσεις ελληνικών νησιών!

Αναλυτικά οι τουρκικές παραβιάσεις

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ: 9 (9×2 F-16)
ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ: 4 (2 UAV, 2 CN-235)

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ: 22
ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ: 10
ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ: 23

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ: 168 (118 από τα μαχητικά)
ΕΜΠΛΟΚΕΣ: 2
ΠΕΡΙΟΧΗ: Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο

1.  Οι 41 εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν οι υπερπτήσεις.

2. Τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική

Αξίζει να σημειωθεί, ότι είχαμε συνολικά 168 παραβιάσεις!

Τα τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 118 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου!

Ανάμεσα στις παραβιάσεις ήταν και οι 41 υπερπτήσεις που σημειώθηκαν από τα τουρκικά αεροσκάφη πάνω από μεγάλα ελληνικά νησιά όπως η Ρόδος, Κως, Σάμος, Κάλυμνος, Καστελόριζο κ.ο.κ.

Ένα ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F- 16 πραγματοποίησε στις 19.37 υπέρπτηση στη νήσο Ρω στα 25.000 πόδια, στις 19.38 πέταξε πάνω από τη Μεγίστη στα 25.000 ποδια και στις 19.40 ξανά πάνω από τη Ρω στα 24.000 πόδια.

Το ίδιο ζέυγος  πραγματοποίησε υπέρπτηση στις 19:58 στην Καλόλιμνο και τα Ίμια, στις 20:05 ξανά πάνω από την Καλόλιμνο, στις 20:08 πάνω από τους Λειψούς και στις 20.09 πάνω από τους Αρκιούς στα 23.000 πόδια .

Στη συνέχεια  έκανε υπέρπτηση στις 20.18 στο Αγαθονήσι στα 20.000 πόδια, στις 20.19 στους Αρκιούς, στις 20:20 στα 24.000 πόδια στους Λειψούς.

Ακολούθησαν υπερπτήσεις σε Tέλενδο και Κάλυμνο στις 20:28 και στις 20.29 ξανά πάνω από τα Ίμια στα 23.000 πόδια.

Στις 20:37 πέταξαν πάνω από τη Σύμη και στις 20:39 έως και τις 20:43 πάνω από τη Ρόδο στα 28.000 πόδια.

Στη συνέχεια πέμπτος σχηματισμός τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπέρπτηση στις 20:52 πάνω από τη Σάμο, στις 20:57 από τη Λέρο, στις 20:59 πάνω από την Κω, στις 21:00 άνωθεν της Στρογγύλης, στις 21:01 πάνω από τη Νίσυρο, στις 21:04 πάνω από τη Χάλκη στα 25.000 πόδια.

Eπιπρόσθετα το ίδιο ζεύγος πραγματοποίησε υπέρπτηση στις 21:07 πάνω από το Πρασονήσι και από τις 21:14 έως τις 21:15 πάνω από την Κάρπαθο στα 25.000 πόδια.

Λίγο νωρίτερα ένα άλλο ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από τους Λειψούς στις 17:17 στα 27.000 πόδια και πάνω από τους Αρκιούς στις 17:18 στα 14.000 πόδια.

Έτοιμη η Ελλάδα για κάθε ενδεχόμενο!

Με βάση τα προαναφερόμενα δεν  μπορεί κάποιος να ερμηνέψει με λογική τις ενέργειες της Τουρκίας. Διότι αυτή τη φορά η Άγκυρα δεν είχε καμία «δικαιολογία». Και η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» ολοκληρώθηκε πριν από το Πάσχα και δεν υπάρχουν νέα καυτά θέματα εντός των επόμενων ημερών -μηνών, παρά μόνο της σταθερής προσήλωσης που επιδεικνύουν οι Νατοϊκοί μας σύμμαχοι όλα αυτά τα χρόνια και που σκοπό έχουν την αποσταθεροποίηση της Ελλάδας και της επιβολής σε αυτή των παράνομων αξιώσεων τους σε Αιγαίο και Έβρο.

Επιπροσθέτως, αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχος αριθμός υπερπτήσεων είχε να καταγραφεί από τον Νοέμβριο του 2021, όταν η Άγκυρα είχε κλιμακώσει την επιθετική της πολιτική σε βάρος της Αθήνας και της Λευκωσίας εξαιτίας της έναρξης των επιβεβαιωτικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ από την αμερικανική.

Η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, καθώς το απόγευμα της Τετάρτης ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη, παρουσία των αρχηγών όλων των κλάδων, προκειμένου να δώσει κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης δόθηκαν οδηγίες για την αντιμετώπιση της παράνομης και επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, ενώ αποφασίστηκε η ακύρωση της πρόσκλησης που είχε σταλεί στην Άγκυρα για να συμμετάσχει στη νατοϊκή άσκηση «NATO Tiger Meet 2022» που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα στα μέσα Μαΐου στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο.

Εν κατακλείδι, η χώρα μας είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο και δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και κανέναν. Το γνωρίζουν αυτό οι Τούρκοι για αυτό και ξέρουν βαθιά μέσα τους, ότι εάν επιχειρήσουν «τσαμπουκάδες» η επακούμβηση που υπέστησαν θα είναι το λιγότερο που θα τους απασχολεί την επόμενη ημέρα.

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες