Folli Follie: Με εμπόδια ξεκίνησε η δίκη – Παρόντες στο εδώλιο οι Κουτσολιούτσοι και 6 ακόμη κατηγορούμενοι

Ξεκίνησε σήμερα, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση της Folli Follie. Παρόντες στο εδώλιο οι δυο προφυλακισμένοι βασικοί κατηγορούμενοι της υπόθεσης Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, η Καίτη Κουτσολιούτσου και έξι ακόμη κατηγορούμενοι. Αντίθετα, όλοι οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι εκπροσωπήθηκαν από τους δικηγόρους τους.
Η δίκη ξεκίνησε σε μια κατάμεστη αίθουσα με την παρουσία δεκάδων δικηγόρων, κατηγορουμένων και μαρτύρων. Για το λόγο αυτό, τέθηκε αμέσως από την πλευρά της υπεράσπισης το ζήτημα της μεταφοράς της δίκης σε άλλη μεγαλύτερη αίθουσα, προκειμένου να πληρούνται οι όροι ασφάλειας για τους παριστάμενους σε αυτή. Το αίτημα αυτό έγινε δεκτό από την έδρα και η δίκη μεταφέρθηκε σε άλλη πιο ευρύχωρη αίθουσα στο ισόγειο του Εφετείου.
Ακολούθως στο ακροατήριο, η προσωρινή διοίκηση της Folli Follie, η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών που κατέθεσε την πρώτη μήνυση για την υπόθεση, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο ΕΦΚΑ, ο ΕΟΠΥ, η Alpha Bank, διάφορες εταιρείες, καθώς και μεμονωμένοι επενδυτές, δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής προς υποστήριξη της κατηγορίας. Όπως ανέφεραν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, οι εντολείς τους έχουν υποστεί μεγάλη ζημία από τις αξιόποινες πράξεις που αποδίδονται στους κατηγορούμενους. Επίσης, έκαναν λόγο για εξαπάτησή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα και επιφυλάχθηκαν να προσφύγουν και στα αστικά δικαστήρια για την ικανοποίηση τους.
Μετάφραση βουλεύματος
Ωστόσο, κυρίαρχη θέση κατά τα σημερινή ακροαματική διαδικασία, είχε ζήτημα που ανέκυψε με Κινέζο κατηγορούμενο της υπόθεσης, ο οποίος δεν κλήθηκε να δικαστεί ως αγνώστου διαμονής.
Στη δίκη σήμερα εμφανίστηκε ο δικηγόρος του εν λόγω κατηγορούμενου και υπέβαλλε αίτημα να δικαστεί και εκείνος από το παρών δικαστήριο. Ζήτησε μάλιστα να μεταφραστεί το παραπεμπτικό βούλευμα για να γνωρίζει ο εντολέας του γιατί κατηγορείται και δήλωσε ότι παραιτείται από άλλες ενστάσεις.
Επί του αιτήματος αυτού ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την απόρριψή του, ενώ ο συνήγορος του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου ζήτησε ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος να δικαστεί από αυτό το δικαστήριο καθώς φέρεται ως φυσικός αυτουργούς για πράξεις για τις οποίες ως ηθικός αυτουργός κατηγορείται ο εντολέας του. Όπως εξήγησε ο συνήγορος του Τζ. Κουτσολιούτσου, σε περίπτωση καταδίκης του εντολέα του δεν μπορεί να μην έχει κριθεί ο φερόμενος ως φυσικός αυτουργός. Εν τέλει το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του επί αυτού του θέματος και διέκοψε τη συνεδρίασή του για τις 19 Ιανουαρίου, ανακοινώνοντας μάλιστα συνεχείς συνεδριάσεις του για τον μήνα Φεβρουάριο. Οι συνεχείς δικάσιμοι που ανακοίνωσε η έδρα για τον επόμενο μήνα, προκάλεσαν την αντίδραση των δικηγόρων της υπεράσπισης, οι οποίοι έκαναν λόγο για πιέσεις, προκειμένου, όπως είπαν, να έχει ολοκληρωθεί η δίκη μέχρι τις 8 Μαρτίου, οπότε και λήγει το 18μηνο της προφυλάκισης των κατηγορουμένων. «Δεν μπορεί το 18μηνο να θεωρείται εθνική καταστροφή μπορούν να επιβληθούν περιοριστικοί όροι» ανέφεραν μεταξύ άλλων οι νομικοί παραστάτες των κατηγορουμένων.
Η υπόθεση
Η ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση της Folli Follie αναμένεται πάντως να είναι μακρά, λόγω του μεγάλου αριθμού των κατηγορουμένων, των μαρτύρων που θα κληθούν να καταθέσουν στο δικαστήριο και του όγκου των στοιχείων της δικογραφίας.
Οι κατηγορούμενοι της υπόθεσης, παραπέμφθηκαν σε δίκη με βούλευμα που εξέδωσε το συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας. Σύμφωνα με αυτό, ο ιδρυτής της Folli – Follie Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η σύζυγός του Καίτη, ο γιός τους Τζώρτζης και οι συγκατηγορούμενοί τους, διευθυντικά στελέχη του ομίλου, θα δικαστούν για τα εξής αδικήματα: Εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ, απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα κατά φυσικών και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, με προξενειθείσα ζημία άνω των 120.000 ευρώ , χειραγώγηση της αγοράς από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ΄ εξακολούθηση. Μάλιστα, ο ιδρυτής της εταιρείας που βρίσκεται όπως και ο γιος του προσωρινά κρατούμενος εδώ και περίπου 11 μήνες, βαρύνεται επιπλέον με το κακούργημα της κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.
Όπως αναφέρει το βούλευμα, η μεγάλη οικονομική απάτη της Folli – Follie, προκάλεσε τεράστια ζημία η οποία αν και δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς υπολογίζεται ότι ανέρχεται στα 413.078.346,17 ευρώ. Οι κατηγορούμενοι με ψευδή στοιχεία που αφορούσαν σε ανύπαρκτα τραπεζικά αποθέματα σε εταιρείες τους στην Κίνα και με παραποιημένους ισολογισμούς κατάφεραν να εξαπατήσουν αγορές, χρηματιστήρια, επενδυτές και πλήθος νομικών και φυσικών προσώπων, τα οποία δεν γνώριζαν για τους πλασματικούς οικονομικούς δείκτες της εταιρείας και ως εκ τούτου είχαν την εντύπωση ότι επένδυαν σε ένα υγιή οικονομικά όμιλο.
Από το 2006 ο Δημήτριος Κουτσολιούτσος και ο γιος του, Τζώρτζης, συγκρότησαν, σύμφωνα με το βούλευμα, εγκληματική οργάνωση, της οποίας φέρονται ως ηθικοί αυτουργοί. Συγκεκριμένα, οι εν λόγω δυο κατηγορούμενοι και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι κατήρτιζαν πλαστά έγραφα τραπεζών και εμφάνιζαν τεράστια χρηματικά ποσά στα αποθεματικά των λογαριασμών τους. Σε μια από τις περιπτώσεις που καταγράφονται στη δικογραφία, αναφέρεται πως σε τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο η εταιρεία είχε υπόλοιπο μόλις 60 ευρώ, εμφανίζονταν υπόλοιπο 70.000.000 ευρώ, χάρη στα πλαστά statement.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Οικογένεια Νόβακ Τζόκοβιτς: «Η μεγαλύτερη νίκη στην καριέρα του – Κακοποιήθηκε στην Αυστραλία»
Σίφνος: Η θάλασσα ξέβρασε πτώμα άνδρα σε προχωρημένη σήψη
Τραγωδία στη Πιερία: Σκοτώθηκαν σε τροχαίο τρία άτομα
Μητσοτάκης – Γλυπτά Παρθενώνα: «Το θραύσμα Fagan επιστρέφει στο σπίτι του» (εικόνες)
Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες