Γιώργος Τσαπάρας: «Πτυχιούχοι Αστυνομικοί – Για μια ακόμη φορά χαμένοι»

Με την ψήφιση του νόμου 4472/2017, που αφορούσε την μισθολογική κατάταξη Στρατιωτικών – Αστυνομικών (Ειδικά Μισθολόγια), διαμορφώθηκαν τέσσερις κατηγορίες μισθοδοτούμενων.
Σύμφωνα με το άρθρο 124 του ανωτέρω νόμου η βασική διάκριση αφορούσε την προέλευση των στελεχών από την φοίτηση σε παραγωγικές σχολές ή μη. Συγκεκριμένα η τοποθέτηση ενός στελέχους στην κατηγορία Ά ή ΄Β , παραγωγικής σχολής αμφότεροι, έχει να κάνει με το επίπεδο σπουδών των δυο παραγωγικών σχολών. Άρα για να ενταχθεί κάποιος στην Ά κατηγορία θα πρέπει να διαθέτει πτυχίο 4ετούς φοίτησης, ισοδύναμο με πτυχίο ΑΕΙ, όπως λογίζεται η Σχολή Αξιωματικών. Άρα κυρίαρχο στοιχείο αποτελεί, το επίπεδο σπουδών, κατ ’αναλογία και με το υπόλοιπο δημόσιο ( κατηγορίες Π.Ε.,Τ.Ε.,Δ.Ε.,Υ.Ε.).
Κανένας δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει, ότι ένα στέλεχος το οποίο διαθέτει πανεπιστημιακό τίτλο, σίγουρα έχει καταβάλει παραπάνω προσπάθεια, έχει αποκτήσει περισσότερες ικανότητες, έχει πιο αναλυτικό πνεύμα, μπορεί να επιλύει ευκολότερα προβλήματα, να αποδίδει καλύτερα κτλ. Δηλαδή, το στέλεχος με την κτήση ενός πτυχίου αποκτάει μια υπεραξία, η οποία αποδίδεται, με την αύξηση της αποδοτικότητά του την υπηρεσία στην οποία υπηρετεί και κατ’επέκταση σε όλο το Σώμα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και τα άλλα στελέχη δεν είναι αποδοτικά εάν το επιθυμούν. Κατά συνθήκη όμως ο πτυχιούχος αποδεικνύει ότι κατέχει την γνώση. Γι’αυτό και το κράτος (δημόσιο) το αναγνωρίζει και τον κατατάσει σε ανώτερο μισθολογικό κλιμάκιο συνηθως, επειδή περιμένει από αυτόν και μεγαλύτερη απόδοση.
Τόσο στον Νόμο 4472/2017 όμως όσο και στο Π.Δ. με το νέο Βαθμολόγιο του Αστυνομικού προσωπικού δεν υπάρχει πρόβλεψη για την επιβράβευση των πτυχιούχων Αστυνομικών ειδικά των κάτω της κατηγορίας Α’(Β,Γ,Δ) .
Συντελείται λοιπόν μια αδικία απέναντι σε αυτό το προσωπικό που με προσωπικό αγώνα προσπαθεί, επιμορφώνεται, με δικά του έξοδα, χωρίς να επιβαρύνει την υπηρεσία η οποία όμως λαμβάνει την υπεραξία της αυξημένης απόδοσης.
Κατά την κατάρτιση και την συζήτηση, από την ΠΟΑΣΥ, του νέου βαθμολογίου του Αστυνομικού προσωπικού είχε τεθεί το ζήτημα αποκατάστασης-επιβράβευσης των Πτυχιούχων Αστυνομικών (Α.Ε.Ι./Τ.Ε.Ι) και είχε γίνει αποδεκτή από την πλειοψηφία ( όπως φαίνεται και στην υπ΄αριθ. 200/2/185-α από 12/6/20 ανακοίνωση), η πρόταση και ειχε διαμορφωθεί ως εξής:
«..βασικές καινοτομίες πέρα από την απονομή, τόσο στην ενεργεία όσο και στη σύνταξη, επιπλέον βαθμών και την αναπροσαρμογή των ισχυόντων χρονικών ορίων, συνιστά, επίσης, η επιτάχυνση τους βαθμολογικής προαγωγής, κατά ένα (1) έτος, μόνο μία φορά, όλων των αστυνομικών που κατέχουν πτυχίο ΑΕΙ/ΑΤΕΙ, οποτεδήποτε αυτοί επιθυμούν, εφόσον το πτυχίο δεν έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, καθώς και η μοριοδότηση των υποψηφίων για την εισαγωγή τους στο ΤΕΜΑ….» (ΚΕΦΑΛΑΣ ΕΥΑΓ.)
Για το κατώτερο αστυνομικό προσωπικό που είδε τον μισθό του να μειώνεται με τον νόμο 4472, αυτό εάν υιοθετούνταν από την πολιτεία θα ήταν θετικό και θα αντιστάθμιζε με αντικειμενικά κριτήρια την ανωτέρω αδικία που υφίσταται το κατώτερο αστυνομικό προσωπικό.
Με έκπληξη διαπιστώσαμε όλοι μετά την δημοσίευση του Π.Δ., για το νέο βαθμολόγιο, ότι δεν υπήρχε πουθενά πρόβλεψη για άλλη μια φορά. Οπότε οι πτυχιούχοι βγήκαν πάλι χαμένοι.
Έχω γίνει αποδέκτης παραπόνων από συναδέλφους Πτυχιούχους, άξιους επαγγελματίες, οι οποίοι θεωρούν ότι η πολιτεία τους (μας) αδικεί.
Το επιχείρημα από κάποιους, ότι είχαν «θέμα» οι Αξιωματικοί και για αυτό δεν «πέρασε» δεν έχει έρεισμα, διότι οι Αξιωματικοί ανήκουν στην κατηγορία Α’, που ισοδυναμεί με Π.Ε. οπότε δεν τους αφορά, γιατί αυτοί βρίσκονται εξ αρχής στην ανώτερη μισθολογική κατηγορία.
ΠΡΟΤΑΣΗ (ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ-Αφορά όσους βρίσκονται στις κατηγορίες Β-Γ-Δ)
1.Με την κτήση πτυχίου Α.Ε.Ι./Α.Τ.Ε.Ι.(4ετους φοιτήσεως) το στέλεχος να μεταπηδάει κατηγορία (α.Από ‘Β να μεταβαίνει στην Α’, β.Από ΄Γ να μεταβαίνει ι στην ‘Β’,γ.Από Δ να μεταβαίνει στην ‘Γ’) με δεδομένο ότι δεν έχει κάνει χρήση του πτυχίου του άλλη φορά.
2. Η επιτάχυνση βαθμολογικής προαγωγής, κατά ένα (1) έτος, μόνο μία φορά, όλων των αστυνομικών που κατέχουν πτυχίο ΑΕΙ/ΑΤΕΙ, οποτεδήποτε αυτοί επιθυμούν, εφόσον το πτυχίο δεν έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, καθώς και η μοριοδότηση των υποψηφίων για την εισαγωγή τους στο ΤΕΜΑ.
3.Αύξηση ενός μισθολογικού κλιμακίου με την κατάθεση του πτυχίου (με δεδομένο ότι δεν έχει κάνει χρήση του πτυχίου του άλλη φορά).
Θεωρώ ότι η πολιτική Ηγεσία, ειδικά η σημερινή, θα πρέπει να το εξετάσει σοβαρά διότι είναι ένα δίκαιο και αντικειμενικό αίτημα και δεν αφορά μεγάλο αριθμό Αστυνομικών.
Επίσης θα αποτελέσει κίνητρο για πολλούς νέους Αστυνομικούς προκειμένου να επιμορφωθούν, αυξάνοντας το κύρος και το μορφωτικό επίπεδο του αστυνομικού Σώματος.
Ο Γεώργιος ΤΣΑΠΑΡΑΣ είναι:
1.Πτυχιούχος Οικονομικού Πανεπιστημίου Πειραιά
2.Πτυχιούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε.
Άρθρο του Γεωργίου ΤΣΑΠΑΡΑ, Ταμία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν/Α Αττικής
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Φωτογραφία – ντοκουμέντο «L&O»: Αυτό είναι το κοριτσάκι που βρέθηκε εγκαταλελειμμένο στο Αρχαιολογικό Μουσείο
Εγκλημα στη Θεσσαλονίκη: Τη μαχαίρωσε 8 φορές – «Είχε ψυχολογικά προβλήματα, έπαιρνε φάρμακα» (βίντεο)
Σοκ στο Νέο Ηράκλειο: Τρεις άνδρες απήγαγαν 22χρονη και προσπάθησαν να τη βιάσουν
«Καμπανάκι» ΠΟΥ για τη μετάλλαξη Ομικρον: Πολύ υψηλός ο κίνδυνος – Να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί!
Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες