«Φωτιά» σε ένα πολιτικό σκηνικό που ακροβατεί μεταξύ των εντάσεων και των αντεγκλήσεων έβαλε η κυβέρνηση, με τη τροπολογία που κατέθεσε για τις offshore εταιρείες.
Όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση, η κυβέρνηση έβαλε αργά το βράδυ της Τρίτης (13/5) μια τροπολογία η οποία αφορά στην άρση των περιορισμών για τη συμμετοχή συγγενικών προσώπων πολιτικών σε εταιρείες του εξωτερικού.
Προϋπόθεση είναι οι χώρες του εξωτερικού να είναι φορολογικά συνεργάσιμες με την Ελλάδα.
Ουσιαστικά με την εν λόγω τροπολογία μειώνονται οι περιορισμοί που ίσχυαν από το 2016.
Μάντζος: Σοβαρή υποχώρηση στο πεδίο της διαφάνειας
Η τροπολογία αυτή, έφερε σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, μιλώντας στο «Βήμα» εξηγεί:
«Η άρση απαγορεύσεων που αφορούν στο οικογενειακό περιβάλλον πολιτικών προσώπων, χωρίς επαρκή αιτιολόγηση, γεννά σοβαρά ερωτήματα που όσες φορές και να τα θέσαμε δεν απαντήθηκαν από τον Υπουργό Δικαιοσύνης».
Ο βουλευτής μάλιστα αφήνει αιχμές τονίζοντας ότι «ο τρόπος που κατατέθηκε και ψηφίστηκε η τροπολογία και η παντελής έλλειψη ενημέρωσης της Βουλής συνηγορούν στο ότι πρόκειται για μια σοβαρή υποχώρηση στο πεδίο της διαφάνειας, όπως καταγγείλαμε ήδη από χθες στη Βουλή».
Ξανθόπουλος: Ύποπτες οι τροπολογίες
Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Θεόφιλος Ξανθόπουλος μιλώντας στο «Βήμα» σημειώνει με νόημα «δεν πήραμε καμία εξήγηση από τους κυβερνητικούς παράγοντες, γι’ αυτό και μυρίζουν, είναι ύποπτες οι τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση».
Προσθέτει μάλιστα πως, «όταν διασπάται το απόλυτο της απαγόρευσης ίδρυσης εταιρείας και επιτρέπεται να ιδρύσεις εταιρεία σε χώρα φορολογικά συνεργάσιμη, δεν ξέρεις τι γίνεται από εκεί και μετά. Πώς δηλαδή θα μεταβιβαστεί αυτή η εταιρική σχέση σε μια άλλη χώρα. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό έλλειμμα».
Ηλιόπουλος: Περισσότερο σκοτάδι στη διαφάνεια
Ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος, αναφέρει στο «Βήμα»:
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί με άλλη μία τροπολογία νύχτας να ρίξει περισσότερο σκοτάδι στην διαφάνεια. Η τροπολογία δίνει την δυνατότητα νομιμοποίησης μαύρου πολιτικού χρήματος την στιγμή που η κυβέρνηση ελέγχεται για τις τριγωνικές συναλλαγές που σχετίζονται με τον προπαγανδιστικό της μηχανισμό.
Επιβεβαιώνει έτσι ότι δεν μιλάμε απλά για το πιο χρεοκοπημένο κόμμα της Ευρώπης (500 εκ χρωστάει στις τράπεζες) αλλά και για μία βαθιά καθεστωτική δύναμη».
Τι απαντά η κυβέρνηση
Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών υποστήριξε ότι η τροπολογία εισήχθη στο νομοσχέδιο από την αρχή και η συζήτηση ήταν σε εξέλιξη για περισσότερες από 8 ώρες.
«Ουδείς εκ των κομμάτων δεν έθεσε κάποιο ερώτημα στον υπουργό, ώστε να πάρει απάντηση». Ο Παύλος Μαρινάκης, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι το κόμμα της Κουμουνδούρου επέλεξε να βγάλει μια ανακοίνωση κάνοντας το «πιο συνηθισμένο», όπως είπε, να διασπείρει fake news.
Ο κ. Μαρινάκης επέμεινε, σημειώνοντας ότι δεν αλλάζει τίποτα στα πρόσωπα που εμπίπτουν στον νόμο. Υπογράμμισε ότι δεν δίνεται καμία δυνατότητα ούτε σε συγγενικά πρόσωπα να συμμετέχουν σε εταιρείες offshore σε χώρες που δεν έχουν σχέση με τις ελληνικές φορολογικές αρχές.
«Η αιτίαση ότι ανοίγουμε παραθυράκι συγγενών σε offshore εταιρείες είναι fake news. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Η τροπολογία ρυθμίζει με σαφήνεια τις προϋποθέσεις.
Έρχεται σε αντίθεση με πράγματα που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ το ‘16 που πήγε να βγάλει μια εκδικητική διάταξη, αντίθετη με το Ενωσιακό Δίκαιο και αν υπήρχε προσφυγή σε αυτή την διάταξη η χώρα μας θα είχε καταδικαστεί».
«Δεν αλλάζει κάτι, καμία αλλαγή δεν επέρχεται» τόνισε και κατέληξε λέγοντας ότι είναι «πολύ πιο αυστηροί οι κανόνες για να ξέρουν οι πολιτικοί ότι απαγορεύεται και οι συγγενείς τους. Είναι ρητές οι απαγορεύσεις, υπάρχει ξεκάθαρη διατύπωση».
Πηγή: Tovima