Η Frontex ζητά οδηγίες από την ΕΕ ως προς τη φύλαξη των συνόρων

Σαφέστερους κανόνες χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξισορρόπηση του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα με την ανάγκη για προστασία των συνόρων, δήλωσε σήμερα Παρασκευή (21/01) ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού οργανισμού συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής Frontex.
Συγκεκριμένα η Frontex αποτελεί αντικείμενο έρευνας σχετικά με ισχυρισμούς πως παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα ορισμένων ανθρώπων που ζητούσαν άσυλο και πως ανάγκασε δια της βίας μετανάστες να επιστρέψουν σε χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ. Ο ευρωπαίος συνήγορος του πολίτη δήλωσε επίσης πως ο εν λόγω οργανισμός δεν ανταποκρίθηκε σε απαιτήσεις για διαφάνεια.
Λεζερί: Χρειάζεται νομική αποσαφήνιση για να γνωρίζουμε τι είναι δυνατό και τι όχι
Μιλώντας στη Λιθουανία, ο εκτελεστικής διευθυντής του Frontex Φαμπρίς Λεζερί δήλωσε στους δημοσιογράφους πως χρειάζεται νομική αποσαφήνιση «για να γνωρίζουμε τι είναι δυνατό και τι όχι» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Χρειάζεται αποσαφήνιση σχετικά με το πώς να εξισορροπούμε την απαγόρευση των παράνομων διελεύσεων συνόρων διατηρώντας παράλληλα την πρόσβαση στη διεθνή προστασία γι’ αυτούς που έχουν ανάγκη. Αυτές είναι οι κύριες αρχές που πρέπει να συνδυάσουμε», δήλωσε ο Λεζερί.
Ο επικεφαλής του Frontex έκανε αυτές τις δηλώσεις κοντά στον ύψους τριών μέτρων φράκτη από συρματόπλεγμα που κατασκευάστηκε από τη Λιθουανία στα σύνορά της με τη Λευκορωσία.
Ο Frontex βοηθάει τη Λιθουανία να διαχειριστεί την μετανάστευση
Ο Frontex βοηθάει τη Λιθουανία να διαχειριστεί τη μετανάστευση από τη Λευκορωσία και ο αξιωματούχος του οργανισμού που είναι αρμόδιος για τα θεμελιώδη δικαιώματα είχε καταγράψει μέχρι τον Οκτώβριο τουλάχιστον 20 παραβιάσεις δικαιωμάτων των μεταναστών από λιθουανούς συνοριοφύλακες, σύμφωνα με αναφορά του EUObserver.
«Εκπαιδευόμαστε για να συμμορφωνόμαστε με τα θεμελιώδη δικαιώματα, γνωρίζουμε ότι υπάρχει το δικαίωμα σε διεθνή προστασία, αλλά από την άλλη πλευρά υπάρχουν παράνομες συμπεριφορές και παράνομες διελεύσεις συνόρων που δεν ευθυγραμμίζονται με τους κανονισμούς της ΕΕ», δήλωσε ο Λεζερί.

Tags

Μοιραστείτε το:

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες