19.2 C
Athens
15.2 C
Thessaloniki
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
More

    Η ώρα της κάλπης για τους αποδήμους


    Έως τα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται να έχει «ανέβει» η πλατφόρμα στην οποία οι Έλληνες του εξωτερικού θα μπορούν να εγγραφούν προκειμένου να μπορέσουν στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα, να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους. Με την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 4648/19 για την ψήφο των αποδήμων αίρεται μια αδικία για τους Έλληνες του εξωτερικού, καθώς όλοι οι άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες (πλην των Ιρλανδών) μπορούν να ψηφίσουν από όπου και αν βρίσκονται στον κόσμο, ακόμα και αν απλώς τύχει να λείπουν για διακοπές την ημέρα που διεξάγονται οι εκλογές στη χώρα τους.
    Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών εκτιμούν ότι οι Έλληνες του εξωτερικού οι οποίοι θα θελήσουν να εγγραφούν και να ψηφίσουν μπορεί να φτάσουν τις 300.000, ωστόσο ο ακριβής αριθμός τους θα φανεί μόνο εφόσον προχωρήσει η διαδικασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι προς το παρόν δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός για την εγγραφή Ελλήνων του εξωτερικού, ωστόσο, όπως έχει επισημάνει ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, πρέπει η διαδικασία να ολοκληρωθεί σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών, όπως συμβαίνει και για τους εκλογείς εντός Ελλάδας.
    Η πλατφόρμα εγγραφής είναι «σχεδόν έτοιμη», αναφέρουν πηγές του υπουργείου, ωστόσο πριν βγει στον «αέρα» πρέπει να συνδεθεί με άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου προκειμένου πολλά από τα έγγραφα που χρειάζονται να μπορούν να αναζητηθούν από το ίδιο το σύστημα.
    Σύμφωνα με τη νομοθεσία, δικαίωμα να ψηφίσουν στις επόμενες ελληνικές εθνικές εκλογές από τον τόπο διαμονής τους έχουν όσοι Ελληνες υπήκοοι βρίσκονται για οποιονδήποτε λόγο στο εξωτερικό αλλά μπορούν να αποδείξουν ότι τα τελευταία 35 χρόνια έμειναν μονίμως και συνεχόμενα για δύο τουλάχιστον χρόνια στην Ελλάδα. Αυτό μπορεί να πιστοποιηθεί με διάφορους τρόπους, όπως έγγραφο υπηρέτησης στον στρατό, ένσημα από ΕΦΚΑ, τίτλος σπουδών από ελληνικό ΑΕΙ και άλλα.
    Ο στόχος του νομοθέτη ήταν σε αυτή την περίπτωση να μπορούν να ψηφίσουν κυρίως οι άνθρωποι που τα τελευταία χρόνια αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν λόγω της οικονομικής κρίσης και σε κάθε περίπτωση εκείνοι που συνεχίζουν να έχουν δεσμούς με τη χώρα. Σημαντικό στοιχείο για τον σχεδιασμό της όλης διαδικασίας θα αποτελέσει ο αριθμός αλλά και ο τόπος διαμονής όσων εκδηλώσουν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στη διαδικασία, και τελικά πληρούν τις προϋποθέσεις, οπότε και θα αποτελέσουν «το εκλογικό σώμα των Ελλήνων του εξωτερικού».
    Η ψηφοφορία θα πραγματοποιείται με αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικά τμήματα τα οποία θα δημιουργηθούν ανά τον κόσμο υπό την εποπτεία του ελληνικού υπουργείου Εσωτερικών. Για τη δημιουργία εκλογικού τμήματος σε μια περιοχή θα πρέπει, σύμφωνα με τη νομοθεσία, να υπάρχουν τουλάχιστον 40 ψηφοφόροι. Με βάση λοιπόν τον αριθμό των ψηφοφόρων που θα συγκεντρωθούν, θα συγκροτηθούν τα εκλογικά τμήματα. Σε κάθε περίπτωση, όποιος δηλώσει την πρόθεσή του να ψηφίσει από τον τόπο διαμονής του, αυτομάτως απεμπολεί το δικαίωμά του να ψηφίσει στην Ελλάδα.
    Το υπουργείο Εσωτερικών αποσυνδέει την ενεργοποίηση της εφαρμογής από την πιθανότητα διενέργειας πρόωρων εκλογών, διαψεύδοντας σχετικές φήμες. Αλλωστε, όταν τον Δεκέμβριο του 2019 ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος με μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή (επί 296 παρόντων βουλευτών, υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν 288 έναντι 7 κατά και ενός «παρών»), είχε αναφερθεί ότι η σχετική πλατφόρμα θα είναι έτοιμη εντός δύο μηνών. Τον Δεκέμβριο του 2020, ο τότε αρμόδιος υφυπουργός Στέλιος Πέτσας υπέγραψε την έγκριση προγράμματος επικοινωνιακής προβολής, ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο έκτοτε δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία σχετική ενέργεια.
    Πηγή: Καθημερινή


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ