11.5 C
Athens
7.8 C
Thessaloniki
Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024
More

    Η παράταση του δικαστικού έτους και οι δίκες που μπήκαν στον «πάγο» λόγω πανδημίας

    Να προλάβει το «έμφραγμα» στα δικαστήρια της χώρας μετά το τέλος της πανδημίας επιχειρεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο ανακοίνωσε χθες ότι το τρέχον δικαστικό έτος που θα έληγε, υπό κανονικές συνθήκες, στις 30 Ιουνίου, θα παραταθεί.
    Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό κατά πόσο θα «επιμηκυνθεί» ο χρόνος λειτουργίας των δικαστηρίων, το βέβαιο είναι ότι η μερική αναστολή στη λειτουργία τους, η οποία ξεκίνησε στις 13 Μαρτίου θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις 10 Απριλίου.
    Ήδη, δίκες για σημαντικές υποθέσεις που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη έχουν μπει στον «πάγο» για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Μια από τις πλέον σημαντικές δίκες που βρίσκονταν σε εξέλιξη αλλά διεκόπη λόγω της πανδημίας αφορά στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.
    Συγκεκριμένα, η ακροαματική διαδικασία για τη συγκεκριμένη υπόθεση διεκόπη ήδη μια φορά για τις 30 Μαρτίου, χωρίς όμως να είναι βέβαιο ότι η συνεδρίαση του δικαστηρίου θα πραγματοποιηθεί κανονικά την ερχόμενη Δευτέρα οπότε το δικαστήριο θα επανέλθει. Να σημειωθεί ότι η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και πέντε χρόνια.
    Ακόμη, για την 1η Απριλίου διεκόπη και η δίκη για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής, ενώ την επόμενη ημέρα, 2 Απριλίου αναμένεται να αποφασίσει το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας που δικάζει την υπόθεση βιασμού και δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη αν θα διακόψει ξανά τη διαδικασία ή θα συνεχίσει την εκδίκασή της. Στη συγκεκριμένη, μάλιστα, υπόθεση το χρονικό πλαίσιο είναι ιδιαίτερα ασφυκτικό, δεδομένου ότι υπάρχει ο κίνδυνος να λήξει το 18μηνο της προφυλάκισης για τους δυο κατηγορουμένους της υπόθεσης.
    Οι ρυθμοί έπεσαν σημαντικά, όμως, και στην έρευνα που διενεργεί η εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τους δικονομικούς χειρισμούς που έγιναν από την εισαγγελία Διαφθοράς στη δικογραφία της Novartis.
    Και όλα αυτά ενώ καθημερινά η εκδίκαση δεκάδων άλλων υποθέσεων αναβάλλεται για το μέλλον, δεδομένου ότι τα μόνα δικαστήρια που λειτουργούν χωρίς διακοπή από τις 13 Μαρτίου είναι τα αυτόφωρα, αλλά και όσα εκδικάζουν υποθέσεις με κίνδυνο λήξης του 18μηνου ή παραγραφής αδικημάτων.
    Για τους λόγους αυτούς το υπουργείο Δικαιοσύνης φέρεται να έχει ζητήσει από δικαστές και εισαγγελείς να εκδίδουν αποφάσεις για υποθέσεις που έχουν εκδικασθεί πριν ξεσπάσει η πανδημία, ώστε να υπάρξει μια όσο το δυνατόν πιο ομαλή επιστροφή στην καθημερινότητα μετά το τέλος της πανδημίας.
    Μάλιστα, με νέα υπουργική απόφαση που δόθηκε στη δημοσιότητα για το Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ελεγκτικό Συνέδριο και τα Διοικητικά Δικαστήρια, προβλέφθηκε πλέον η δυνατότητα διενέργειας τηλεδιασκέψεων των δικαστών.
    Αντίστοιχα, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, για τα Πολιτικά και Ποινικά Δικαστήρια, οι διασκέψεις, καθώς και η διεκπεραίωση οποιασδήποτε ενέργειας που αφορά τη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών και των εισαγγελιών, μπορούν να γίνονται εξ αποστάσεως, ενώ προς διευκόλυνση της ενημέρωσης των διαδίκων, των μαρτύρων και των συνηγόρων, η διακοπή της δίκης και ο ορισμός νέας δικασίμου γνωστοποιείται από τον γραμματέα της έδρας στον Δικηγορικό Σύλλογο της έδρας του δικαστηρίου.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ