22 C
Athens
19.1 C
Thessaloniki
Πέμπτη 23 Μαΐου 2024
More

  Η Παραβατικότητα των ανηλίκων  Ως το φαινόμενο του 21ου αιώνα χαρακτηρίζεται παγκόσμια η παραβατικότητα ανηλίκων, ενώ ανησυχητικά είναι τα περιστατικά που καταγράφονται και στη χώρα μας.

  Πράγματι, η παραβατικότητα των ανηλίκων παρουσιάζει αύξηση τα τελευταία χρόνια,ξυλοδαρμοί,κλοπές και φαινόμενα ακραίου bullying βρίσκονται σε έξαρση, με σχεδόν κάθε μέρα έναν ανήλικο να πέφτει θύμα ξυλοδαρμού από άλλους μαθητές.Πάρα πολλά εκ των περιστατικών αυτών διαδραματίζονται στο σχολικό προαύλιο σε μορφή σωματικής η λεκτικής βίας


  Η παραβατικότητα ανηλίκων δεν είναι αστυνομικό πρόβλημα ,ουσιαστικά συνιστά ένα φαινόμενο κοινωνικής παθογένειας με αρνητικές συνέπειες τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

  Οι αιτίες είναι πολυποίκιλες και πολύπλοκες. Ενδεικτικά θα περιγράψω κάποιες από αυτές.Οικογενειακό Περιβάλλον:Οι συγκρούσεις εντός της οικογένειας, απουσία γονικής παρακολούθησης ή υποστήριξης, κακοποίηση ή εγκατάλειψη μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη συμπεριφορά των ανηλίκων.Περιβαλλοντικοί Παράγοντες: Η επίδραση του περιβάλλοντος, όπως η φτώχεια, η ανεργία, η έλλειψη πρόσβασης σε εκπαίδευση και υπηρεσίες υγείας, μπορούν να οδηγήσουν τους νέους σε παραβατική συμπεριφορά.Εκτεταμένη χρήση διαδικτύου: Η έκθεση σε βία, ακατάλληλα πρότυπα συμπεριφοράς που οι νέοι ακολουθούν και μιμούνται και αντικοινωνικά μηνύματα μέσω των μέσων ενημέρωσης μπορεί να επιδράσει αρνητικά στη συμπεριφορά των νέων.
  Συναισθηματικές Δυσκολίες: Προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη, άγχος και οργή, μπορούν να οδηγήσουν τους νέους σε ανεπιθύμητη συμπεριφορά ως τρόπο αντιμετώπισης των συναισθηματικών τους προβλημάτων.

  5 .Σχολικό περιβάλλον: Το σχολείο επίσης διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του φαινομένου. Σχολείο και καθηγητές θα πρέπει να συζητάνε ανοιχτά για τις επιπτώσεις της παραβατικής συμπεριφοράς, για το πώς μπορεί κάποιος να οδηγηθεί σε τέτοιες ενέργειες και κυρίως να γίνονται παρεμβάσεις με βιωματικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα που θα προάγουν την ελευθερία, τον σεβασμό και την έννομη συνύπαρξη όπου στη συνέχεια από τον μικρόκοσμο του σχολείου θα μεταφερθεί στον μικρόκοσμο της κοινωνίας.

  Κλείνοντας θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και το χάσμα γενεών όπου οι μεγάλοι στιγματίζουν τη νεανική συμπεριφορά ως απαράδεκτη και αντικοινωνική και οι νέοι επαναστατούν κι αμφισβητούν την αυθεντία της γενιάς των γονιών τους, που βοηθά στην έξαρση του φαινομένου.


  Αν κατανοήσουμε τις αιτίες μπορεί να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών προσεγγίσεων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παραβατικής συμπεριφοράς των ανηλίκων..

  Η παραβατικότητα ανηλίκων είναι ένα πολυσύνθετο φαινόμενο που για την αντιμετώπιση του χρειάζεται συνεργασία πολιτείας, οικογένειας και σχολείου. Ουσιαστικά είναι απαραίτητη η υιοθέτηση προληπτικών παρεμβάσεων οι οποίες πρέπει να στοχεύουν στην κοινωνικοποίηση κι ενσωμάτωση των νέων μέσω της οικογένειας, της κοινότητας, του σχολείου, της επαγγελματικής κατάρτισης κι αποκατάστασης στην αγορά εργασίας. Αυτό το οποίο θα πρέπει να θυμόμαστε είναι πώς και τα παιδιά – θύτες είναι θύματα της δικής μας κοινωνίας, που τοποθέτησε σε πρώτη γραμμή προτεραιότητας τον άκρατο υλισμό, την ευκολία, την ηδονοθηρία, τον υπερ- καταναλωτισμό, το κέρδος και λησμονήσαμε αξίες, ιδανικά και πνευματικές ανάγκες που δίχως αυτές δεν μπορούμε να προάγουμε και να δημιουργήσουμε έναν ιδανικό κόσμο για τα παιδιά μας.

  Ως Ε.ΑΣ.Υ.Α. αφουγκραζόμενοι την κοινωνία είχαμε διοργανώσει με τεράστια επιτυχία ημερίδα σε συνεργασία με την Υ.Π.Α. με θέμα <<ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ,ΧΤΙΖΟΥΜΕ ΥΓΙΕΙΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ>>εστιάζοντας στο φαινόμενο και δίνοντας τις κατευθυντήριες λύσεις διαχείρισης και αντιμετώπισης των περιστατικών.

  Του Φούκα Θεόδωρου Ειδικού Γραμματεία Τύπου και Μ.Μ.Ε. Ε.ΑΣ.Υ.Α.-Υπεύθυνου έκδοσης εφημερίδας

  Απόσπασμα από την εφημερίδα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών «Σύγχρονη Αστυνομία» foukas easya  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ