22.3 C
Athens
17.1 C
Thessaloniki
Δευτέρα 22 Απριλίου 2024
More

    Ημερίδα για τη συμμετοχή της Αστυνομίας στο πρόγραμμα ERASMUS+ (εικόνες)


    Ημερίδα διοργανώθηκε για την αποτίμηση της συμμετοχής της Ελληνικής Αστυνομίας στο πρόγραμμα εκπαιδευτικής κινητικότητας ERASMUS+.

    Παρέστησαν η Πρέσβης της Ιταλίας, κα Patrizia Falcinelli , ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας και ο Αστυνομικός Σύνδεσμος της Πρεσβείας της Ιταλίας, Lt. Col. Galgano Galgani.


    Πρόκειται για συνεργασία επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ιταλικών Αστυνομικών Αρχών.

    Το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας συντόνισε την υλοποίηση επιμορφωτικής δράσης για 27 αστυνομικούς που επισκέφθηκαν υπηρεσίες των Κεντρικών Γραφείων του Τμήματος Δημόσιας Ασφάλειας του Ιταλικού Υπουργείου Εσωτερικών.

    Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

    Ημερίδα για την αποτίμηση της συμμετοχής της Ελληνικής Αστυνομίας στο πρόγραμμα εκπαιδευτικής κινητικότητας ERASMUS+, που αποτελεί συνεργασία επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης Αστυνομιών Ελλάδας και Ιταλίας πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 6 Μαΐου 2022, στην αίθουσα Π. Μπακογιάννη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη,.


    Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε:

    «Θα ήθελα από την πλευρά μου, ως Αρχηγός του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας, να απευθύνω χαιρετισμό και καλωσορίσω την Κα Πρέσβη στην έναρξη των εργασιών της σημερινής Ημερίδας στην οποία θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της εκπαιδευτικής συνεργασίας που αναπτύχθηκε με τις Εθνικές Αρχές Επιβολής του Νόμου της Ιταλίας.

    Η Ελληνική Αστυνομία αποκτώντας εξωστρεφή χαρακτήρα και σε μία γενικότερη προσπάθεια εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών που προσφέρει για την ασφάλεια του πολίτη, υποστηρίζει πρωτοβουλίες απόκτησης τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών από σύγχρονες αστυνομίες του εξωτερικού. Στο πλαίσιο του στόχου αυτού επιλέχθηκε η στρατηγική συνεργασία με την Ιταλία, ως μία γείτονα Χώρα με μεγάλη εμπειρική γνώση σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας και αστυνόμευσης.

    Στην κοινή πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε με τη πολύτιμη συνεργασία του αρμόδιου Γραφείου της Ιταλικής Πρεσβείας διαμορφώθηκε και υλοποιήθηκε ένα αξιόλογο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στο οποίο αναδείχτηκαν οι κοινές συνισταμένες και οι κοινές επιχειρησιακές προκλήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας με τα τρία κύρια Σώματα άσκησης Αστυνόμευσης της Ιταλίας. Όπως μάλιστα ενημερώθηκα οι εκπαιδευόμενοι οι οποίοι εκπροσωπούν διαφορετικές θέσεις στην ιεραρχία του Σώματος και ανήκουν σε διαφορετικές υπηρεσίες στους τομείς ασφάλειας και αστυνόμευσης, έχουν επιστρέψει με νέες ιδέες και προτάσεις που θα ακουστούν με ενδιαφέρον και θα αξιολογηθούν από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας προς υιοθέτηση.

    Θα ήθελα ολοκληρώνοντας το σύντομο χαιρετισμό μου, να ευχαριστήσω θερμά τη Κα Πρέσβη για την τιμή που μας κάνει με την παρουσία της, να ευχαριστήσω επίσης τα στελέχη του Γραφείου Ειδικών για θέματα Ιταλικής Ασφάλειας για την Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, Αντισυνταγματάρχη της Πολιτσία ντι Στάτο (polizia di stato) κ. Γκάλγκανο Γκαλγκάνι και Ανθυπασπιστή της Γκουαρντία ντι Φινάντσια (Guardia di Finanza) κ. Σίλβιο Καπιντού, οι οποίοι συνόδευσαν τις εκπαιδευτικές ομάδες και τέλος το Ίδρυμα Κρατικών υποτροφιών που ενέκρινε το αίτημα ένταξης της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης στο πρόγραμμα κινητικότητας επαγγελματιών ERASMUS+, που χρηματοδοτεί την εκπαιδευτική δράση και η οποία θα συνεχιστεί και τα επόμενα 4 έτη για συνολικά 108 στελέχη μας.».

    06052022erasmus003

    Επιπλέον, χαιρετισμό απηύθηνε η Πρέσβης της Ιταλίας, κα Patrizia Falcinelli , κατά τον οποίο επεσήμανε: «Η Ιταλία και η Ελλάδα, φίλες χώρες, σύμμαχοι και γείτονες, δεν θα μπορούσαν παρά να συνεργάζονται σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας. Στηρίξαμε με ενθουσιασμό και σθένος την πρωτοβουλία κατάρτισης κατά την οποία 27 αξιωματικοί της Ελληνικής αστυνομίας επισκέφθηκαν την Ιταλία προκειμένου να εμβαθύνουν στον τομέα των βέλτιστων πρακτικών και λειτουργίας του Ιταλικού συστήματος επιβολής του νόμου. Θεωρώ πως αυτό το πρόγραμμα αποτελεί σημείο εκκίνησης με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας: στο πλαίσιο των εξαιρετικών διμερών σχέσεων συνεργασίας που διέπουν τις χώρες μας σκοπεύουμε να καταστήσουμε τις σχέσεις ανάμεσα στα Σώματα της Αστυνομίας που, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, εργάζονται καθημερινά προκειμένου να εγγυηθούν την ασφάλεια και την ευημερίας των κοινωνιών μας ακόμη πιο επικερδείς και συγκροτημένες.»

    06052022erasmus002

    Τέλος, χαιρετισμό απηύθηνε ο Αστυνομικός Σύνδεσμος της Πρεσβείας της Ιταλίας, Lt . Col . Galgano Galgani , κατά τον οποίο επεσήμανε «η εκπαιδευτική δραστηριότητα, που σχεδιάστηκε στα χνάρια των σταθερών σχέσεων συνεργασίας, επέτρεψε στους Αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας να γνωρίσουν τον επαγγελματισμό του Ιταλικού συστήματος επιβολής του νόμου. Μιλάμε για έναν αρθρωμένο και μεγάλων διαστάσεων σύστημα που βασίζεται στην κουλτούρα του συντονισμού, όπου το Τμήμα Δημόσιας Ασφάλειας, με διευθυντή τον Αρχηγό της Ιταλικής Αστυνομίας, εφαρμόζει τις πολιτικές για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια και διασφαλίζει τον τεχνικό και επιχειρησιακό συντονισμό όλων των Αστυνομικών Δυνάμεων σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργού Εσωτερικών.»

    06052022erasmus004

    Στην ημερίδα τιμήθηκε η Πρεσβεία της Ιταλίας για την ουσιαστική συμβολή στην επιτυχή υλοποίηση της εκπαιδευτικής δράσης, ενώ επιβεβαιώθηκε η αγαστή συνεργασία των Αρχών Επιβολής του Νόμου των δύο Χωρών.

    Στην εκδήλωση παρέστησαν, ο διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας (ΚΕ.ΜΕ.Α.) Ιωάννης Αντύπας, η Σταυρούλα Σωτηροπούλου, Συντονίστρια Βασικής Δράσης 1 του Τομέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) και οι Αστυνομικοί Σύνδεσμοι της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Κύπρου.

    Παρέστησαν, επίσης ο Υπαρχηγός του Σώματος, Αντιστράτηγος Γεώργιος Γιάννινας, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Γεώργιος Κανέλλος, Προϊστάμενοι Κλάδων, η Διοικητής της Αστυνομικής Ακαδημίας, Διευθυντές Διευθύνσεων και Αυτοτελών Κεντρικών Υπηρεσιών του Αρχηγείου, καθώς και οι εκπαιδευόμενοι που συμμετείχαν στην εν λόγω δράση.

    Η εν λόγω εκπαιδευτική δράση εντάσσεται στο πλέγμα των στρατηγικών προτεραιοτήτων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για τον οργανωτικό και διοικητικό εκσυγχρονισμό, καθώς και την κατάρτισή του προσωπικού, μέσω της απόκτησης εμπειριών και γνώσεων που βασίζονται σε διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα λειτουργίας.

    Συγκεκριμένα, προέβλεπε την αποστολή (27) Ελλήνων Αστυνομικών στη Ρώμη, κατά την χρονική περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2022, ενώ το πρόγραμμα κινητικότητας περιελάμβανε ένα ευρύ φάσμα θεματολογιών αστυνομικού ενδιαφέροντος εστιάζοντας σε βέλτιστες πρακτικές αστυνόμευσης και αστυνομικής εκπαίδευσης, τεχνογνωσία που αποκομίζεται με ενημερωτικές επισκέψεις σε επιτελικές και επιχειρησιακές υπηρεσίες και μονάδες των τριών κύριων Εθνικών Αρχών Επιβολής του Νόμου της Ιταλίας (Polizia di Stato, Arma dei Carabinieri και Guardia di Finanza).

    06052022erasmus007

    Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπαιδευτικές αποστολές είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν εμπειρίες και τεχνογνωσία στην εγκληματολογική έρευνα, στην αστυνόμευση, την πρώτη ανταπόκριση, στην εκπαίδευση και μετεκπαίδευση του προσωπικού, στις ειδικές επιχειρήσεις και στην έρευνα, καθώς επίσης ενημερώθηκαν για το ιταλικό σύστημα διοίκησης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, τη διαχείριση του ανθρώπινού δυναμικού, τις δραστηριότητες καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος.

    Το πρόγραμμα εκπαίδευσης οργανώθηκε από το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας σε συνεργασία με το Γραφείο Αστυνομικού Συνδέσμου της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Αθήνα και το Υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας / Τμήμα Δημόσιας Ασφάλειας / Γραφείο Συντονισμού & Σχεδιασμού των Δυνάμεων της Αστυνομίας (Ufficio Coordinamento e Pianificazione delle Forze di Polizia) και της Κεντρικής Διεύθυνσης Εγκλημάτων / Υπηρεσία για την Αστυνομική Διεθνή Συνεργασία ( Direzione Centrale della Polizia Criminale – Servizio per la Cooperazione Internazionale di Polizia ).

    06052022erasmus008

    Επισημαίνεται ότι η εκπαιδευτική δράση χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από το πρόγραμμα κινητικότητας ERASMUS+, με Εθνική Μονάδα Συντονισμού του προγράμματος το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας, με το Συντονιστικό Όργανο Στρατηγικής & Αξιοποίησης Χρηματοδοτικών Πηγών συνεργάστηκαν με το ΙΚΥ, το Γραφείο Αστυνομικού Συνδέσμου της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Αθήνα και τη Σχολή Μετεκπαίδευσης & Επιμόρφωσης για την επιτυχή χρηματοδότηση και υλοποίηση της Δράσης.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ