14.3 C
Athens
11.6 C
Thessaloniki
Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
More

    Ιωάννα Γκελεστάθη στο «L&O»: «Η Πολιτεία δεν θα αφήσει τους χούλιγκαν σε χλωρό κλαρί – Η κοινωνία δεν σηκώνει άλλο πόνο»


    Η επικεφαλής του Θεματικού Τομέα Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννα Γκελεστάθη τοποθετείται μέσω σημερινής της συνέντευξης στο L&O για θέματα που άπτονται της καθημερινότητας, αλλά και του τομέα ενασχόλησής της στη Νέα Δημοκρατία.
    Στο επίκεντρο της συνέντευξης τέθηκαν ζητήματα σχετικά με τη Δικαιοσύνη και το έγκλημα στην Ελλάδα, το φαινόμενο των πολλαπλών γυναικοκτονιών που έχουν δει το φως της δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα, καθώς και θέματα που σχετίζονται με την Ελληνική Αστυνομία και τις Ένοπλες Δυνάμεις.
    Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη στον δημοσιογράφο Γιάννη Νάκο:
    Πώς θα σχολιάζατε την αλλαγή σε επίπεδο αστικού δικαίου όσον αφορά τα διαζύγια και ειδικότερα την θέσπιση από πλευράς Κυβέρνησης του «διαζυγίου με ένα κλικ»;
    Aπάντηση: Η δυνατότητα έκδοσης συναινετικού διαζυγίου ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr είναι ένα ακόμη βήμα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δικαιοσύνης. Προφανώς κάθε κίνηση η οποία απαλλάσσει από γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις τους πολίτες μόνο θετικής υποδοχής μπορεί να τύχει.
    Οι λόγοι που συντελούν σε μια παραβατική συμπεριφορά είναι πολύπλευροι και σύνθετοι με αρκετούς να θεωρούν, ότι επηρεάζεται από βιολογικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Ποια είναι η άποψη σας σε αυτό; Μπορούν φαινόμενα όπως η κλιματική αλλαγή, η νέα βιομηχανική επανάσταση που είναι προ των πυλών να δημιουργήσουν ανισότητες για κοινωνικές ομάδες που θα στραφούν στο έγκλημα ως «σανίδα σωτηρίας»; Και πώς μπορούμε ως κοινωνία να συνεισφέρουμε στο να μην γίνει πράξη η προαναφερόμενη θεωρία;
    Aπάντηση: Τα αίτια τα οποία οδηγούν στην ροπή στην εγκληματικότητα και στην παραβατικότητα ποικίλουν και ασφαλώς σχετίζονται τόσο με την προσωπικότητα του ατόμου όσο και με εξωγενείς παράγοντες. Προφανώς και το Κράτος ως τρόπος οργάνωσης της κοινωνίας οφείλει να περιορίζει τους εξωγενείς παράγοντες οι οποίοι δημιουργούν τάσεις αντικοινωνικών και παράνομων συμπεριφορών. Ωστόσο επειδή η εξάλειψη των παραγόντων αυτών είναι αδύνατη το Κράτος για λογαριασμό της κοινωνίας οφείλει πρωτίστως να μεριμνά αφενός για την αποφυγή και αφετέρου για την πάταξη εγκληματικών και παραβατικών συμπεριφορών ώστε να διαφυλάσσεται η ομαλή συμβίωση και να προστατεύεται η ειρηνική συνύπαρξη.
    Υπάρχουν αρκετοί στον δικαστικό κλάδο, αλλά και στην νομοθετική ζωή της χώρας, που θεωρούν, ότι η πρόληψη έναντι της καταστολής μπορεί να δημιουργήσει αντίστοιχα θετικά αποτελέσματα με εκείνα της εφαρμογής της Θεωρίας του Σπασμένου Παραθύρου. Πιστεύετε, ότι τέτοιες ενέργειες θα βελτιώσουν την εικόνα στις υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας ή θα οδηγήσουν σε μια μεγαλύτερη ανασφάλεια από πλευράς πολιτών; Και εάν ναι τότε πως θα μπορούσε να ξεκινήσει η Κυβέρνηση με αφετηρία να εφαρμόζει τέτοιοι είδους μέτρα;
    Aπάντηση: Η Κυβέρνηση προτάσσει το ζήτημα της ασφάλειας καθώς την θεωρεί προϋπόθεση Ελευθερίας και Δημοκρατίας αλλά και οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Μέσω του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν δοθεί κατευθύνσεις στην Ελληνική Αστυνομία για εμπέδωση της τάξης και για εφαρμογή του νόμου. Η Ελληνική Αστυνομία στο πλαίσιο αυτό δρα τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά καθώς ο συνδυασμός πρόληψης και καταστολής επιφέρει αποτελεσματική διαχείριση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας. Ειδικώς στις υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας η κατάσταση αν και βελτιωμένη απέχει ακόμη πολύ από το επιθυμητό επίπεδο. Η παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας σε περιοχές όπως η Πλατεία Βάθης, ο Άγιος Παντελεήμονας και η Πλατεία Αττικής πρέπει να γίνει συχνότερη και συστηματικότερη. Σε κάθε περίπτωση δεν βλέπω γιατί η προληπτική παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας θα οδηγούσε σε ανασφάλεια των πολιτών. Οι αστυνομικοί δρουν με επαγγελματισμό στο πλαίσιο του νόμου. Οι νομοταγείς πολίτες μόνο ηθική ανάταση νιώθουν στην θέα αστυνομικών.
    Κεφάλαιο Χουλιγκανισμός. Η εισχώρηση ολοένα και περισσότερο νέων ατόμων σε παραβατικές ομάδες με «πρόσχημα» τον αθλητισμό πιστεύετε, ότι υποσκάπτει την έννοια του υγιούς αθλητισμού; Και εάν ναι τότε πώς θα μπορούσαμε κοινωνία και Κράτος να «μιλήσουμε στη καρδιά» αυτών των παιδιών προκειμένου να αποφύγουμε τραγικά γεγονότα όπως αυτό της δολοφονίας του αδικοχαμένου Άλκη στη Θεσσαλονίκη;
    Aπάντηση: Η βία δεν έχει καμία σχέση με τον αθλητισμό. Οι θιασώτες της τον χρησιμοποιούν ενίοτε σαν πρόσχημα. Ακυρώνουν έτσι το νόημα και τα ιδεώδη του. Αυτό το οποίο συνέβη στην Θεσσαλονίκη είναι μια κτηνωδία άνευ προηγουμένου. Δεν ξέρω αν μπορούμε να μιλήσουμε στην καρδιά παιδιών σαν αυτά τα οποία δολοφόνησαν τον Άλκη. Μπορούμε όμως να μιλήσουμε στο μυαλό τους. Να τους πούμε πως με νομοθετικές παρεμβάσεις από τον Νοέμβριο του 2019 επεκτάθηκαν τα τοπικά και τα χρονικά όρια εφαρμογής των ποινικών διατάξεων οι οποίες αφορούν πράξεις αθλητικής βίας περιλαμβάνοντας πλέον ανάμεσα σε άλλα τα ραντεβού μεταξύ οπαδών και τις επιθέσεις σε συνδέσμους και από τον Ιούνιο του 2021 επανήλθε το ιδιώνυμο βάσει του οποίου απαγορεύεται τόσο η χορήγηση αναστολής όσο και η μετατροπή των στερητικών της ελευθερίας ποινών για πράξεις αθλητικής βίας. Οι ποινές όσων αποφασίζουν να επιδοθούν σε οπαδική βία δεν θα είναι εφεξής χάδια. Η κοινωνία δεν σηκώνει άλλο παραλογισμό και δεν αντέχει άλλο πόνο. Η Πολιτεία δεν θα αφήσει τους χούλιγκανς σε χλωρό κλαρί.
    Φάκελος Ελληνικά Πανεπιστήμια και ασφάλεια. Θεωρείτε πως με το πέρας της εκπαίδευσης των 400 Ειδικών Φρουρών θα είμαστε σε θέση να μπορούμε ως πολίτες να αισθανθούμε ασφάλεια ξανά στα ΑΕΙ; Ποιες θα είναι εκείνες οι δικλείδες ασφαλείας με τις οποίες αστυνομικοί και πολίτες θα «υψώσουν τα στήθη» τους ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή βίας και τρομοκρατίας;
    Απάντηση: Η τοποθέτηση των 400 Ειδικών Φρουρών στα πιο προβληματικά από άποψη ασφάλειας Πανεπιστήμια προκειμένου να συμβάλλουν στην εφαρμογή των Σχεδίων Ασφάλειας και Προστασίας τα οποία έχουν εκπονηθεί από αυτά είναι ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια εμπέδωσης της τάξης στους πανεπιστημιακούς χώρους. Προηγήθηκαν τόσο η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου όσο και οι εκκενώσεις καταλήψεων εντός και πέριξ Πανεπιστημίων κινήσεις οι οποίες άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό το τοπίο. Η αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα όσον αφορά αδικήματα τα οποία σχετίζονται με την βία στα Πανεπιστήμια όπως επί παραδείγματι η κατοχή και χρήση μολότοφ αλλά και η ανυποχώρητη βούληση της Κυβέρνησης να ξεριζώσει τα φαινόμενα ανομίας από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα είναι οι δικλείδες ασφάλειας οι οποίες θα επιτρέψουν στους αστυνομικούς να εκτελούν το καθήκον τους και στους πολίτες να καταγγέλλουν έκνομες πράξεις.
    Περιστατικά με δολοφονίες γυναικών και κακοποίηση τους δυστυχώς μονοπωλούν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ το τελευταίο καιρό. Ως γυναίκα και ως ενεργός πολίτης τι θεωρείτε, ότι θα μπορούσε η Πολιτεία να πράξει προκειμένου οι γυναίκες να μην φοβούνται να καταγγείλουν επώνυμα και να προβούν σε περεταίρω δικαστικά μέτρα όσους τις κακοποιούν;
    Aπάντηση: Η Πολιτεία έχει ήδη πράξει πολλά από τον Ιούλιο του 2019 κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των γυναικών και γενικότερα των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας καθώς θύματα είναι και άνδρες αλλά και παιδιά. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα αυξήθηκε μεν ο αριθμός περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας κυρίως λόγω του παρατεταμένου εγκλεισμού αλλά αυξήθηκε σημαντικά και ο αριθμός καταγγελιών τέτοιων περιστατικών.
    Η Ελληνική Αστυνομία δημιούργησε μία επιτελική δομή αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας στον Κλάδο Τάξης Αρχηγείου και από μία σε κάθε Γενική Αστυνομική Διεύθυνση και σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας μέσω των οποίων παρακολουθεί τις τάσεις και συντονίζει τις δράσεις. Επιπλέον η Ελληνική Αστυνομία δημιούργησε 6 επιχειρησιακά γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας στα οποία μπορούν να καταφύγουν τα θύματα προκειμένου να τύχουν εξειδικευμένης μεταχείρισης.
    Τέλος η Ελληνική Αστυνομία επένδυσε στην εκπαίδευση του προσωπικού σχεδόν το σύνολο του οποίου συμμετείχε σε προγράμματα σωστού χειρισμού των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.
    Πέραν όσων υλοποιεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η αυστηροποίηση της ποινικής μεταχείρισης αδικημάτων τα οποία σχετίζονται με την ενδοοικογενειακή βία με πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης αλλά και η λειτουργία 43 Συμβουλευτικών Κέντρων και 19 Ξενώνων Φιλοξενίας με ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχουν συμβάλει ιδιαίτερα στην καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας.
    Γνωρίζοντας την ιδιαίτερη αγάπη και ενδιαφέρον που δείχνετε όλα αυτά τα χρόνια για τα Σώματα Ασφαλείας πώς θα σχολιάζατε τις τελευταίες προσλήψεις σε Ελληνικό Στρατό αλλά και Ελληνική Αστυνομία; Ειδικά για την τελευταία τα παράπονα από αστυνομικούς για ελλείψεις έχουν κλιμακωθεί το τελευταίο διάστημα.
    Απάντηση: Ο σχεδιασμός των Ενόπλων Δυνάμεων για το 2022 προβλέπει την εισαγωγή 1335 σπουδαστών στις παραγωγικές σχολές καθώς και την πρόσληψη 1600 Επαγγελματιών Οπλιτών και 1000 Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης.
    Επομένως και την φετινή χρονιά η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων θα είναι γενναία ώστε να επιτευχθεί ο συνολικός στόχος για αύξηση κατά 15000 στελέχη του ανθρώπινου δυναμικού τους σε ορίζοντα πενταετίας. Ομοίως και η Ελληνική Αστυνομία έχει ενισχυθεί σε ανθρώπινους πόρους από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα και αναμένεται να ενισχυθεί έτη περαιτέρω έως το τέλος της τετραετίας.
    Όσον αφορά στην Ελληνική Αστυνομία ωστόσο σημασία δεν θα πρέπει να δίνεται μόνο στην αριθμητική αύξηση του προσωπικού αλλά και στην ορθή του κατανομή. Η χρόνια στρέβλωση της συνύπαρξης ατροφικών και υπερτροφικών υπηρεσιών δεν έχει ακόμη διορθωθεί.
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Καταγγελία στο L&O: Κατσαρίδα βρέθηκε σε φαγητό στη Σχολή Δόκιμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής– Παράπονα και για θέρμανση (εικόνες)
    Δύο κακοποιοί στο Ηράκλειο Αττικής προσπάθησαν να διαρρήξουν οικεία (εικόνα)
    Στις 2 Μαρτίου η απολογία Τουλουπάκη στον Άρειο Πάγο για τους χειρισμούς της στην υπόθεση Novartis
    Ιωάννα Γκελεστάθη στο «L&O»: «Η Πολιτεία δεν θα αφήσει τους χούλιγκαν σε χλωρό κλαρί – Η κοινωνία δεν σηκώνει άλλο πόνο»
    Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ