Ιράκ: Περισσότερα από 500 παιδιά σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν από νάρκες σε πέντε χρόνια

Συνολικά 519 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν από νάρκες και πυρομαχικά που δεν εξερράγησαν κατά τη διάρκεια των πέντε τελευταίων ετών στο Ιράκ, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Unicef.

«Περισσότερο από το 80% των παιδιών που επλήγησαν είναι αγόρια», υπογραμμίζουν το Ταμείο του ΟΗΕ για τα παιδιά και η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για Δράση κατά των Ναρκών (Unmas) σε ανακοίνωση που εξέδωσαν το βράδυ της Δευτέρας.

Και αυτό γιατί τα μικρά αγόρια του Ιράκ έχουν πληγεί πολύ περισσότερο από τα ατυχήματα που σημειώνονται στο πλαίσιο της παιδικής εργασίας, όπως η κτηνοτροφία ή συλλογή παλιοσίδερων, προσθέτουν.

Νάρκες και εκρηκτικά υπολείμματα πολέμου υπάρχουν κυρίως κοντά στα σύνορα με το Ιράν, το Κουβέιτ και τη Σαουδική Αραβία.

Τόσες πολλές περιοχές όπου το Ιράκ ενεπλάκη σε ένοπλες συγκρούσεις, είτε είναι κατά τη διάρκεια του πολέμου με την Τεχεράνη (1980-1988), του πρώτου πολέμου στον Κόλπο που ξέσπασε από την εισβολή στο Κουβέιτ το 1990 ή, πιο πρόσφατα, των μαχών μεταξύ των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και του ιρακινού στρατού που είχε την υποστήριξη διεθνούς συνασπισμού.

«Το Ιράκ θεωρείται μια από τις πλέον μολυσμένες χώρες από εκρηκτικούς μηχανισμούς παγκοσμίως», υπενθύμισε πρόσφατα η μη κυβερνητική οργάνωση Handicap International που έκανε λόγο για «3.225 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης» όπου παραμένουν τα εκρηκτικά.

Στην ανακοίνωσή τους, η Unicef και η Unmas «καλούν όλες τις πλευρές να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για την αφαίρεση των ναρκών και των υπολειμμάτων εκρηκτικών, να ενισχύσουν τη βοήθεια στα θύματα και να στηρίξουν το δικαίωμα των παιδιών σε ένα ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον».

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες