«Τσιμπημένες» οι τιμές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Οι ανατιμήσεις σε κρέατα και γλυκά – Πόσα θα πληρώσουμε

Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι αναμένεται να κοστίσει φέτος πιο ακριβά έως και 18,3% σε σχέση με πέρυσι, καθώς οι τιμές των τροφίμων είναι τσιμπημένες φέτος, αφού τόσο η αγορά των κρεάτων, όσο και των γιορτινών γλυκών επηρεάζεται από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και στα βασικά υλικά.
Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από έκθεση του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ), η εκτίμηση του κόστους για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι (6-8 ατόμων) κυμαίνεται από 82,56 έως 113,90 ευρώ.
Ειδικότερα, πρόκειται για αύξηση της τάξης του 9,3% έως 18,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τραπέζι του 2020, οπότε και η αγορά λειτούργησε υπό καθεστώς lockdown.
Με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει η ΕΣΕΕ, το αρνί βάρους 5 κιλών μπορεί να κοστίζει πάνω από 40 ευρώ, γνωρίζοντας άνοδο 13,9% σε σχέση με το 2020, οπότε και η τιμή του ανερχόταν σε 35,50 ευρώ.
Επίσης, η τιμή για το χοιρινό (5 κιλά) εκτιμάται στα 20,75 ευρώ, ενώ για 3 κιλά πατάτες υπολογίζεται ότι θα πληρώσουμε 2,10 ευρώ.
Χαρακτηριστική είναι η άνοδος 46,2% που έχει σημειωθεί σε σχέση με πέρυσι στην τιμή του μαρουλιού, η οποία πλέον διαμορφώνεται στα 2,28 ευρώ για 4 τεμάχια.
Πάντως, πιο φθηνά από πέρυσι είναι το λάδι (στα 5,48 ευρώ το λίτρο), τα αναψυκτικά και το κρασί (5,72 ευρώ οι 4 φιάλες).
Οι κουραμπιέδες κυμαίνονται από 10 έως 15 ευρώ, ενώ τα μελομακάρονα από 9 έως 15 ευρώ, με σημαντική άνοδο να καταγράφεται στα τυποποιημένα είδη των γλυκών
Μιλώντας στο ThessToday.gr, ο πρόεδρος επαγγελματιών ιστορικού κέντρου Χρήστος Νικολόπουλος ανέφερε πως το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων έχει ανέβει, ως εκ τούτου διαφορά στο πορτοφόλι τους καταλαβαίνουν και οι πολίτες.
«Θα είναι σίγουρα πιο ακριβό το χριστουγεννιάτικο τραπέζι γιατί έχουν ανέβει πολλά είδη των μεταφορών και λόγω του ηλεκτρικού ρεύματος. Το κόστος λειτουργίας μιας επιχείρησης έχει ανέβει και αυτό έχει ως επακόλουθο το χριστουγεννιάτικο τραπέζι να είναι πιο ακριβό».
Και όσον αφορά τα κρεατικά σημείωσε πως «τα περισσότερα έχουν μια αύξηση γύρω στο ευρώ, είτε είναι χοιρινό, είτε γαλοπούλα. Τα χοιρινά είναι από 4-5€, τα μοσχαρίσια 6-10€, οι γαλοπούλες και τα κοτόπουλα από 1-1,5€ παραπάνω συγκριτικά με πέρυσι. Οι γαλοπούλες θα πουληθούν γύρω στα 9€ φέτος, οι εντόπιες, υπάρχουν και κάποιες της γεωργικής σχολής».
Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες παράλληλα έχουν επίσης μια μικρή αύξηση αλλά είναι γύρω στο 10%. Το ίδιο ισχύει και στα φρούτα και στα λαχανικά. Ο κ. Νικολόπουλος ανέφερε πως η συγκεκριμένη αυξητική τάση θα κορυφωθεί μέσα στους επόμενους μήνες λόγω των εξόδων.
Όσον αφορά τους πολίτες μάλιστα τόνισε πως αντιμετωπίζουν δυσκολία. «Οι πελάτες ζορίζονται. Είναι δύσκολη και η ψυχολογική τους κατάσταση. Αλλά σίγουρα επιλέγουν αυτό που ταιριάζει στο πορτοφόλι τους».
Και ως εκ τούτου η αγορά του Καπανίου δεν έχει την ίδια ζωντάνια και την ίδια κίνηση που είχε πριν την εμφάνιση του κορoνοϊού. «Δεν υπάρχει κίνηση. Είναι δύσκολα τα πράγματα φέτος. Πέρυσι είχαμε τον κορoνοϊό, φέτος πάλι έχουμε τις επιπτώσεις λόγω του ότι ο κόσμος φοβάται να μπει στα λεωφορεία. Δεν έρχονται από τα πέριξ. Και υπάρχουν τα γνωστά κυκλοφοριακά προβλήματα και η έλλειψη χώρου στάθμευσης. Η κατάσταση είναι δύσκολη για τις παραδοσιακές αγορές και γενικότερα για το ιστορικό κέντρο. Δουλεύουν κάποιες εταιρείες ρούχων, οι γνωστές αλλά τα υπόλοιπα μικρά μαγαζιά έχουν ένα τεράστιο πρόβλημα και αυτό θα φανεί την επόμενη χρονιά για να δούμε πώς θα επιβιώσουν και θα κρατήσουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους».
Το Καπάνι θα λειτουργήσει από τις 07.00 μέχρι τις 21.00, μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων. «Ευελπιστούμε ότι αύριο και μεθαύριο θα αυξηθεί η κίνηση. Αλλά έχουμε πολύ χαμηλές προσδοκίες σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Ο κόσμος είναι απογοητευμένος, είναι φοβισμένος», συμπληρώνει ο πρόεδρος.
Ενώ ερωτηθείς για το έργο της ανάπλασης του Καπανίου, δήλωσε πως έχει δρομολογηθεί και αναμένεται να αλλάξει την εικόνα της παραδοσιακής αγοράς. «Θα γίνει ανάπλαση. Έχει δημοπρατηθεί το έργο. Είναι μια ανάπλαση που θα γίνει από το δήμο Θεσσαλονίκης, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ με το πρόγραμμα Open Mall, τα ανοιχτά κέντρα εμπορίου. Πιστεύω ότι μέσα στο 22 θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα. Θα αλλάξει μορφή το Καπάνι, θα γίνει πιο σύγχρονο και πιστεύουμε ότι και με το μετρό θα λειτουργήσει και με τη Μοδιάνο. Εδώ το ιστορικό εμπορικό κέντρο θα έχει μια ώθηση προς τα πάνω».
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Σε δύο… δόσεις ανακοινώνονται τα νέα μέτρα: Μάσκες παντού – Τι αλλάζει σε ΜΜΜ και εορταστικές εκδηλώσεις
Στη δίνη του κορονοϊού ξανά το Άγιον Όρος: Τρεις νεκροί σε έναν μήνα – Ασθενής και ο αντιεμβολιαστής Ηγούμενος
Στάθης Παναγιωτόπουλος: Σήμερα περνάει το κατώφλι του εισαγγελέα – Ψάχνουν και άλλα ροζ βίντεο (βίντεο)
Ψηφιακή ταυτότητα: Θα είναι διαθέσιμη και στο Covid free wallet του κινητού μας πριν το τέλος του έτους
Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες