Search
Close this search box.

Κεντρική Μακεδονία: «Να ενισχυθεί η δύναμη της ΕΛΑΣ και να αυξηθούν οι περιπολίες» ζητούν οι δήμοι για την πάταξη της εγκληματικότητας

Την ανάγκη να ενισχυθεί η δύναμη της αστυνομίας και να αυξηθούν οι περιπολίες για την πάταξη της εγκληματικότητας, επισήμαναν οι δήμαρχοι στη συνεδρίαση του Δ.Σ της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), τονίζοντας ότι καθημερινά γίνονται αποδέκτες παραπόνων από πολίτες που έχουν πέσει θύματα κλοπών, διαρρήξεων και κάθε μορφής παραβατικότητας.

Στη συνεδρίαση, που έγινε παρουσία του Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, αντιστράτηγου Γιώργου Δούβαλη και του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλονίκης, υποστράτηγου Χρήστου Μπουλούμπαση και του γενικού αστυνομικού διευθυντή Γιώργου Δήμα, οι αιρετοί ύψωσαν «κραυγή αγωνίας» για την ελλιπή αστυνόμευση στις πόλεις, ζητώντας από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να σκύψει με ενδιαφέρον στο πρόβλημα και να δώσει άμεσα λύσεις.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, στην τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι η ασφάλεια είναι πρώτη στην ιεράρχηση των προβλημάτων, ζήτημα για το οποίο, όπως είπε, η αυτοδιοίκηση φωνάζει εδώ και πολλά χρόνια, ειδικά μετά το 2017 και τη συγχώνευση των αστυνομικών τμημάτων, η οποία έγινε χωρίς κανέναν σχεδιασμό.

«Δυστυχώς, οι διαμαρτυρίες μας από τότε επιβεβαιώθηκαν. Τα κρούσματα έχουν πάρει χαρακτήρα πανδημίας στις περιοχές της πόλης, ανατολικά και δυτικά της Θεσσαλονίκης, και πραγματικά κάτι πρέπει να γίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καϊτεζίδης και πρόσθεσε ότι οι δήμαρχοι τιμούν τις προσπάθειες που κάνουν οι αστυνομικοί, τον επαγγελματισμό και την ευσυνειδησία τους αλλά το θέμα είναι βαθιά πολιτικό. «Θα πρέπει», συνέχισε, «η Θεσσαλονίκη, η ευρύτερη περιοχή, αλλά και η περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας να ενισχυθούν. Μας καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές αστυνομικοί ότι έχουν σημαντικές ελλείψεις και σε προσωπικό και σε υποδομές. Δεν πάει άλλο. Ας το πάρουν σοβαρά αυτό το θέμα», σημείωσε.

«Καλούμε προσωπικά τον υπουργό και τους συνεργάτες του να σκύψουν με ενδιαφέρον. Το θέμα έχει φτάσει στο απροχώρητο. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ποιότητα ζωής, όταν οι πολίτες δεν αισθάνονται ασφαλείς μέσα στα ίδια τους τα σπίτια», συμπλήρωσε ο κ.Καϊτεζίδης.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι πέρα από την ενίσχυση σε προσωπικό, πρέπει να γίνουν και αλλαγές στις διατάξεις του νόμου, καθώς οι παραβάτες που συλλαμβάνονται αφήνονται ελεύθεροι και επαναλαμβάνουν τις πράξεις τους, ακόμη και την ίδια μέρα. Παράλληλα, ζήτησε να επανεξεταστεί το «δόγμα του δήμου που ορίζει ένας δήμος – ένα αστυνομικό τμήμα», καθώς, όπως είπε, υπάρχουν χωροταξικές δυσλειτουργίες, όπως η περίπτωση του Φιλύρου που είναι δίπλα στο Α.Τ Νεάπολης, όμως υπάγεται στην αρμοδιότητα του Α.Τ Πυλαίας, με αποτέλεσμα λόγω απόστασης να μην εξυπηρετείται εύκολα.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδας, αντιστράτηγος κ. Δούβαλης, παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με ελλείψεις στο προσωπικό, επισημαίνοντας ότι η αστυνομία καλείται να καλύψει πολλά περιστατικά, ενώ αναφέρθηκε στην υπόσχεση του αρχηγού της αστυνομίας ότι η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης θα ενισχυθεί σημαντικά στις καλοκαιρινές μεταθέσεις.

Ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης κ. Μπουλούμπασης διαβεβαίωσε τους δημάρχους ότι οι δυνάμεις της αστυνομίας κινούνται σε όλον τον νομό, ενώ περιοχές που έχουν πρόβλημα εξυπηρετούνται και από όμορα τμήματα. «Είμαστε στη διάθεσή σας. Έχουμε τα αφτιά μας και τα μάτια μας ανοιχτά, είμαστε παρόντες με τον τρόπο που μπορούμε και με τα ελλείμματα που έχουμε», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι θα υπάρξει και περαιτέρω προσπάθεια όπου χρειάζεται.

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες