20.2 C
Athens
13.9 C
Thessaloniki
Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024
More

    «Κίνημα της πετσέτας»: «Κύμα» αντιδράσεων και νέες καταγγελίες για παραλία στη Νάξο – Γιατί συνελήφθη ο Δήμαρχος Σερίφου (βίντεο)

    Πιέζει το «κίνημα της πετσέτας» με τις δυναμικές πρωτοβουλίες πολιτών ενάντια στην παράνομη κατάληψη παραλιών από επιχειρήσεις.

    Νέα καταγγελία έγινε στην ΕΡΤ από την κα Ελένη Ανδριανοπούλου μέλος κίνησης «Σώστε τις παραλίες της Νάξου», όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η καταστροφή της παραλίας και η παρεμπόδιση της προσέλευσης στον αιγιαλό παίρνει μεγάλες διαστάσεις με αποκορύφωμα τον εκβραχισμό μέσα από τη θάλασσα.

    «Μέσα στη θάλασσα μπήκε εκσκαφικό ιδιώτη και άρχισε να βγάζει τα βράχια από την παραλία της Πλάκας», είπε χαρακτηριστικά.


    Ήδη έχουν κλείσει τρεις επιχειρήσεις στη μικρή και μεγάλη Σάντα της Πάρου.

    Στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας Σύρου έκαναν αυτοψίες, διαπίστωσαν σημαντικές παραβάσεις και προχώρησαν άμεσα στην έκδοση πρωτοκόλλων απομάκρυνσης των εν λόγω επιχειρήσεων από την παραλία.


    «Δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν» ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

    Την αρχή έκανε η Πάρος αλλά νέες εστίες πρωτοβουλιών ενάντια στην καταχρηστική κατάληψη παραλιών έχουν ήδη δημιουργηθεί στη Ρόδο, τη Νάξο, τη Σέριφο κ.α.

    Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το πρόβλημα είναι υπαρκτό.

    Θέλουμε να το λύσουμε και δεν θα αφήσουμε καμία αυθαιρεσία να υπάρχει στο νησί μας.

    Ελέγχουμε τους επιχειρηματίες για ενδεχόμενη παράνομη κατάληψη τμήματος του αιγιαλού οι σχετικές εκθέσεις της πραγματογνωμοσύνης έχουν σταλεί στην Κτηματική Εταιρεία του δημοσίου, την υπηρεσία στην οποίαν υπάγονται (ή «ανήκουν») όλες οι ελληνικές παραλίες.

    «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με την πολιτεία, με την κυβέρνηση, θα πρέπει άμεσα να λάβει μέτρα έτσι ώστε οι παραλίες ναι μεν να αξιοποιούνται όπως γίνεται αυτή τη στιγμή, αλλά να υπάρχει χώρος για τους λουόμενους οι οποίοι επιθυμούν να παραμείνουν εκτός ξαπλώστρας – και επίσης να δούμε επιτέλους και το θέμα της τιμής, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος και Αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ Παναγιώτης Τοκούζης, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ.

    Καταγγελίες για σωματοφύλακες

    Την ίδια ώρα ωστόσο, ο εκπρόσωπος της κίνησης πολιτών για ελεύθερες παραλίες Χρήστος Γεωργούσης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα κάνει λόγο για απειλές από σωματοφύλακες.

    Επιπλέον κατήγγειλε, πως ο ίδιος έχει εκδιωχθεί από παραλία που έχει καταληφθεί από ξαπλώστρες, έχοντας πάει να κολυμπήσει, με αποτέλεσμα να καταλήξει να καθίσει στα βράχια, σε μια παραλία, μάλιστα, σημείωσε, που δεν πληροί τις προϋποθέσεις να νοικιάζεται γιατί είναι δύο μέτρα, ενώ ανέφερε πως υπάρχουν σωματοφύλακες σε ορισμένες επιχειρήσεις.

    Για το κόστος της ξαπλώστρας, ερωτηθείς ο κ. Γεωργούσης σε ποιο είναι το αντίτιμο για τους λουόμενους που θα επιλέξουν να νοικιάσουν ένα σετ, όπως είπε, στη Σάντα Μαρία οι πρώτες θέσεις που είναι κοντά στο κύμα είναι στα 120 ευρώ και οι πίσω στα 40 ευρώ.

    «Βέβαια ο νόμος μιλάει για πέντε μέτρα απόσταση το οποίο δεν τηρείται φυσικά» προσέθεσε.

    «Το έχουμε αντιμετωπίσει το πρόβλημα και δεν θα αφήσουμε καμία αυθαιρεσία να υπάρχει στο νησί μας» δήλωσε σχετικά μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο δήμαρχος της Πάρου, Μάρκος Κωβαίος.

    Αγώνα για ελεύθερες παραλίες, δίνουν και οι κάτοικοι της Κέρκυρας. «Δεν υπάρχει κάποια ελεγκτική αρχή να τους σταματήσει» λέει η πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Δασίας, Αγγελική Φαϊτά.

    Σημειώνεται ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει ζητήσει να διερευνηθούν οι καταγγελίες για παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στις παραλίες.

    «Υπεράνω όλων είναι η εφαρμογή του νόμου, δεν πρόκειται να γίνει καμία έκπτωση πουθενά», ξεκαθάρισε τον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διεμήνυσε ότι έλεγχοι γίνονται και θα γίνονται με μεγαλύτερη ένταση, γιατί πρέπει να υπάρχει σεβασμός στους πολίτες και το νόμο.

    Η κοινωνία των πολιτών πολλές φορές αναδεικνύει πολύ πιο γρήγορα ζητήματα και επισπεύδει την επίλυση των διαδικασιών, η οποία όμως έχει ξεκινήσει από την κυβέρνηση διευκρίνισε για το θέμα.

    Υπάρχει θέμα εφαρμογής του νόμου, σεβασμού των συμβάσεων συγκεκριμένου χώρου.

    Οι πολίτες και στην Πάρο και σε άλλα περιστατικά, βγαίνουν μπροστά, πολλοί θα μπορούσαν να πουν τα αυτονόητα, εμείς θα πούμε ότι αυτό που διεκδικούν εμείς οφείλουμε να το διασφαλίσουμε, δηλαδή ό,τι έχει συμφωνηθεί να τηρείται, σημείωσε.

    Ο κ. Μαρινάκης διευκρίνισε ακόμα ότι κυβέρνηση δεν περίμενε τώρα να ξεκινήσει τώρα τους ελέγχους ή την επιβολή προστίμων ούτε τις πολύ σοβαρές κυρώσεις όπως τις κατεδαφίσεις.

    «Κίνημα της πετσέτας»: Γιατί συνελήφθη ο Δήμαρχος Σερίφου

    Ο Δήμαρχος Σερίφου, Κωνσταντίνος Ρεβίνθης περιέγραψε στην ΕΡΤ τι συνέβη και συνελήφθη.

    Όπως ανέφερε υπήρχε απόφαση που έλεγε ότι ένα κατάστημα ήταν παράνομο και έπρεπε να σφραγιστεί.

    Σφραγίσαμε το κατάστημα όμως μου έκαναν μήνυση για παράβαση καθήκοντος και για κατάχρηση εξουσίας και απλή δυσφήμιση, ανέφερε.

    «Πήγαμε να επιβάλλουμε το νόμο την απόφαση των δικαστηρίων και των διοικητικών αρχών και βρεθήκαμε συλληφθέντες ως κατηγορούμενοι» λέει.

    Ωστόσο, όπως είπε η κατάληψη των παραλιών δεν είναι σε τόσο μεγάλο βαθμό στη Σέριφο.

    «Είμαστε υπέρμαχοι να τηρείται η νομιμότητα, ναι στην επιχειρηματικότητα αλλά να είναι υπό τις προϋποθέσεις του νόμου».



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ