Κλιμακώνεται η ένταση: Η Ιαπωνία επιβάλει κυρώσεις και η Ρωσία απαντά με «στρατιωτική άσκηση σε αμφισβητούμενα νησιά»

Η Ρωσία ξεκινά μεγάλης κλίμακας στρατιωτική άσκηση σε αμφισβητούμενα νησιά ανοιχτά της Ιαπωνίας.

Ο ρωσικός στρατός έχει ξεκινήσει μια στρατιωτική άσκηση στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 3.000 στρατιώτες σε μια αλυσίδα νησιών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αμφισβητούνται με την Ιαπωνία, όπως αναφέρουν οι Japan Times, στηριζόμενοι στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Είναι η πρώτη άσκηση στα αμφισβητούμενα νησιά ανοιχτά του βορειότερου κύριου νησιού της Ιαπωνίας, Χοκάιντο, από τότε που το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι θα αναστείλει τις εδαφικές συνομιλίες με την Ιαπωνία. Σημειώνεται πως η Ρωσία αποσύρεται από τις συνομιλίες για τις κυρώσεις του Τόκιο κατά της Μόσχας μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

«Κάποιες εκατοντάδες στρατιωτικά οχήματα συμμετέχουν στην άσκηση με το σενάριο να εξαπολύσουν αντεπίθεση εναντίον εχθρικών δυνάμεων που επιχειρούν να προσγειωθούν», όπως ανέφερε η έκθεση την Παρασκευή.

Γιατί αμφισβητούνται τα νησιά αυτά;

Η Ρωσία θεωρείται ότι συγκεντρώνει τις δυνάμεις της στα νησιά, που ονομάζονται Βόρεια Εδάφη από την Ιαπωνία και Νότια Κουρίλες από τη Ρωσία. Η εδαφική διαμάχη εμπόδισε τις δύο χώρες να συνάψουν μεταπολεμική συνθήκη ειρήνης.

Η Ιαπωνία ισχυρίζεται ότι η Σοβιετική Ένωση κατέλαβε παράνομα τα τέσσερα νησιά, Kunashiri, Etorofu, Shikotan και την ομάδα νησίδων Habomai, αμέσως μετά την παράδοση της Ιαπωνίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τον Αύγουστο του 1945, ενώ η Μόσχα υποστηρίζει ότι η κίνηση ήταν νόμιμη.

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ιαπωνίας και Ρωσίας

Την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τους Japan Times, το υπουργείο Άμυνας είπε ότι εντόπισε τέσσερα μεγάλα ρωσικά αμφίβια πολεμικά πλοία να περνούν μέσα από ένα στενό στη βορειοανατολική Ιαπωνία καθώς ταξίδευαν δυτικά, πιθανώς προς την Ευρώπη για να βοηθήσουν στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μέρες πριν από αυτό, η Ιαπωνία διαμαρτυρήθηκε όταν έξι σκάφη του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού πέρασαν από το Στενό της Σόγιας μεταξύ του ακρωτηρίου Σόγια στο Χοκάιντο και του ρωσικού νησιού Σαχαλίνη.

Η ιαπωνική κυβέρνηση μετέφερε στη Μόσχα ότι παρακολουθεί στενά τις αυξανόμενες δραστηριότητες του ρωσικού στρατού σε περιοχές γύρω από την Ιαπωνία εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία, ενώ εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για τις κινήσεις.

Αυτό το περιστατικό σημειώθηκε αφού 10 ρωσικά πολεμικά πλοία πέρασαν από το στενό Τσουγκάρου μεταξύ του Χοκάιντο και του κύριου νησιού Χονσού της Ιαπωνίας την περασμένη εβδομάδα. Την Παρασκευή, η Ιαπωνία είχε επίσης, διαμαρτυρηθεί στη Μόσχα μετά την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ότι διεξήγαγε πυραυλική άσκηση στα νησιά που ελέγχει η Μόσχα, τα οποία διεκδικεί το Τόκιο, ανοιχτά του Χοκάιντο στις 11 Μαρτίου.

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας από την Ιαπωνία

Υπενθυμίζεται πως το Τόκιο προχωρά σε νέα μέτρα στερώντας από τη Ρωσία το καθεστώς του ευνοούμενου κράτους, όπως δήλωσε πριν από δύο ημέρες, ο πρωθυπουργός της Φούμιο Κισίντα μετά τη συνάντηση με τους ομολόγους του της G7.

«Είχαμε μια γόνιμη συνάντηση στην οποία εμείς, τα μέλη της G7, επιβεβαιώσαμε τη σταθερή μας αποφασιστικότητα να διαδραματίσουμε έναν ηγετικό ρόλο στην προστασία της διεθνούς τάξης», είπε ο Κισίντα σε δημοσιογράφους.

«Από την πλευρά μου, ανέφερα τις πρόσθετες κυρώσεις της Ιαπωνίας (κατά της Ρωσίας) και την πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια 100 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία και τις γειτονικές χώρες», συμπλήρωσε.

Μοιραστείτε το:

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες