Κορονοϊός: Επιστροφή στην κανονικότητα από τον Μάρτιο «βλέπει» το Γενικό Νοσοκομείο Βοστώνης

Ο διευθυντής του διεθνούς τμήματος λοιμωδών νοσημάτων στο Γενικό Νοσοκομείο της Βοστώνης παρουσίασε ιδιαίτερα ενθαρρυντικά στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού.
Με βάση τις εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων της έρευνας, το πέμπτο κύμα που προκάλεσε η μετάλλαξη Όμικρον θα κορυφωθεί το διάστημα 10-21 Ιανουαρίου και στη συνέχεια θα υποχωρήσει. Αισθητή βελτίωση αναμένεται τον Φεβρουάριο, ενώ από τον Μάρτιο ξεκινά η επιστροφή στην κανονικότητα.
Η μετάλλαξη Όμικρον θα ακυρώσει το εμβόλιο
Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η ταχύτατη εξάπλωση της Όμικρον θα ακυρώσει το εμβόλιο ειδικά για τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, η οποία θα εξαφανιστεί πριν το αναπτύξουν.
Προβληματισμός εκφράζεται για την αποτελεσματικότητα των rapid test, που είναι ευαίσθητα κατά 50%-80% για τους συμπτωματικούς, αλλά μόλις 30%-60% για τους ασυμπτωματικούς. Σύμφωνα με την έρευνα, οι ασυμπτωματικοί θα αντιπροσωπεύουν το 40% των μολύνσεων. Προσοχή χρειάζεται για τους ανοσοκατασταλμένους ή τους άνω των 85 ετών, ενώ συστήνεται η αποφυγή των μεγάλων συγκεντρώσεων για τις επόμενες έξι εβδομάδες.
Οι κυριότερες επισημάνσεις της έρευνας
Αναλυτικά, οι κυριότερες επισημάνσεις της έρευνας
1. Περίπου το 100% των θετικών κρουσμάτων στη Μασαχουσέτη είναι Omicron, ενώ η Δέλτα έχει σχεδόν εξαφανιστεί
2. Το επιδημικό κύμα θα κορυφωθεί μεταξύ 10-21 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει μια γρήγορη καθοδική πορεία κρουσμάτων, διάρκειας 2-4 εβδομάδων.
3. Το ποσοστό θετικότητας θα διαμορφωθεί στο 20%-50%.
4. Αισθητή βελτίωση θα υπάρξει τον Φεβρουάριο. Η επιστροφή στην κανονικότητα θα ξεκινήσει τον Μάρτιο.
5. Η αυξημένη μεταδοτικότητα της Omicron οφείλεται στο ότι επηρεάζει και παραμένει στο ανώτερο αναπνευστικό, χωρίς να επηρεάζει τους πνεύμονες.
6. Επιφυλακτικότητα θα πρέπει να υπάρχει για τις αυξημένες νοσηλείες, αφού οι περισσότερες αφορούν δευτερογενείς εισαγωγές (δηλαδή άνθρωποι που πηγαίνουν στα νοσοκομεία για άλλες υποθέσεις – χειρουργεία κλπ – και εξετάζονται για κορωνοϊό).
7. Η έρευνα υποστηρίζει ότι δεν θα χρειαστεί εμβόλιο για την Omicron, γιατί θα νοσήσουν όλοι πριν αναπτυχθεί.
8. Η Covid θα προστεθεί στους άλλους τέσσερις κορωνοϊούς που ήδη αντιμετωπίζουμε και προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, κ.λπ. Θα γίνει μια παιδιατρική ασθένεια που θα προσβάλλει κυρίως μικρά παιδιά χωρίς ανοσία.
9. Τα 40% των κρουσμάτων θα είναι ασυμπτωματικά.
10. Τα rapid test εμφανίζουν ευαισθησία 50-80% στους συμπτωματικούς. Ωστόσο το ποσοστό για τους ασυμπτωματικούς μειώνεται σε 30%-60%.
11. Σύμφωνα με την έρευνα, δεν έχει σημασία η ιχνηλάτηση των επαφών, καθώς η μετάλλαξη έχει ως επίπτωση τη μόλυνση όλων.
12. Είναι η τελευταία μάχη με την Covid πριν την επιστροφή στην κοινωνική ζωή, αλλά η κοινωνία δεν είναι έτοιμη.
13. Οι ερευνητές θεωρούν ότι δεν χρειάζεται η απομόνωση είτε η απομάκρυνση από τη δουλειά. Εξαίρεση είναι οι ανοσοκατασταλμένοι ή οι άνω των 85 ετών. Πάντως, για τις επόμενες έξι εβδομάδες, συστήνεται η αποφυγή των μεγάλων συγκεντρώσεων.
14. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η άνοιξη και το καλοκαίρι θα είναι ωραία.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Περιπετειώδης καταδίωξη στον Ασπρόπυργο με τραυματία αστυνομικό – Βρέθηκαν κοσμήματα σε μαξιλαροθήκη στο όχημα
Μετάλλαξη Όμικρον: Αυτά είναι τα συμπτώματα που εμφανίζουν οι ασθενείς
Κορονοϊός: Έρχονται απολύσεις των ανεμβολίαστων υγειονομικών – Πώς θα αναπληρωθούν τα κενά (βίντεο)
Καιρός: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε όλη την χώρα – Που θα χιονίσει
Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες