11.4 C
Athens
8.2 C
Thessaloniki
Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024
More

    Κρήτη: Η αστυνομικός που προστατεύει τις κακοποιημένες γυναίκες (βίντεο)

    Η άγρια δολοφονία της Κυριακής Γρίβα από τον πρώην σύντροφο της έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων το βράδυ της 1ης Απριλίου, έγινε η φωνή άλλων γυναικών που έπεσαν θύματα ενδοοικογενειακής βίας και στην Κρήτη.

    Στο Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χανίων οι καταγγελίες αυξήθηκαν, με τα θύματα να παραδέχονται πως έφτασαν ως εκεί φοβούμενα για τη ζωή τους.

    Η προϊσταμένη του Γραφείου, υπαστυνόμος κ. Ελένη Βιγλάκη, μιλώντας στο neakriti.gr, τη «Νέα Κρήτη» και την ΚΡΗΤΗ TV, τόνισε ότι «υπάρχουν πολλές καταγγελίες με αφορμή το δυσάρεστο γεγονός στην Αθήνα, τα στόματα άνοιξαν, ευτυχώς δεν πρόκειται για καινούρια περιστατικά, αλλά για περιστατικά που προϋπήρχαν και που οι γυναίκες θύματα, πήραν θάρρος, φοβήθηκαν, γι’ αυτό και καταγγέλλονται».


    Σύμφωνα με την κ. Ελένη Βιγλάκη, τουλάχιστον τρία περιστατικά καταγγέλλονται καθημερινά, ενώ υπήρξαν μέρες που ο αριθμός τους έφτασε τα πέντε, εξαιρετικά μεγάλος για μια επαρχιακή πόλη.

    «Έχουμε πολλές καταγγελίες, πολλά περιστατικά γενικότερα, όμως τα διαχειριζόμαστε από την αρχή ιδρύσεως του γραφείου μας με πολλή ενσυναίσθηση, με επαγγελματισμό. Το κάθε περιστατικό το χαρακτηρίζουμε ως υψηλού κινδύνου, οπότε δεν φεύγει τίποτα. Με την παραμικρή καταγγελία προσαγάγουμε όλη την οικογένεια στο γραφείο».


    Η γυναικοκτονία των Αγίων Αναργύρων, δεν ανέδειξε μόνο τα κενά στη λειτουργία αστυνομικών τμημάτων, αλλά ήρθε να ταρακουνήσει δεκάδες θύματα ενδοοικογενειακής βίας σε τοπικό επίπεδο και χιλιάδες σε επίπεδο επικράτειας. Αλλά και την περσινή χρονιά το φαινόμενο πήρε διαστάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την Αστυνομία σχηματίστηκαν 11.589 δικογραφίες για ενδοοικογενειακή βία.

    «Τώρα μιλούν τα ίδια τα θύματα ενώ πριν είχαμε καταγγελίες από φίλους, γείτονες, συναδέλφους.

    Τώρα έρχονται τα ίδια τα θύματα γιατί θορυβήθηκαν», σημείωσε η κ. Βιγλάκη υπογραμμίζοντας παράλληλα πως δόθηκε μια αφορμή, για να συνειδητοποιήσουν οι γυναίκες και τα θύματα γενικότερα, ότι δεν πρέπει να γίνει κάτι πολύ σοβαρό ή κάποιος άγριος ξυλοδαρμός για να φτάσουν στο σημείο της καταγγελίας. Ακόμα και το φαινομενικά πιο απλό «με παρακολουθεί» μπορεί να καταλήξει σε θάνατο».

    Αποδέκτες όλων των περιστατικών βίας σε βάρος γυναικών είναι τα παιδιά, που συχνά είναι αυτά που παρακινούν τα θύματα να εγκαταλείψουν τον θύτη και να προβούν σε καταγγελία. Η προϊσταμένη του Γραφείου Ενδοοικογενειακής Βίας στα Χανιά, διαπιστώνει ότι τα παιδιά που βιώνουν μέσα στα σπίτια τους βία ακόμη και σαν θεατές, είναι συνειδητοποιημένα και ώριμα, δεν αντέχουν αυτές τις καταστάσεις.

    Μετά την καταγγελία τα θύματα προστατεύονται και αν χρειαστεί μεταφέρονται μόνα ή μαζί με τα παιδιά τους σε ασφαλή χώρο, ενώ συχνά φιλοξενούνται για όσο χρειαστεί στον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών του δήμου Χανίων. Η υπαστυνόμος κ. Ελένη Βιγλάκη εξηγεί πως μέλημα του Γραφείου Ενδοοικογενειακής Βίας είναι οι γυναίκες θύματα να είναι ασφαλείς.

    Σε ερώτηση αν τα θύματα που ζητούν συνοδεία αστυνομικού για να επιστρέψουν στα σπίτια τους ή σε άλλους χώρους, τους παρέχεται, εξηγεί ότι υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς τους σε ασφαλή χώρο ο οποίος φυλάσσεται μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης τους σε κοινωνική δομή.

    «Αν η γυναίκα πιστεύει ότι και εδώ κινδυνεύει ,κάνουμε την διαδικασία με τους φορείς και την φυγαδεύουμε εκτός Χανίων και εκτός Κρήτης αν χρειαστεί», τονίζει.

    Το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χανίων ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 και από τότε μέχρι σήμερα έχει χειριστεί χιλιάδες περιστατικά πολλά από τα οποία με ακραίες μορφές βίας κατά γυναικών.

    Οδηγό καταγγελιών εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ

    Με αφορμή τη έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας η Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε τις προηγούμενες ημέρες εγχειρίδιο με οδηγίες σχετικά με την υποβολή καταγγελιών. Στον οδηγό της ΕΛ.ΑΣ. παρέχονται πληροφορίες για τις υποχρεώσεις των αστυνομικών καθώς και για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν όσοι επιθυμούν να καταγγείλουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

    Όπως αναφέρεται στο εγχειρίδιο, «η δίωξη της ενδοοικογενειακής βίας γίνεται αυτεπάγγελτα. Αυτό σημαίνει ότι οι αρμόδιες αστυνομικές Υπηρεσίες έχουν την υποχρέωση να ενεργήσουν άμεσα, όταν πληροφορούνται με οποιονδήποτε τρόπο, από το ίδιο το θύμα ή και από τρίτο πρόσωπο, για την τέλεση οποιουδήποτε αδικήματος ενδοοικογενειακής βίας. ∆εν απαιτείται η κατάθεση παράβολου ή οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση».

    Αποσαφηνίζοντας τον ορισμό της ενδοοικογενειακής βίας, η ΕΛ.ΑΣ. σημειώνει ότι περιλαμβάνει τη σωματική βία (σωματική κάκωση, επικίνδυνη και βαριά σωματική βλάβη, μεθοδευμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης) και λεκτική βία (απειλή, stalking κ.τ.λ.).

    «Αν ασκείται ενδοοικογενειακή βία σε βάρος μου ή σε βάρος άλλου μέλους της οικογένειάς μου, αν δεν μπορώ να καταλάβω ότι αυτό που συμβαίνει είναι ενδοοικογενειακή βία, αν φοβάμαι για τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα τη δική μου ή άλλου μέλους της οικογένειάς μου, αν γνωρίζω ότι σε κάποιον συνάνθρωπό μου ασκείται ενδοοικογενειακή βία, τότε απευθύνομαι σε οποιοδήποτε Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας ή Αστυνομικό Τμήμα για να ενημερωθώ σχετικά με τις διαδικασίες, τη νομοθεσία και τα δικαιώματά μου», αναφέρει ο οδηγός της ΕΛ.ΑΣ.

    Πηγή: neakriti



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ