29.5 C
Athens
26 C
Thessaloniki
Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024
More

  Κύκλωμα εφοριακών στη Χαλκίδα: Αυτή είναι εφοριακός που εκβίαζε επιχειρηματίες


  Φάμπρικα διαφθοράς με επικεφαλής την 50χρονη προϊσταμένη είχε στηθεί στην ΔΟΥ Χαλκίδας.

  Το κύκλωμα είχε οργανωμένη δομή και η αρχηγός ήταν το πρόσωπο που συγκέντρωνε πληροφορίες των υποψήφιων στόχων με τις μεγαλύτερες φορολογικές εκκρεμότητες που ανέβαζαν και το «εκβιαστικό κόμιστρο». Ήταν, δε, και εκείνη που μοίραζε τα χρήματα στα υπόλοιπα μέλη.


  Στην οργάνωση συμμετείχαν, εκτός από την 50χρονη, ο 52χρονος υποδιευθυντής, τρεις υπάλληλοι, 67, 54 και 50 ετών, μία 56χρονη διεκπεραιώτρια καθώς και ένας 62χρονος λογιστής, οι οποίοι συνελήφθησαν, καθώς, επίσης, ένας ακόμα υπάλληλος εφορίας, τέσσερις λογιστές και ένας ιδιώτης που δεν συνελήφθησαν, καθώς είχε παρέλθει το αυτόφωρο.

  Ενώπιον των «αδιάφθορων» η προϊσταμένη της ΔΟΥ Χαλκίδας, ανέφερε: «Πριν ακόμα λάβω τη θέση μου ως προϊσταμένη στη Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας το Σεπτέμβριο 2023, γνώριζα ότι υπήρχαν υπάλληλοι που λάμβαναν παράνομα χρηματικά ποσά για την παροχή φορολογικών ”διευκολύνσεων” σε εταιρείες. Όταν ανέλαβα τη θέση της Προϊσταμένης, με προσέγγισαν η … (ανέφερε το όνομα της 67χρονης υπαλλήλου που συνελήφθη) και η … (ανέφερε το όνομα της 56χρονης διεκπεραιώτριας, που επίσης συνελήφθη), αναφέροντας ότι με τον τρόπο που ενεργούν τόσα χρόνια, όλοι είναι ικανοποιημένοι και θα μπορούσα να έχω και εγώ έξτρα εισόδημα ως βοήθημα για τις δικές μου ανάγκες, πείθοντάς με να συμμετέχω ως Προϊσταμένη στις παράνομες ενέργειες». doy xalkidas proistameni 1

  100.000 ευρώ σε 3 μήνες

  Όπως έγραψε ο Μιχάλης Τεζάρης στο Law & Order, τα μέλη του κυκλώματος ζητούσαν εκβιαστικά από ιδιώτες και επιχειρηματίες, χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από 5.000 έως 30.000 ευρώ για κάθε είδους φορολογική διευκόλυνση. Η δράση του κυκλώματος, όπως προκύπτει από σημειωματάριο που εντοπίστηκε στο σπίτι της διευθύντριας, μαζί με 80.000 ευρώ, φέρεται να είχε ξεκινήσει ήδη από το 2020. Το τελευταίο τρίμηνο από την άρση απορρήτου των επικοινωνιών και τις παρακολουθήσεις των επικοινωνιών των εμπλεκομένων, διαπιστώθηκε η προσέγγιση τουλάχιστον 17 ιδιωτών και επιχειρηματιών της Χαλκίδας, και η απόσπαση 95.600 ευρώ.

  Η καταγγελία για την «Λίνα»

  Στα τέλη Νοεμβρίου του 2023, ένα άγνωστο άτομο, επικοινώνησε με τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων και κατήγγειλε δύο υπαλλήλους της εφορίας Χαλκίδας. Σύμφωνα με την καταγγελία, μια υπάλληλος από το τμήμα εσόδων, με το όνομα «Λίνα», σε συνεργασία με την 50χρονη προϊσταμένη της, απαιτούν και λαμβάνουν μεγάλα χρηματικά ποσά για να μην μπλοκάρουν τις επιστροφές και να μην εισπράττουν τις οφειλές ως πρέπει. Ο άγνωστος ανέφερε ότι και ο ίδιος παρέδωσε 5.000 ευρώ για να απεγκλωβιστεί από τον εκβιασμό τους. Οι συνεννοήσεις έγιναν στο γραφείο της «Λίνας».
  Η 50χρονη Διευθύντρια μαζί με τους άλλους υπαλλήλους του κυκλώματος διαφθοράς εξασφάλιζαν τις κατάλληλες υπηρεσιακές θέσεις για μεγιστοποίηση των παράνομων κερδών τους. Για να εντοπίζουν τις καλύτερες υποθέσεις με φορολογικές εκκρεμότητες που θα μεγάλων τις απαιτήσεις «διεκπεραίωσης» η Διευθύντρια της ΔΟΥ, επικοινωνούσε τακτικά με την 56χρονη διεκπεραιώτρια, που της έδινε μεγάλο όγκο πληροφοριών για εταιρείες υποψήφιους στόχους. Από την αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε η ύπαρξη και δράση της υποομάδας, που αποτελείτο από την Διευθύντρια, την διεκπεραιώτρια και τον 62χρονο λογιστή με υψηλή θέση στο επιμελητήριο Ευβοίας.


  Η 50χρονη Διευθύντρια, είχε και επιχειρησιακή τηλεφωνική σύνδεση «φάντασμα» (ghost phone) υπό στοιχεία ανύπαρκτου αλλοδαπού, προκειμένου να μην εντοπιστεί από τις διωκτικές Αρχές. Η ίδια ήταν αρμόδια για την τοποθέτηση των «σωστών» υπαλλήλων στις καίριες θέσεις της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας και την ίδρυση «στεγανών» για την προστασία του κυκλώματος. Σε αυτό το πλαίσιο, η 50χρονη συμφώνησε για την σταδιακή μελλοντική απομάκρυνση της «Λίνας», μετά από προτροπή της 56χρονης διεκπεραιώτρια καθώς, λόγω επικείμενης συνταξιοδότησής της «Λίνας», έκρινε πως ενεργεί ρισκάροντας την λειτουργία του κυκλώματος καθώς απαιτεί χρήματα χωρίς να τηρεί τα «στεγανά».
  Ιδιώτες, επιχειρηματίες, ακόμη και ιδιοκτήτες εργοστασίων που είχαν επιστροφή φόρου, έρχονταν αντιμέτωποι με τα μέλη του κυκλώματος, που τους έλεγαν πως δεν θα τις λάβουν, αν δεν έδιναν το χρηματικό αντίτιμο που επιθυμούσαν. Αντίστοιχα μεγάλα χρηματικά ποσά ζητούσαν από πολίτες σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν αποφάσεις προστίμων, τα οποία τα μέλη του κυκλώματος, είτε μείωναν, είτε δεν επέβαλλαν. Ένας τρίτος τρόπος ήταν η ανυπαρξία ελέγχων, με το κύκλωμα να προσεγγίζει επιχειρηματίες και να ζητά χρήματα προκειμένου να μην διενεργήσουν φορολογικούς ελέγχους. Από έναν επιχειρηματία ζήτησαν 30.000 ευρώ προκειμένου να μην επιβληθούν πρόστιμα για εικονικά τιμολόγια. Η 50χρονη Διευθύντρια της ΔΟΥ Χαλκίδας, ήταν η αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης και εκείνη που λάμβανε τα χρήματα και στη συνέχεια τα διένειμε στα υπόλοιπα μέλη. Επίσης, εξασφάλιζε κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με εταιρείες, για τη συνέχιση της εγκληματικής τους δράσης, ενώ επικοινωνούσε με την «υποομάδα» του 62χρονου λογιστή του επιμελητηρίου.  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ