Η κυβέρνηση απομακρύνει με άμεσες κινήσεις τον Παπαϊωάννου μετά τις διαρροές για το Predator στη New York Times

Το δημοσίευμα για τους New York Times, στο οποίο ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου παραδεχόταν πως η κυβέρνηση έχει δώσει άδεια για την πώληση Predator στην Intellexa, συμπίπτει με την απομάκρυνση του από το υπουργείο.

Βεβαίως, από το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνουν πως η τοποθέτησή του Αλέξανδρου Παπαϊωάννου στη Γενεύη είχε οριστεί με απόφαση του ανώτατου υπηρεσιακού συμβουλίου τον Ιούλιο του 2022. Ωστόσο, η συγκυρία της αλλαγής δημιουργεί πραγματικά πολλά ερωτηματικά.

Πιο αναλυτικά, με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, από σήμερα ο Γεώργιος Αρναούτης, σύμβουλος πρεσβείας Α’, αναλαμβάνει καθήκοντα εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών.

O υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε θερμά τον απερχόμενο εκπρόσωπο Αλέξανδρο Παπαϊωάννου για τις υπηρεσίες του και την προσφορά του από τη θέση αυτή. Παράλληλα, του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στη σταδιοδρομία του και, ειδικότερα, στα νέα του καθήκοντα ως μονίμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς στη Γενεύη.

Ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου ανέλαβε καθήκοντα τον Οκτώβριο του 2020, διαδεχόμενος τότε τον Αλέξανδρο Γεννηματά.

Τι είχε πει ο Παπαϊωάννου για το Predator

Θυμίζουμε πως δημοσίευμα της New York Times, με τίτλο «Πως η παγκόσμια βιομηχανία παρακολουθήσεων βγήκε εκτός ελέγχου», υποστηρίζει πως η ελληνική κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι έδωσε στην εταιρεία Intellexa άδειες για την πώληση του Predator σε τουλάχιστον μία χώρα με ιστορικό καταστολής, τη Μαδαγασκάρη.

Συγκεκριμένα, ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, επιβεβαίωσε ότι ένα τμήμα του υπουργείου εξέδωσε δύο άδειες εξαγωγής στην Intellexa στις 15 Νοεμβρίου 2021.

Σε μια υπόδειξη της πίεσης που δέχεται η χώρα, ο κ. Παπαϊωάννου δήλωσε ότι ο γενικός επιθεωρητής του υπουργείου ξεκίνησε εσωτερική έρευνα μετά από δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο σχετικά με την εταιρεία.

Η Meta, καθώς και το Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, ένας οργανισμός παρακολούθησης της κυβερνοασφάλειας, εντόπισαν το Predator στην Αρμενία, την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Ινδονησία, τη Μαδαγασκάρη, το Ομάν, τη Σαουδική Αραβία, τη Σερβία, την Κολομβία, την Ακτή Ελεφαντοστού, το Βιετνάμ, τις Φιλιππίνες και τη Γερμανία. Οι τοποθεσίες αυτές προσδιορίστηκαν μέσω σαρώσεων στο διαδίκτυο για διακομιστές που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με το spyware.

Ποιος είναι ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου

Ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις στο London School of Economics και Ευρωπαϊκή Πολιτική και Διοίκηση στο Κολέγιο της Ευρώπης, στη Bruges.

Ξεκίνησε τη διπλωματική του σταδιοδρομία το 1997 και έχει υπηρετήσει στις Πρεσβείες Ρώμης και Τύνιδας. Έχει επίσης υπηρετήσει, ως αποσπασμένος για συγκεκριμένες αποστολές, στις Πρεσβείες Βατικανού και Μόσχας, καθώς και στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ.

Στην Κεντρική Υπηρεσία έχει υπηρετήσει στο Διπλωματικό Γραφείο του Υπουργού Εξωτερικών Γεωργίου Α. Παπανδρέου, του Υφυπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και ως Διπλωματικός Σύμβουλος του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιώργου Κουμουτσάκου. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020 ήταν Υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Τουρκίας στο ΥΠΕΞ.

Τέλος, έχει υπηρετήσει στη Διεθνή Γραμματεία του ΝΑΤΟ, στη Μονάδα Σχεδιασμού Πολιτικής στο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα και στη Διεύθυνση Πολιτικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας, όπου ήταν αρμόδιος για τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από το Σεπτέμβριο του 2020 έχει τεθεί Επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για το Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Σχεδιασμό του Υπουργείου Εξωτερικών.

Από το 2018, διδάσκει, ως Επισκέπτης Καθηγητής, στο Κολέγιο της Ευρώπης.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες