29.9 C
Athens
27.9 C
Thessaloniki
Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024
More

  Λευτέρης Οικονόμου για Σεπόλια: «H έρευνα θα φτάσει σε βάθος – Οι συλλήψεις δεν προαναγγέλλονται» (βίντεο)


  «Οι ενέργειες σε βάρος των ανηλίκων έχουν μια αυξητική πορεία» παραδέχθηκε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Επτά» με αφορμή την εγκληματικότητα που μονοπωλεί την επικαιρότητα με περιστατικά οικογενειακής, σεξουαλικής βίας και εκμετάλλευσης ανηλίκων.

  «Θα πρέπει να δούμε και μέσα σε τι περιβάλλον μεγαλώνουν σήμερα τα παιδιά, δεδομένου του ανεξέλεγκτου υλικού που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και στα σόσιαλ μίντια. Υπάρχουν αναμφισβήτητα πολύ καλές πτυχές (στο διαδίκτυο), αλλά υπάρχουν και βίαια περιστατικά στα οποία ένα μέρος από τα παιδιά εθίζονται από την μικρή ηλικία και δημιουργούν μια τάση προς βιαιότητα» δήλωσε ο κ. Οικονόμου σχολιάζοντας ένα βίντεο που παρουσιάστηκε στην εκπομπή για τη βία σε ανηλίκους.


  «Στο αστυνομικό δελτίο βλέπουμε ότι τα περιστατικά βίας των ανηλίκων, το μπούλινγκ μεταξύ τους, αλλά δυστυχώς και οι ενέργειες σε βάρος των ανηλίκων έχουν μια αυξητική πορεία, η οποία βέβαια και μας προβληματίζει και μας ανησυχεί», πρόσθεσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

  Με αφορμή ερώτηση της δημοσιογράφου Βάλιας Πετούρη για την υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό που υφίσταται επαναλαμβανόμενο δημόσιο «βιασμό» ο κ. Οικονόμου αποκάλυψε ότι εδώ και ένα χρόνο έχει αρχίσει μία ουσιαστική μελέτη γύρω από τα θέματα της εκμετάλλευσης, της βίας και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των ανηλίκων.

  Έμφαση στην πρόληψη – Αλλάζει το σχέδιο αντιμετώπισης

  «Η κυβέρνηση ανέθεσε, μελέτησε και εκπόνησε ένα σχέδιο που παρουσιάστηκε στην κυβερνητική επιτροπή και πολύ σύντομα θα αναρτηθεί στη Διαύγεια και θα εισαχθεί στη Βουλή για να αποτελέσει τον νόμο που θα αποτελεί ένα συντονιστικό σχέδιο αντιμετώπισης αυτών των περιστατικών», επεσήμανε ο υφυπουργός, τονίζοντας ότι σύντομα θα υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα διαχείρισης της κάθε κατάστασης.

  Όσον αφορά τον τομέα της πρόληψης ανέφερε ότι το νέο σχέδιο αντιμετώπισης δίνει έμφαση στον τομέα της πρόληψης, διότι «δυστυχώς για πάρα πολλά χρόνια στην Ελλάδα η πρόληψη είναι συνυφασμένη με την παροχή επιδομάτων πρόνοιας και όχι τόσο με την ανάπτυξη δομών κοινωνικής υποστήριξης ευάλωτων και αναξιοπαθούντων ατόμων. Αυτό ακριβώς επιχειρούμε».


  «Είναι ήδη το σχέδιο νόμου έτοιμο. Πολύ σύντομα θα είναι στη Διαύγεια και μέσα μέχρι τα τέλη του μήνα αρχές του άλλου θα είναι και νόμος του κράτους» συμπλήρωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

  Δεν προσφέρονται για πολιτική εκμετάλλευση

  Αναφορικά με τις κατηγορίες που έχουν ακουστεί για συγκάλυψη των ονομάτων των παιδόφιλων που εμπλέκονται στην υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό τόνισε ότι «είναι καιρός πλέον να μπούμε σε μια νέα εποχή σε σχέση με το πώς αντιμετωπίζουμε αυτά τα θέματα και μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Αυτό το φρικτό έγκλημα, αυτή αποτρόπαια πράξη αλλά και άλλα συναφή, δεν προσφέρονται για πολιτική εκμετάλλευση, δεν προσφέρονται για φτηνή αντιπολίτευση».

  Συμπληρωματικά τόνισε ότι ακόμη και ο πρωτοετής φοιτητής της Νομικής γνωρίζει κάτω από ποιες διαδικασίες, πότε και για ποιο σκοπό δίνονται τα ονόματα των κατηγορούμενων για τόσο σοβαρά εγκλήματα στη δημοσιότητα.

  «Αυτή την στιγμή η όλη υπόθεση βρίσκεται στην κύρια ανάκριση και η Ελληνική Αστυνομία, διενεργώντας σε βάθος έρευνα με τα εγκληματολογικά της εργαστήρια και πάντα με τις οδηγίες και την καθοδήγηση της αρμόδιας ανακριτικής αρχής, προχωρά με τη σοβαρότητα με την οποία χρειάζεται».

  Οι συλλήψεις δεν προαναγγέλλονται

  Ερωτηθείς για το αν θα γίνουν και νέες συλλήψεις για την υπόθεση ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι «οι συλλήψεις δεν προαναγγέλλονται. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε μια λίστα με 213 ονόματα και μέχρι να ολοκληρωθεί όλη μελέτη, να γίνουν ταυτοποιήσεις και στη συνέχεια να δούμε πόσοι εμπλέκονται σε φάση απλώς και μόνο επικοινωνίας ή έχουν προχωρήσει και σε περαιτέρω ασελγείς πράξεις σε βάρος της ανήλικης, αυτό είναι μια διαδικασία που θέλει χρόνο».

  Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «ουδείς μπορεί να διανοηθεί ότι μπορεί να υπάρχει οποιαδήποτε προσπάθεια συγκάλυψης, ανεξάρτητα από το ποιος, στην πορεία, εμπλέκεται και με οποιαδήποτε ιδιότητα».

  Δεν δίστασε ωστόσο να πει ότι «θέλει πολύ προσοχή γιατί είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα θέματα και δεν μπορούμε να πετάμε έτσι τη λάσπη στον ανεμιστήρα τόσο εύκολα για τόσο σοβαρές πράξεις».

  H έρευνα θα φτάσει σε βάθος

  Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του στην εκπομπή «Επτά» δήλωσε ότι «η έρευνα γίνεται με πολλή σοβαρότητα, επαγγελματισμό, συνέπεια και θα φτάσει στο βάθος. Με αδιάσειστα στοιχεία θα αποδοθούν οι ευθύνες και οι ποινές στον βαθμό και στον καθέναν που ανήκουν».

  Όσον αφορά τη διαπόμπευση του ανήλικου θύματος από δικηγόρους, δημοσιογράφους και ΜΜΕ ο Λευτέρης Οικονόμου εστίασε στο πώς θα προστατευτεί το 12χρονο κορίτσι όταν θα σβήσουν από πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας λέγοντας ότι έτσι όπως εξελίσσεται μέχρι τώρα η υπόθεση το θύμα δέχεται έναν σοβαρό ψυχολογικό τραυματισμό.

  «Τα παιδιά -οκτώ τον αριθμό- θέλουν πολύ μεγάλη υποστήριξη, το καθένα με διαφορετικό τρόπο. Η 12χρονη έχει, σε πρώτη φάση, ψυχολογική υποστήριξη για να μπορεί να καταθέσει και να ανταποκριθεί στις δικονομικές υποχρεώσεις» είπε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη τονίζοντας ότι η Πολιτεία από τώρα, δημιουργεί τις αναγκαίες προϋποθέσεις και με τις κοινωνικές δομές για να βοηθήσει την 12χρονη και τα υπόλοιπα αδέλφια της.

     ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ