27.5 C
Athens
25.7 C
Thessaloniki
Δευτέρα 15 Απριλίου 2024
More

  Μαθήματα προστασίας από σεισμούς στα σχολεία της Λέσβου


  Πριν από τρεις εβδομάδες, στις 7 Ιανουαρίου, μόλις δυο μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία Λέσβου μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και τα παιδιά του νησιού ξύπνησαν νωρίς. Και δεν ήταν για να πάνε στο σχολείο…

  Ένας δυνατός σεισμός 5 Ρίχτερ στις τέσσερις τα χαράματα ανησύχησε τους πάντες. Η ανησυχία εντάθηκε ιδιαίτερα, όταν ο πρώτος σεισμός ακολουθήθηκε από μια συνεχή σεισμική διεργασία που, σταδιακά μειούμενη όσον αφορά την ένταση των σεισμών, συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

  Το φαινόμενο θύμισε σε όλους το ευχάριστο γεγονός μέσα στα τόσα δυσάρεστα που ακολούθησαν το σεισμό 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Βρίσα της νότιας Λέσβου το μεσημέρι της 12ης Ιουνίου του 2017.

  Την προηγούμενη μέρα τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου του χωριού που μετατράπηκε σε ένα σωρό ερειπίων είχαν επισκεφθεί τη σεισμική τράπεζα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Και συμμετέχοντας στο πρόγραμμα προσομοίωσης σεισμού είχαν μάθει πώς θα αντιδράσουν καλύτερα σε μια ανάλογη περίπτωση στο σχολείο τους. Έτσι και έγινε λίγες ώρες μετά. Από το ερειπωμένο σχολείο τους βγήκαν όλα τα παιδιά χωρίς τον παραμικρό τραυματισμό.

  Κάπως έτσι και με αφορμή την πρόσφατη σεισμική διεργασία στη Λέσβο επαναδραστηριοποιήθηκε από το Μουσείο και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Λέσβου, ένα πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον σεισμικό κίνδυνο. Και για τα μέτρα αντιμετώπισής του.

  Τίτλος του προγράμματος «Γνωρίζω τους σεισμούς, μαθαίνω πώς να προστατεύομαι». Πρώτη επίσκεψη αυτή 50 μαθητών και εκπαιδευτικών από το Δημοτικό Σχολείο Πέτρας. «Τα στελέχη του Μουσείου γνώρισαν στους μαθητές το φυσικό φαινόμενο του σεισμού καθώς και τα συνοδά φαινόμενα όπως καταπτώσεις βράχων, τσουνάμι, καθιζήσεις κλπ, τα οποία είναι φαινόμενα που συνδέονται με τους σεισμούς που πολλές φορές είναι πιο καταστροφικά και από τους ίδιους τους σεισμούς» λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο διευθυντής του Μουσείου καθηγητής Νίκος Ζούρος.

  Τα παιδιά ανακάλυψαν πληροφορίες για τους σεισμούς και τα ρήγματα, ενημερώθηκαν για το σεισμολογικό σταθμό που λειτουργεί στο Σίγρι, παρατήρησαν την καταγραφή σεισμικών δονήσεων σε πραγματικό χρόνο που καταγράφονται στο σεισμογράφο του Μουσείου και «δημιούργησαν» ένα δικό τους σεισμό. Ακολούθησε η συμμετοχή στη βιωματική δραστηριότητα στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου και βίωσαν καταστροφικούς σεισμούς από όλο τον κόσμο. Παράλληλα, γνώρισαν και εφάρμοσαν τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται σε τέτοιες περιπτώσεις, δηλαδή προετοιμάστηκαν για το πώς θα λειτουργήσουν στην περίπτωση ενός σεισμού.

  «Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Λέσβου και όσους θα επισκεφτούν το νησί» λέει ο καθηγητής κ. Νίκος Ζούρος. Και συνεχίζει σημειώνοντας ότι «στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνεται η προσομοίωση μεγάλων και καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου».

  Η σεισμική τράπεζα έχει τη δυνατότητα προσομοίωσης της σεισμικής κίνησης με βασικό σκοπό την εξοικείωση και εκπαίδευση των μαθητών για τον τρόπο αντίδρασης σε περίπτωση σεισμού. Η εμπειρία της σεισμικής κίνησης στη σεισμική τράπεζα και η επαφή με το φαινόμενο του σεισμού συμβάλλει στην αποβολή του αισθήματος πανικού και τη συνειδητοποίηση της ανάγκης σωστής προετοιμασίας για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου.

  «Η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα μάς υπενθυμίζει ότι η Λέσβος αποτελεί μια από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές της Ελλάδας και για το λόγο αυτό επιβάλλεται η συνεχής προσπάθεια ενημέρωσης μαθητών και εκπαιδευτικών σε ζητήματα που συνδέονται με την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου. Παράλληλα, υπενθυμίζει σε όλους μας ότι η γνώση είναι η καλύτερη μέθοδος προστασίας από τους σεισμούς».

  Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιείται δωρεάν για όλους του μαθητές της Λέσβου στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι, έως 15 Μαρτίου 2023.  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ