19.8 C
Athens
21.2 C
Thessaloniki
Σάββατο 11 Μαΐου 2024
More

    Ματθαίος Πόταγας: Ο «ξεχασμένος» επί 62 χρόνια ήρωας που αντιμετώπισε τα τεθωρακισμένα των ναζί


    Από τις πρώτες πράξεις αντίστασης και αυτοθυσίας στην κατοχική Ελλάδα, ήταν αυτή που πραγματοποίησε ο 17χρονος μαθητής της Ε΄ Γυμνασίου, Ματθαίος Πόταγας στις 2 Μαΐου 1941 στην περιοχή της Βυτίνας Αρκαδίας.

    Φτάνοντας στον τόπο του Πόταγα, οι ναζί κατακτητές βυθισμένοι στην αλαζονεία τους ξαφνιάστηκαν όταν είδαν μπροστά τους έναν έφηβο να τους λέει «Σταθείτε, δεν θα μας σκλαβώσετε. Είμαι εδώ μόνος, αλλά ολόκληρη η Ελλάδα ακολουθεί». Κατά μία εκδοχή ο Πόταγας τους πυροβόλησε, αναποτελεσματικά μπροστά στη φάλαγγα τεθωρακισμένων των Γερμανών και επιχείρησε να ανατινάξει το γεφυράκι του Κουτρουμπή από το οποίο θα πέρναγαν. Όταν βρέθηκε χωρίς σφαίρες μπροστά στους Γερμανούς σήκωσε στο χέρι του μία πέτρα.


    ματθαίος πόταγας: ο «ξεχασμένος» επί 62 χρόνια ήρωας που αντιμετώπισε τα τεθωρακισμένα των ναζί

    Όπως αναφέρεται στο βιβλίο του Μανώλη Γλέζου «Εθνική Αντίσταση 1940 -1945», Εκδόσεις Στοχαστής, 2006: «Έκπληκτος ο διοικητής της φάλαγγας, ρώτησε το διερμηνέα, τι λέει αυτό το παιδί.

    Όταν ο διερμηνέας του εξήγησε, ο διοικητής με το αυτόματό του σκότωσε τον Πόταγα. Αλλά δεν έφτανε στον ναζί αξιωματικό μόνον ο θάνατος. Διέταξε τους στρατιώτες του και με έναν ογκόλιθο συνέθλιψαν το κεφάλι του νέου που τόλμησε να υψώσει το ανάστημά του απέναντι στο Γ΄ Ράιχ και το στρατό του».

    Μπορεί στην περίπτωσή του η «πέτρα του Δαυίδ» να μην σκότωσε τον «Γολιάθ», αλλά ήταν μία από τις πρώτες πράξεις αντίστασης και αυτοθυσίας ενάντια στη γερμανική κατοχή και σίγουρα σπάνια σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη.


    Ένας νεολαίος τόλμησε να ορθώσει το ανάστημά του στις τεθωρακισμένες ορδές των βαρβάρων, που σίγουρα θα ένοιωσαν έκπληξη μπροστά στην αποφασιστικότητά του. Τους είχε νικήσει με το που στάθηκε μπροστά τους.

    Όπως δήλωσε ο Μανώλης Γλέζος «Δεν είμαστε εγώ και ο Λάκης οι πρώτοι παρτιζάνοι της Ευρώπης, o πρώτος ήταν ήταν ο Μαθιός Πόταγας!».

    Και όμως η μνήμη του Πόταγα τιμήθηκε από το ελληνικό κράτος 62 χρόνια μετά, καθώς για δεκαετίες η θυσία του έμενε στην αφάνεια και στις αγκυλώσεις των σκληρών μεταπολεμικών περιόδων που πέρασε η χώρα. Έτσι στις 3 Μαΐου 2003, παρουσία του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του ορειχάλκινου αγάλματος που φιλοτεχνήθηκε από την αδελφή του Ματθαίου, την Ελένη Πόταγα και βρίσκεται στη Βυτίνα στην πλατεία έξω από το Λαογραφικό Μουσείο.

    Πηγή: ertnews.gr


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ