«Θερμαίνονται» οι πολεμικές μηχανές! Μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ στη Νορβηγία

Με τη συμμετοχή 30.000 ανδρών πραγματοποιεί το ΝΑΤΟ την άσκηση Cold Response στη Νορβηγία, ενώ το «θερμόμετρο» στην περιοχή της Βόρειας Ευρώπης και οι κινήσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα αποδεικνύουν το σκηνικό έντασης που έχει δημιουργηθεί γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τα γυμνάσια Cold Response 2022, που είχαν σχεδιαστεί από καιρό, σκοπεύουν να δοκιμάσουν την ικανότητα της Νορβηγίας να λάβει εξωτερικές ενισχύσεις σε περίπτωση επίθεσης από τρίτη χώρα, βάσει του άρθρου 5 του Καταστατικού Χάρτη του ΝΑΤΟ που αναγκάζει τα μέλη του να σπεύσουν σε βοήθεια ενός από τα μέλη του.

«Είναι αμυντικά γυμνάσια», δήλωσε ο επικεφαλής της νορβηγικής διοίκησης των επιχειρήσεων Ίνγκβε Όντλο, που διευθύνει τα γυμνάσια. «Δεν είναι μια στρατιωτική επιχείρηση με επιθετική σκοπιμότητα», επέμεινε μιλώντας στο δίκτυο TV2.

Τα ναυτικά, αεροπορικά, αμφίβια και χερσαία γυμνάσια, που πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια, διεξάγονται σε πολύ μεγάλα τμήματα του νορβηγικού εδάφους περιλαμβανομένης της περιοχής πάνω από τον αρκτικό κύκλο, παραμένοντας ωστόσο αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τα ρωσονορβηγικά σύνορα.

Αυτή τη φορά, η Ρωσία δεν απέστειλε παρατηρητές, ενώ μέρος στην άσκηση λαμβάνουν και η Σουηδία και η Φινλανδία, χώρες που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ, με τη Ρωσία να απειλεί και τις δύο με χρήση βίας, εφόσον πάρουν την απόφαση να ενταχθούν στη Συμμαχία.

Τα γυμνάσια, στα οποία θα λάβουν επίσης μέρος 200 αεροσκάφη και περίπου 50 πλοία και θα διαρκέσουν μέχρι την 1η Απριλίου, ξεκίνησαν με επιχειρήσεις στη θάλασσα και την προώθηση στο έδαφος ενός τμήματος της δύναμης ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ, που διευθύνεται φέτος από τη Γαλλία.

Σχεδόν 3.300 Γάλλοι στρατιώτες και αμφίβια ελικοπτεροφόρα Dixmude έχει ανακοινωθεί ότι θα λάβουν μέρος.

Μοιραστείτε το:

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες