11.9 C
Athens
8.6 C
Thessaloniki
Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024
More

    Μεγάλη έρευνα στα Δωδεκάνησα για όσους «επένδυσαν» σε κρυπτονομίσματα – Ποιοι έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» της ΑΑΔΕ

    Στο στόχαστρο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μπήκαν από την περασμένη εβδομάδα, με εντολή του ίδιου του διοικητή της Υπηρεσίας κου Γιώργου Πιτσιλή, τουλάχιστον 15 άτομα από τα Δωδεκάνησα, που εντοπίστηκαν σε διασταυρωμένους ελέγχους που έγιναν από το ειδικό σώμα της υπηρεσίας, να έχουν επενδύσει σε αγορά κρυπτονομισμάτων.

    Η υπηρεσία, σύμφωνα με τη «Ροδιακή», εντόπισε να έχουν επενδυθεί μικρά και μεγάλα ποσά σε διαδοχικές αγορές που έγιναν και για το λόγο αυτό, θα εξεταστεί τώρα με εξονυχιστικό τρόπο, η απόκτηση των εισοδημάτων καθώς επίσης και αν αυτά είχαν δηλωθεί.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής» η έρευνα αφορά 10 άτομα από το νησί της Ρόδου καθώς επίσης και 5 από το νησί της Κω, οι οποίοι όπως προέκυψε από τα στοιχεία των ελέγχων, είχαν προχωρήσει στην αγορά κρυπτονομισμάτων, μέσω τραπεζικών συναλλαγών ή με πιστωτικές κάρτες, επενδύοντας έτσι ποσά της τάξης των 50.000 ευρώ, και των 20.000 ευρώ, καθώς επίσης και μικρότερα ποσά.


    Σύμφωνα με τις εντολές που έχει δώσει η υπηρεσία της ΑΑΔΕ, θα κληθούν όλοι οι επενδυτές που έχουν ταυτοποιηθεί μέσα από την πολύμηνη έρευνα των ελεγκτικών μηχανικών της Ανεξάρτητης Αρχής, να αποδείξουν τώρα αν δικαιολογείται το ποσό που επένδυσαν για την αγορά των κρυπτονομισμάτων αυτών, αν δήλωσαν τα εισοδήματα που απέκτησαν μέσα από τη διαδικασία αυτή, καθώς επίσης και αν τα ποσά που είχαν στην κατοχή τους αποκτήθηκαν νόμιμα.

    Τι είναι τα κρπυτονομίσματα

    Το κρυπτονόμισμα, είναι ένα ψηφιακό ή εικονικό περιουσιακό στοιχείο, το οποίο λειτουργεί μέσω peer-to-peer δικτύων ως μέσο συναλλαγών, δηλαδή όπως ένα οποιοδήποτε νόμισμα.


    Το βασικό στοιχείο ενός κρυπτονομίσματος είναι ότι στηρίζεται στις αρχές της κρυπτογραφίας (cryptography), μιας μεθόδου που δεν επιτρέπει σε τρίτα πρόσωπα να έχουν πρόσβαση στην πληροφορία, ενώ το μεγάλο ενδιαφέρον στη βασική του δομή είναι ότι δεν υπάρχει κάποια κεντρική αρχή που το ελέγχει.

    Τα κυρίαρχα νομίσματα, όπως το δολάριο και το ευρώ, ελέγχονται και καθορίζονται από κεντρικές αρχές, όπως η Κεντρική Τράπεζα, η εκάστοτε κυβέρνηση κ.λπ., ενώ το κρυπτονόμισμα λειτουργεί ως ένα αποκεντρωμένο σύστημα, δίχως τη χειραγώγηση των κεντρικών αρχών.

    Τι είναι το blockchain

    Οι δικτυωμένοι υπολογιστές συντηρούν μια ασφαλή, απαραβίαστη λογιστική καταγραφή των συναλλαγών που ονομάζεται blockchain. Το πρώτο κρυπτονόμισμα που το έκανε αυτό ήταν το Bitcoin.

    Με απλά λόγια, το κρυπτονόμισμα είναι μια μονάδα συναλλαγής και το blockchain μια λίστα των συναλλαγών μεταξύ ίσων. Το blockchain είναι η καταγραφή που έχει συμφωνηθεί απ’ όλους τους υπολογιστές στα δίκτυα ως η επίσημη καταγραφή των συναλλαγών.

    Είναι η θεμελιώδης τεχνολογία που κάνει όλα τα κρυπτονομίσματα δυνατά. Υπάρχει μεγάλη συζήτηση γι’ αυτό, αλλά όλα τα κρυπτονομίσματα χτίζονται πάνω στο blockchain. Δεν είναι όλα τα πρότζεκτ στο blockchain κρυπτονομίσματα.

    Υπάρχουν blockchains για εντοπισμό και ανίχνευση ταυτοτήτων και παραγωγή αγαθών, αλλά ακόμη κι αυτά πρέπει να χρησιμοποιήσουν κάποιου είδους token ως μια blockchain καταγραφή των συναλλαγών.
    Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται, τα κρυπτονομίσματα ή η τεχνολογία blockchain έχουν πολλές χρησιμότητες.

    Το Ethereum, για παράδειγμα, χρησιμοποιείται για να δημιουργεί και να εντοπίζει έξυπνες συμβάσεις που μπορούν να εκτελεστούν αυτομάτως, όταν ικανοποιηθούν προσυμφωνημένοι όροι.

    Είναι λίγο-πολύ όπως ένα αυτόματο μηχάνημα πώλησης, όπου η σύμβαση είναι να σου δίνει τα αγαθά με τα οποία είναι εφοδιασμένο όταν βάζεις τα χρήματά σου σε αυτό.

    Υπάρχουν πρότζεκτ που χρησιμοποιούν blockchain για να εντοπίσουν ταυτότητες, πρώτες ύλες και αγαθά από την πηγή μέχρι το τελικό προϊόν.

    Και τώρα έχουμε τα NFTS, τα οποία είναι μοναδικά αντικείμενα στο blockchain και όχι όμοια και ανταλλάξιμα, όπως άλλα επενδυτικά αγαθά.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ