18.8 C
Athens
20.8 C
Thessaloniki
Σάββατο 13 Απριλίου 2024
More

  Μετάλλαξη Όμικρον: Το εμβόλιο της Pfizer παρέχει 4 φορές λιγότερη προστασία με την 3η δόση σε σχέση με την «Δέλτα»


  Η εξουδετερωτική ικανότητα ακόμη και τριών δόσεων του εμβολίου Pfizer κατά του κορονοϊού είναι τέσσερις φορές μικρότερη κατά της μετάλλαξης Όμικρον από την Δέλτα, σύμφωνα με ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο Sheba.
  Η ομάδα εξέτασε το αίμα σαράντα εμβολιασμένων εργαζομένων του Sheba για να διαπιστώσει την ικανότητα να εξουδετερώνουν την Όμικρον. Από αυτούς 20 έλαβαν αναμνηστική δόση τον τελευταίο μήνα και 20 που είχαν κάνει μόνο δυο δόσεις, η τελευταία πριν από πέντε ή έξι μήνες.
  Σύμφωνα με την Jerusalem Post, η μελέτη βασίζεται στα αποκλειστικά δεδομένα που είναι διαθέσιμα στο Sheba ως μέρος της μεγάλης μελέτης που διεξήχθη μεταξύ εργαζομένων στον τομέα της υγείας στο ιατρικό κέντρο. Όσοι έλαβαν τη δεύτερη δόση δεν είχαν καμία ικανότητα εξουδετέρωσης της Όμικρον, ενώ συνέχισαν να έχουν κάποια έναντι της Δέλτα αλλά και του αρχικού στελέχους.
  «Δεν υπήρχε καμία απολύτως ικανότητα εξουδετέρωσης, και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό», είπε η Δρ Gili Regev-Yochay, διευθύντρια της Μονάδας Επιδημιολογίας Λοιμωδών Νοσημάτων στο νοσοκομείο, σε μια ενημέρωση το βράδυ του Σαββάτου, προσθέτοντας ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορεί επίσης να εκτεθούν σε σοβαρή ασθένεια. Δεν είναι επίσης σαφές εάν όσοι έλαβαν δύο δόσεις πιο πρόσφατα προστατεύονται, συμπλήρωσε.
  Εργαστηριακές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στη Νότια Αφρική την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι τα αντισώματα από δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer μπορεί να είναι έως και 40 φορές λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της παραλλαγής Όμικρον. Ως αντίδραση σε αυτές τις μελέτες, η Δρ. Sharon Alroy-Preis, επικεφαλής των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, είπε σε συνέντευξη στο N12 το βράδυ του Σαββάτου ότι το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει να γίνεται η τρίτη δόση τρεις μήνες μετά τη δεύτερη.
  «Όσοι έχουν λάβει την αναμνηστική προστατεύονται καλύτερα από εκείνους που έλαβαν μόνο τη δεύτερη, και φυσικά, περισσότερο από τους μη εμβολιασμένους», είπε η Alroy-Preis. Σημείωσε, δε, ότι το μόνο άτομο που έχει μολυνθεί από την Όμικρον και είναι σε σοβαρή κατάσταση είναι ανεμβολίαστο.
  Υπάρχουν ένα εκατομμύριο Ισραηλινοί που έκαναν δύο δόσεις πριν από πέντε ή περισσότερους μήνες και δεν προχώρησαν στην αναμνηστική, είπε, και άλλοι 325.000 που έκαναν δύο δόσεις πιο πρόσφατα και θα ήταν επιλέξιμοι για μια τρίτη εάν άλλαζε η στρατηγική. «Δύο δόσεις δεν είναι αρκετά αποτελεσματικές», υπογράμμισε η Alroy-Preis.
  Η μελέτη Sheba, όμως, διαπίστωσε ότι η αναμνηστική δόση αυξάνει την ικανότητα του εμβολίου να δρα κατά της Όμικρον κατά περίπου 100 φορές, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει «σημαντική προστασία», είπε η Regev Yochay. «Είναι χαμηλότερη από την ικανότητα εξουδετέρωσης έναντι της Δέλτα– περίπου τέσσερις φορές χαμηλότερη. Αλλά είναι πολύ αισιόδοξο». Πρόσθεσε ότι «φαίνεται ότι με την Όμικρον υπάρχει πιθανότητα να μολυνθούν άνθρωποι που έλαβαν αναμνηστική δόση, αλλά έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν σοβαρά».
  Η Regev Yochay είπε ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης θα μειωθεί επίσης με την πάροδο του χρόνου και ότι αυτό είναι κάτι που εξετάζουν τώρα οι ερευνητές της Sheba.
  Η ισραηλινή μελέτη, η οποία πρέπει να τονιστεί ότι είναι μια μελέτη εξουδετερωτικών αντισωμάτων που έγινε στο εργαστήριο και δεν βασίζεται σε δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο, έχει σταλεί για αξιολόγηση.
  ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  Δολοφονία στη Γλυφάδα: Απολογείται ο 51χρονος που σκότωσε τον σύντροφο της μητέρας του
  Εκλογές ΚΙΝΑΛ – Θρίαμβος για τον Νίκο Ανδρουλάκη: Σάρωσε με 67,8% – Οι κινήσεις της επόμενης ημέρας
  Στην Ευελπίδων ο «ψευτογιατρός» για ξέπλυμα μαύρου χρήματος – Απολογείται για μια ακόμη κατηγορία
  Θρίλερ στο Μενίδι: Άνδρας κρατούσε όμηρο τη μητέρα του και απειλούσε να τη σκοτώσει – Τραυμάτισε αστυνομικό
  Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ