36 C
Athens
36.5 C
Thessaloniki
Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024
More

  Μητσοτάκης για Belharra: «Οι φρεγάτες ανανεώνουν τη ραχοκοκαλιά του Πολεμικού Ναυτικού» – Οι τιμές αγοράς φθηνότερες από τις αρχικές


  Στο βήμα της Βουλής αυτή τη στιγμή, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς εδώ και λίγα λεπτά ξεκίνησε την τοποθέτησή του σχετικά με την κύρωση των συμβάσεων για τα Rafale και τις Belharra.
  Eιδικότερα, ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε με τη φράση «το μήνυμα που καλείται να εκπέμψει η Βουλή είναι αυτό της εθνικής ευθύνης» την οποία είχε χρησιμοποιήσει στο κλείσιμο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας.
  Χαιρέτησε την ταχύτητα με την οποία το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επεξεργάστηκε την εξοπλιστική αυτή διαδικασία προκειμένου να αξιοποιηθεί η συγκυρία για να προωθηθεί η ευρύτερη έννοια της ευρωπαϊκής αμυντικής αυτονομίας.
  Επιπροσθέτως, σημείωσε πως «Για πρώτη φορά το υπουργείο Άμυνας επεξεργάστηκε τόσο γρήγορα τόσο σημαντικά προγράμματα αγοράς εξοπλισμών» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για μια εθνική απόφαση με διεθνή προσανατολισμό.
  «Οι φρεγάτες ανανεώνουν τη ραχοκοκαλιά του Πολεμικού Ναυτικού. Το ΓΕΝ μελέτησε εξαντλητικά όλες τις διαθέσιμες λύσεις και η κυβέρνηση αποδέχθηκε την πρότασή του. Η επιφάνεια και ο βυθός θωρακίζονται απόλυτα» τόνισε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
  «Πρόκειται με άλλα λόγια για ένα συνεκτικό και καλά διαρθρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο που απλώνεται και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Παράλληλα συγκροτεί υπόδειγμα τεχνικής και διακρατικής συνεργασίας.
  Όπως συνέβη με τα Rafale έτσι και οι φρεγάτες θα φτάσουν νωρίς» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας ότι «οι τιμές αγοράς είναι εξαιρετικά ευνοϊκές, πολύ χαμηλότερες από τις αρχικές. Πετύχαμε μια συμφωνία εξαιρετικά σύμφορη για τη χώρα».
  «Η συγκεκριμένη πτυχή του αμυντικού προγράμματος απαντά στην ασφάλεια της πατρίδας μας. συμβαδίζει με τις διπλωματικές στοχεύσεις βαθαίνοντας συμμαχίες με εταίρους δίνοντας στην Ελλάδα ρόλο πρωταγωνιστή και στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη. Δεν ξεφεύγει όμως από την απαραίτητη δημοσιονομική πειθαρχία» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
  Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ταυτόχρονα θα γίνει και η προμήθεια τορπιλών νέου τύπου, ενώ οι νέες φρεγάτες θα είναι έτοιμες να υποδεχθούν δίπλα τους 4 μικρότερα πλοία επιφάνειας, «με γνώμονα πάντα τις εισηγήσεις του ναυτικού μας». Οι σχετικές αποφάσεις, θα ληφθούν έως το τέλος του καλοκαιριού.
  Μητσοτάκης: «Πετύχαμε μια αγορά εξαιρετικά επωφελή για τη χώρα»
  «Οι τιμές αγοράς είναι εξαιρετικά ευνοϊκές, πολύ χαμηλότερες από τις αρχικές. Πετύχαμε μια αγορά εξαιρετικά επωφελή για τη χώρα. Η αποπληρωμή γίνεται σε μεγάλο βάθος χρόνου» είπε συνεχίζοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ακόμα πως εργασίες έχουν δυνατότητα να αναλάβουν και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
  «Η συγκεκριμένη πτυχή του εθνικού αμυντικού μας προγράμματος απαντά στις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Συμβαδίζει με τις ισχυρές συμμαχίες. Υλοποιείται με γοργούς ρυθμούς. Κινητοποιεί δυνάμεις εθνικής οικονομίας , δεν ξεφεύγει όμως από την απαραίτητη δημοσιονομική ισορροπία» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε πως «τα Ραφάλ θα μπορούν να συνθέτουν μία αυτόνομη μοίρα. Η παράδοσή τους έως τα τέλη ‘24 θα μπορεί να ακολουθεί διαρκή εξέλιξη συστημάτων. Στο Αιγαίο θα περιπολούν τα πιο εξελιγμένα Ραφάλ. Και αυτή η επιλογή υπήρξε εισήγηση Ελλήνων Ικάρων».
  Η αναφορά στα Rafale
  «Στο Αιγαίο θα περιπολούν σύντομα τα πιο εξελιγμένα Rafale. Θυμίζω ότι και αυτή η επιλογή υπήρξε εισήγηση Ελλήνων Ικάρων καθώς ο τύπος αυτός μας δίνει στρατηγικό πλεονέκτημα απέναντι σε όσους επιβουλεύονται την κυριαρχία μας ή τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
  Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε επίσης την απαλλαγή από κάθε φόρο των πτητικών και καταδυτικών επιδομάτων λέγοντας ότι «είναι μια απόφαση που παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον ανακουφίζει τους ενστόλους αίροντας μια αδικία ετών και θα έχει και συνέχεια μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν».  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ