Μητσοτάκης: «Δεν τον θέλαμε αυτόν τον πόλεμο – Τον επέλεξε ο Πούτιν και αυτός θα πληρώσει τις συνέπειες»

Την έκπληξη της Δύσης για την απόφαση Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία, εξέφρασε κατά τη συνέντευξή του στον Alpha, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Δεν το περιμέναμε γιατί πραγματικά είμαστε μπροστά σε ένα νέο κόσμο. Αποτελεί την αναίρεση του καθεστώτος ειρήνης και ασφάλειας. Μιλάμε για ένα νέο ψυχρό πόλεμο για τον οποίο κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα τελειώσει» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Ο Πούτιν επέλεξε να επιβάλλει το δικό του τρόπο ζωής σε μια άλλη χώρα. Αφορά αυτό όλους μας και γι’ αυτό υπήρξε αυτή η καθολική αντίδραση. Αναφέρομαι στον πρόεδρο Πούτιν και όχι στη Ρωσία γιατί πιστεύω ότι η πλειοψηφία του ρωσικού λαού δεν ήθελε αυτόν τον πόλεμο» συνέχισε ο Μητσοτάκης.
«Σήμερα πολιορκείται η Μαριούπολη. Συντελείται ανθρωπιστική καταστροφή. Απολύτως επιβεβλημένο να σταματήσουν τώρα οι εχθροπραξίες. Η Ρωσία σήμερα είναι παγκόσμια απομονωμένη. Είδατε το ψήφισμα στον ΟΗΕ» είπε ο πρωθυπουργός.
Δεν τον θέλαμε αυτόν τον πόλεμο
«Η Ελλάδα δεν έχει αυτή τη στιγμή στο ανώτατο επίπεδο επικοινωνία με τη Ρωσία. Τον πόλεμο αυτόν δεν τον θέλαμε, δεν τον ήθελε η δύση, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ. Τον επέλεξε ο Πούτιν και αυτός θα πληρώσει τις συνέπειες και δυστυχώς θα τις πληρώσει και ο ρωσικός λαός. Οι κυρώσεις γονατίζουν ήδη τη ρωσική οικονομία και θα θιγούν οι πιο αδύναμοι» είπε ο πρωθυπουργός.
Η συντριπτική πλειοψηφία των Ουκρανών ελληνικής καταγωγής επέλεξαν να μείνουν στον τόπο τους. Ισχύει και για την Οδησσό και για την περιοχή της Μαριούπολης. Πιθανώς αυτό στη συνέχεια να αλλάξει από τη στιγμή που η περιοχή καθίσταται εμπόλεμη ζώνη. Σημαντικό να υπάρξει εκεχειρία. Το κατεπείγον είναι να προστατεύσουμε τους αμάχους» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Ήταν το ηθικά σωστό και εθνικά επιβεβλημένο. Πράξαμε το σωστό όπως η μεγάλη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών», δήλωσε ωστόσο ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του αναφερόμενος στην αποστολή στρατιωτικού αμυντικού υλικού στην Ουκρανία .
«Η ΕΕ αποφάσισε να παράσχει αμυντικό υλικό. Με ποιο ηθικό ανάστημα θα ζητούσαμε ανάλογη συνδρομή αν βρισκόμασταν σε ανάλογη κατάσταση. Είχαμε ένα λόγο να συνταχθούμε με τη σωστή πλευρά της ιστορίας» συνέχισε.
«Σε αυτή την εποχή λογικές αναθεωρητισμού, επιχειρηματολογίες περί αποστρατικοποίησης δεν έχουν θέση» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Οι αποφάσεις αυτές είναι επιπέδου πρωθυπουργού. Δεν διαβουλεύομαι. Με εξαίρεση το ΚΙΝΑΛ όλοι οι άλλοι ήταν στο ναι μεν αλλά. Έγινε συζήτηση στη βουλή. Δεν πιστεύω στα συμβούλια πολιτικών αρχηγών» είπε.
«Είναι μια συζήτηση, η οποία έτσι όπως είναι οργανωμένη, δεν προσφέρει κάτι», ανέφερε ο πρωθυπουργός απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για την απόφασή του να στείλει η Ελλάδα αμυντικό υλικό στην Ουκρανία.
Λίγοι μιλούσαμε για ευρωστρατό, τόνισε ο Μητσοτάκης
«Ήμασταν λίγοι αυτοί που μιλούσαμε για ευρωπαϊκό στρατό. Ήρθε η Γερμανία που καταδιώκεται από παρελθόν βαρύ. Η Σουηδία, ουδέτερη χώρα, και στέλνει αμυντικό εξοπλισμό στην Ουκρανία. Η χώρα δεν προτίθεται να αγοράσει κανένα αμυντικό σύστημα από τη Ρωσία» είπε.
«Έχω πει πολλές φορές ότι δεν θα πρέπει να αποτελεί είδηση συνάντηση Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο. Πιστεύω ότι θα υπάρχει κοινή διάθεση να οργανωθεί μια τέτοια συνάντηση. Είμαστε δύο χώρες που συγκροτούμε τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Θα μπορούσε να αποτελέσει έναυσμα για κατέβασμα των τόνων. Η ρητορική του αναθεωρητισμού είναι εκτός διεθνούς κλίματος» συνέχισε.
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα κυρίαρχη με ισχυρές συμμαχίες. Η Ευρώπη δεν μας στήριξε στον Έβρο; Ήταν ζήτημα παραβίασης συνόρων. Σήκωσα τρία τηλέφωνα και ήρθαν. Είδαμε απόλυτη στήριξη στην πολιτική μας και αλλαγή στη στάση της Ευρώπης στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων» πρόσθεσε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Με την Τουρκία υπάρχει θετική ατζέντα στον τομέα τουρισμού, του περιβάλλοντος, δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον Alpha στην αμυντική πολιτική και στο ενδεχόμενο συνάντησης με τον Τ. Ερντογάν.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες