14.4 C
Athens
11.7 C
Thessaloniki
Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024
More

    Μητσοτάκης: «Όταν οι συνθήκες ωριμάσουν μπορούμε να συζητήσουμε για την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο» – Τι είπε για το ζήτημα των διμερών σχέσεων

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στο ζήτημα της Θράκης, ως το επόμενο στάδιο του διαλόγου με την Τουρκία.

    «Η επόμενη φάση του πολιτικού διαλόγου, όταν οι συνθήκες ωριμάσουν μπορεί να είναι η προσέγγιση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


    «Σύμφωνα με την Ελλάδα συνιστά τη μόνη διαφορά που θα μπορούσε να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας με πυξίδα πάντοτε το Διεθνές Δίκαιο και ειδικά το Δίκαιο της Θάλασσας που αποτελεί τον πιο ασφαλή πλοηγό στη διευθέτηση των διεθνών διαφορών, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι αναφορές για την επίλυση του Κυπριακού

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζοντας μεταξύ άλλων, στάθηκε στις δηλώσεις του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Κυπριακό και την επίλυσή του.


    Σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως λύση για την επίλυσή του είναι η επαναφορά του διαλόγου σε επίπεδο Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, διάλογος που είχε διακοπεί από το 2017.

    «Αγαπητέ Ταγίπ, αγαπητοί υπουργοί σας καλωσορίζω στην Αθήνα, μία μέρα ξεχωριστή καθώς μετά από επτά χρόνια συνέρχεται το ΑΣΣ Ελλάδας και Τουρκίας, που από μόνο του σηματοδοτεί την πρόθεση των δύο χωρών να αναζητήσουν νέους δημιουργικούς δρόμους στις μεταξύ τους σχέσεις» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    «Αντιμετωπίσαμε πρωτόγνωρες προκλήσεις έναν πόκεμο στην καρδιά της Ερυώπης που προκάλεσε ενεργειακή πληθωριστική κ επισιτιστική κρίση, και μεγάλες φυσικές καταστροφές» συνέχισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

    «Ταυτόχρονα βιώνουμε περιφεριεακές συγκρούσεις που εγείρουν έντονη ανησυχία ιδίως όταν είναι στην γειτονιά μας» εξήγησε για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Το ζήτημα των διμερών σχέσεων

    «Και οι διμερείς μας σχέσεις γνώρισαν διακυμάνσεις που κάποιες στιγμές τις απείλησαν επικίνδυνα και μαζί τους την ασφάλεια και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    «Γι αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι τους τελευταίους μήνες οι δύο χώρες βαδίζουν σε ένα πιο ήρεμο μονοπάτι. Ελλάδα και Τουρκία, η Τουρκία και Ελλάδα οφείλουν να ζουν ειρηνικά, να διατυπώνουν τις διαφορές τους που είναι γνωστές, να τις συζητούν με ειλικρίνεια και να αναζητούν συνέχεια λύσεις. Κι αν αυτές δεν γεφυρώνεται, πάντως να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις και κρίσεις» υπογράμμισε ακόμα ο πρωθυπουργός.

    «Και σε αυτή την κατεύθυνση, κύριε Πρόεδρε, τον περασμένο Ιούλιο στο Βίλνιους συμφωνήσαμε να πιάσουμε και πάλι το νήμα των επαφών μας με στόχο να αναζητήσουμε τρόπους συνεργασίας και αναθέσαμε στους δύο υπουργούς Εξωτερικών να καθοδηγήσουν τη συγκεκριμένη διαδικασία» διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

    «Ο οδικός χάρτης τον οποίο υιοθετήσαμε συμπεριλάμβανε τρία επίπεδα τον πολιτικό διάλογο, τη Θετική Ατζέντα και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και στη συνέχεια οι συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών έγιναν, πρέπει να πω, σε ένα πολύ παραγωγικό κλίμα. Κι εμείς οι ίδιοι, αγαπητέ μου Πρόεδρε, βρισκόμαστε για τρίτη φορά μέσα στους τελευταίους έξι μήνες» σημείωσε, επίσης.

    «Στις δύο πρώτες συναντήσεις οργανώσαμε τα επόμενα βήματα και αξιολογήσαμε την πρόοδο όσων συμφωνήσαμε. Και σήμερα στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας κάνουμε μία ακόμα αποτίμηση αυτών των κοινών προσπαθειών μας. Προσπάθειες που οδήγησαν σε νέες ή αναβαθμισμένες παλαιότερες συμφωνίες σε πολλά επίπεδα» πρόσθεσε.

    «Στην ηλεκτρική ενέργεια, στο εμπόριο, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την εκπαίδευση, τον αθλητισμό, την τεχνολογία, τον τουρισμό, τη σύσφιξη των οικονομικών μας σχέσεων. Το διμερές μας εμπόριο αυτή τη στιγμή έχει ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι ρεαλιστικός στόχος μέσα σε μία πενταετία να φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ» διευκρίνισε σχετικά με τις συμφωνίες.

    «Συμφωνήσαμε επίσης στην προώθηση της συναντίληψης και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στον αγροτικό τομέα, στην έρευνα, την καινοτομία, προάγουν τη συνεργασία νέων επιστημόνων και ενισχύουν το εξαγωγικό και το επενδυτικό περιβάλλον και στις δύο μας χώρες».

    Η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και η Θράκη

    «Η επόμενη φάση του πολιτικού διαλόγου όταν οι συνθήκες ωριμάσουν μπορεί να είναι η προσέγγιση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, που σύμφωνα με την Ελλάδα συνιστά τη μόνη διαφορά που θα μπορούσε να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας με πυξίδα πάντοτε το Διεθνές Δίκαιο και ειδικά το Δίκαιο της Θάλασσας που αποτελεί τον πιο ασφαλή πλοηγό στη διευθέτηση των διεθνών διαφορών» τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Απαντώντας σε σχετική αναφορά του Τούρκου προέδρου ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Για μένα η Θράκη αποτελεί ένα παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων και οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας έχουν και αγωνιζόμαστε πάντα να διασφαλίζουν στην πράξη ίσες ευκαιρίες.

    «Ο προσδιορισμός της μειονότητας ως μουσουλμανικής καθορίζεται από την ίδια τη Συνθήκη της Λωζάνης. Χρεος δικό μας αυτό το κλίμα της αρμονικής συνύπαρξης, είναι χρέος της ελληνικής έννομης τάξης, να το διασφαλίσουμε και να το ενισχύσουμε. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω και να διαβεβαιώσω βέβαια και όλους τους μουσυλμάνους συμπολίτες μαςότι προς αυτή την κατεύθυνση η ελληνική κυβέρνηση θα εξακολουθεί να δουλεύει νυχθημερόν».

     



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ