Search
Close this search box.

Ν. Μηταράκης από Αυστρία: «Η Ελλάδα δεσμεύεται να προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ- Δεν μπορούμε να επαναλάβουμε τη Μόρια»

Ως τη χώρα που δεσμεύεται να διαφυλάσσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ παρουσίασε την Ελλάδα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκης, στα πλαίσια διήμερης επίσκεψής του στην Αυστρία. Ο κ. Μηταράκης επανέλαβε πως «δεν μπορούμε να επαναλάβουμε τη Μόρια» για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος, ενώ είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει το σύνολο των ελληνικών θέσεων αναφορικά με τη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη.
Ο κ. Μηταράκης έγινε δεκτός από τον Καγκελάριο της Αυστρίας, κ. Karl Nehammer, στον οποίο και απένειμε τη Διαμνημόνευση Μεταναστευτικής Αρωγής Α’ Τάξης, για την σημαντική συμβολή του ιδίου προσωπικά και συνολικά της Αυστριακής κυβέρνησης κατά την διάρκεια της κρίσης στον Έβρο, με την αποστολή επίλεκτων μονάδων των αυστριακών Σωμάτων Ασφαλείας στην πρώτη γραμμή.
«Αναγνωρίζουμε την υποστήριξη που παρείχε η Αυστρία στην Ελλάδα κατά τα γεγονότα στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020. Η Αυστρία αντέδρασε γρήγορα στέλνοντας μέλη της δύναμης EKO Cobra να περιπολούν τα σύνορα και προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις προσπάθειες εργαλειοποίησης που χρησιμοποιούσε η Τουρκία», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών που ακολούθησε, τα θέματα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και της διαπραγμάτευσης του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου ήταν αυτά που συζητήθηκαν κατά προτεραιότητα.
«Η προστασία των συνόρων είναι το κλειδί για τη διασφάλιση της ακεραιότητας του χώρου Σένγκεν, όπως είναι καταλυτικής σημασίας η εξάρθρωση των δικτύων λαθροδιακίνησης ανθρώπων», δήλωσε ο κ. Μηταράκης. «Πρέπει να καταπολεμήσουμε αυτούς που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο για οικονομικό όφελος. Η Ελλάδα δεσμεύεται να προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης. Με αυτόν τον τρόπο, ελέγχει πιθανές δευτερεύουσες μεταναστευτικές ροές προς την Αυστρία. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους λαθρεμπόρους να επιλέγουν ποιος εισέρχεται στο έδαφος των κρατών μελών της Ένωσης», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο υπουργός χαρακτήρισε ως μείζονος σημασίας το να επιτρέπεται η «μέγιστη ευελιξία στα κράτη μέλη πρώτης γραμμής», καθώς «κάθε σύνορο έχει την ιδιαιτερότητά του και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη». Παράλληλα, κάλεσε τα κράτη-μέλη της ΕΕ να συμφωνήσουν σε έναν μηχανισμό αλληλεγγύης, αφαιρώντας πίεση από τα κράτη που επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος της διαχείρισης του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος, δείχνοντας άμεση και απτή αλληλεγγύη.
«Όσον αφορά την Ελλάδα, η όποια συζήτηση για το Σύμφωνο προέρχεται από την ανάγκη αποφυγής τυχόν συμφόρησης στις Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές στα σύνορα. Δεν μπορούμε να επαναλάβουμε τη Μόρια. Ως εκ τούτου, πρεσβεύουμε έναν μηχανισμό μετεγκατάστασης, ο οποίος θα ενεργοποιείται όταν η χρήση αυτών των Κέντρων θα ξεπερνά το 50% της συνολικής χωρητικότητας» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αυτό που πρέπει να προωθηθεί, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι η νόμιμη και εύτακτη μετανάστευση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την υπογραφή του Μνημόνιο Συναντίληψης το οποίο συνήφθη με το Μπαγκλαντές. Στο εν λόγω κείμενο, δίνεται έμφαση στην ανάγκη αποτροπής της παράνομης μετανάστευσης και υλοποίησης επιστροφών στο Μπαγκλαντές, ενώ προσφέρει την ευκαιρία εποχικής εργασίας στην Ελλάδα σε υπηκόους του Μπαγκλαντές υπό τους όρους της ελληνικής νομοθεσίας.

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες