Με απάντησή του σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Β. Κεγκέρογλου, ο ΥΠΕΘΑ, Ν. Παναγιωτόπουλος, εξέφρασε την εκτίμηση πως η κρίση στην Ουκρανία μπορεί να εξαπλωθεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη, για αυτό και φαντάζει για τον ίδιο απαραίτητη η ανάγκη διαμόρφωσης ενός συστήματος κοινής ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας στο πλαίσιο της συνθήκης της Λισσαβόνας.
«Η ρωσική εισβολή κατέδειξε ότι ο κόσμος αλλάζει. Δεν είναι μόνο ότι ο πόλεμος ήρθε κοντά στην Ευρώπη, και ότι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας αλλά είναι και ένα πλήγμα στη στρατηγική αρχιτεκτονική της ΕΕ. Είναι ορατός ο κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσης της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Αναγκαία η στρατιωτική αυτονομία της ΕΕ – Ο πόλεμος αφύπνισε την ΕΕ
Υπέρμαχος της μεγαλύτερης ομοσπονδιοποίησης στην Ευρώπη, ο Ν. Παναγιωτόπουλος υποστηρίζει την διαμόρφωση μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας όσο και την δημιουργία ευρωστρατού. . «Η στρατιωτική αυτονομία της ΕΕ είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία», δήλωσε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει πως «η εισβολή στην Ουκρανία απειλεί το σύστημα ασφάλειας της Ευρώπης και πρέπει να αντιδράσει και να αποδείξει ότι είναι μια υπολογίσιμη δύναμη».
Ο υπουργός βλέπει τον πόλεμο στην Ουκρανία να λειτουργεί ως αφύπνιση για την ΕΕ, η οποία πρέπει να γίνει πιο ενεργητική αναφορικά με την αμυντική θωράκιση των χωρών της. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία λειτούργησε ως αφύπνιση στην ΕΕ, η οποία καλείται να σχεδιάσει με καλύτερους όρους την κοινή εξωτερική πολιτική άμυνας και ασφάλειάς της. Η χώρα μας συμμετέχει ενεργά στον σχεδιασμό μιας ασφαλούς στρατηγικής πυξίδας της Ένωσης, υποστηρίζοντας ένθερμα την αυτονομία της ΕΕ. Η ΕΕ κρατά το κλειδί του προϋπολογισμού της άμυνας, αναγνωρίζοντας ότι και λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, πρέπει να δαπανήσει περισσότερα για την συλλογική ασφάλεια και άμυνα της αλλά και ότι πρέπει να υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση των προϋπολογισμών για ορισμένες χώρες για την αγορά αμυντικού εξοπλισμού τους».