18.4 C
Athens
16.2 C
Thessaloniki
Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
More

    NATO: Αμετακίνητη η Τουρκία στο ζήτημα της ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας


    Η Τουρκία φαίνεται να είναι αμετακίνητη στη θέση της, καθώς πλησιάζουμε στη σύνοδο κορυφής του NATO, όπου θα μπορούσε να εξεταστεί το ζήτημα της ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας.

    Οι συζητήσεις μεταξύ Τουρκίας, Φινλανδίας και Σουηδίας για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ θα συνεχιστούν, αλλά η σύνοδος κορυφής της Συμμαχίας στη Μαδρίτη την επόμενη εβδομάδα δεν αποτελεί μια προθεσμία, δήλωσε σήμερα ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, μετά από συνομιλίες στις Βρυξέλλες.


    Στοκχόλμη και Ελσίνκι υπέβαλαν αίτημα ένταξης στη δυτική αμυντική συμμαχία τον περασμένο μήνα, αντιδρώντας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αλλά βρέθηκαν αντιμέτωπες με την εναντίωση της Τουρκίας που τις έχει κατηγορήσει ότι υποστηρίζουν και προστατεύουν Κούρδους μαχητές και άλλες οργανώσεις που η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατικές.

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες μετά τις συζητήσεις στο ΝΑΤΟ για το θέμα, ο Καλίν τόνισε ότι η Άγκυρα αναμένει από τη Σουηδία, ιδίως, να λάβει άμεσα μέτρα σχετικά με τις ενέργειες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στη χώρα της και ότι οποιαδήποτε πρόοδος στις αιτήσεις για ένταξη των σκανδιναβικών χωρών «εξαρτάται πλέον από την κατεύθυνση και την ταχύτητα με την οποία αυτές οι χώρες θα λάβουν μέτρα».

    Ο Στόλτενμπεργκ είδε «εποικοδομητικές» συνομιλίες

    Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ σε ανακοίνωσή του χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» τις σημερινές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας για την εξεύρεση λύσης στα προβλήματα που θέτει η Άγκυρα για την ένταξη των δύο χωρών.


    «Η Τουρκία έχει θεμιτές ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με την τρομοκρατία, τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Ως εκ τούτου, θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας (…) και προσβλέπω στην εξεύρεση λύσης το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ.

    Γιατί επιμένει στο βέτο ένταξης στο ΝΑΤΟ η Τουρκία

    Η Άγκυρα κατηγορεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία ότι παρέχουν κάλυψη στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), οργάνωση που η Τουρκία και οι δυτικοί σύμμαχοί της θεωρούν «τρομοκρατική». Η Μάριν είπε ότι οι δύο χώρες παίρνουν πολύ σοβαρά τις ανησυχίες της Τουρκίας και επιθυμούν «αν υπάρχουν παρανοήσεις, να τις διορθώσουμε».

    Η Φινλανδή πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η Τουρκία ανέφερε προηγουμένως ότι οι σκανδιναβικές χώρες θα γίνονταν δεκτές στους κόλπους του ΝΑΤΟ, όμως άλλαξε τόνο όταν κατατέθηκαν τα αιτήματα. «Ασφαλώς, παίρνουμε όλα τα ζητήματα πολύ σοβαρά και συζητάμε, όμως πιστεύω ότι επαφίεται στην Τουρκία να προσπαθήσει να βρει λύσεις», είπε η Σάνα Μάριν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τους σκανδιναβούς ομολόγους της.

    Την Δευτέρα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε επίσης ότι το πρόβλημα μπορεί να μην λυθεί εγκαίρως, μέχρι δηλαδή τη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης.

    Γραπτές εγγυήσεις ζήτησε ο Ερντογάν από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ

    O Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε την περασμένη εβδομάδα επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας στη Μαδρίτη.

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Ερντογάν επανέλαβε, σύμφωνα με την διεύθυνση επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των νόμιμων ανησυχιών της Τουρκίας σχετικά με το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

    Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος στη διαδικασία «χωρίς να δούμε συγκεκριμένα βήματα και από τις δύο χώρες που να ανταποκρίνονται στις δικαιολογημένες ανησυχίες της Τουρκίας και χωρίς να δοθούν γραπτές δεσμεύσεις για αλλαγή στάσης στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας».

    Ενστάσεις από τις δύο χώρες για τις αντιρρήσεις της Τουρκίας

    Οι δύο σκανδιναβικές χώρες έχουν εκφράσει πολλές φορές την έκπληξή τους για τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα στήριζε τα αιτήματά τους, μέχρι τη στιγμή που τα υπέβαλαν. «Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε μπροστά σε αυτό το στάδιο.

    Αν δεν λύσουμε αυτά τα προβλήματα πριν από τη Μαδρίτη, η κατάσταση μπορεί να παγώσει», δήλωσε χθες η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν, αναφερόμενη στην επόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα ξεκινήσει στην ισπανική πρωτεύουσα στις 28 Ιουνίου.

    «Δεν ξέρουμε για πόσο, όμως η κατάσταση θα μπορούσε να παγώσει για κάποιο διάστημα», συνέχισε μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Σουηδία.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ