Search
Close this search box.

Νέα «μπουλούκια» μεταναστών στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία – Η κομπίνα με τους διακινητές και τα ταξί

Η Ειδομένη αρχίζει να ζει και πάλι παλιές γνώριμες καταστάσεις, δεχόμενη αυξημένες πιέσεις από τα κυκλώματα των διακινητών που λόγω καλοκαιριού έχουν εντείνει τις… δραστηριότητές τους.

Την ίδια ώρα, η τακτική «push-back» της Βόρειας Μακεδονίας εξακολουθεί να προβληματίζει την τοπική κοινωνία, με κατοίκους της περιοχής να δηλώνουν χαρακτηριστικά: «Μας στέλνουν πίσω κοπάδια».

Σύμφωνα με όσα γράφει το ThessToday.gr, καθημερινά ομάδες μεταναστών γίνονται αντιληπτές να κινούνται περιμετρικά στην Ειδομένη -κυρίως στα όρια των νομών Κιλκίς και Σερρών- όπου παρακάμπτοντας τον αγκαθωτό φράχτη, στο ύψος των χωριών Μεταμόρφωση, Χαμηλό και Ειρηνικό, διασχίζουν το ημιορεινό τμήμα της εκεί μεθορίου και περνούν στο έδαφος της Βόρειας Μακεδονίας για να συνεχίσουν βορειότερα.

Κάτοικοι της περιοχής επιβεβαιώνουν την κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στην περιοχή, υπογραμμίζοντας ότι «συνήθως μεσημεριανές ώρες οι γείτονες ανοίγουν τον αγκαθωτό φράχτη και στέλνουν πίσω στην Ελλάδα… κοπάδια μεταναστών». Ενδεικτικό της κατάστασης στην πύλη εισόδου – εξόδου στην Ειδομένη, αποτελεί η σχεδόν καθημερινή επαναπροώθηση δεκάδων μεταναστών -άλλες φορές ακόμη και πάνω από 100 άτομα- εξωθημένοι από τη Βόρεια Μακεδονία, όλοι τους νεαροί από Συρία, Αφγανιστάν, Κούρδοι κ.α., ηλικίας 20 έως 27 ετών.

Η «βαλκανική διαδρομή» εδώ και χρόνια είναι άρρηκτα συνυφασμένη με το ταξίδι ελπίδας των προσφύγων

Η «βαλκανική διαδρομή» εδώ και χρόνια είναι άρρηκτα συνυφασμένη με το ταξίδι ελπίδας των προσφύγων που επιχειρούν να προσεγγίσουν χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών ταξιδεύει με φορτηγά τρένα σε καθημερινή βάση από τη Θεσσαλονίκη προς τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία. Οι μετανάστες επιβιβάζονται στα τρένα έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία ότι τα τρένα πρέπει να επιβραδύνουν.

Αυτό επιτρέπει στους μετανάστες να φθάσουν στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης, όπου με την άφιξη του τρένου και προτού σταματήσει για τον έλεγχο, εκείνοι πηδάνε από αυτό προσπαθώντας να διαφύγουν τη σύλληψη.

Όπως θα δείτε σε φωτογραφία που εξασφάλισε το thesstoday.gr, ομάδα των 50 ατόμων κρατώντας σακούλες και κουβαλώντας σακίδια κατευθύνεται προς τα χωράφια ώστε να βρουν την επαφή με τον «σύνδεσμό» τους από τη Βόρεια Μακεδονία, περιμένοντας ακόμη και υπό βροχή την κατάλληλη χρονική στιγμή για να περάσουν στην άλλη πλευρά.

Η κομπίνα των διακινητών με τα ταξί

Παράλληλα, το κροτάλισμα του Ερντογάν και οι απειλές της Αγκυρας ότι μπορεί να πλημμυρίσει και πάλι την Ελλάδα με πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες έχει οδηγήσει σε έξαρση τους διακινητές ανθρώπινων καραβανιών που εκμεταλλεύονται τις εντάσεις στα ελληνοτουρκικά. Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες του ThessToday.gr το τελευταίο διάστημα αλλοδαποί διακινητές έχουν δημιουργήσει επιχειρηματικές κυψέλες με κάποιους οδηγούς ταξί και εκτελούν σε καθημερινή βάση τουλάχιστον 15 με 20 δρομολόγια Ειδομένη – Θεσσαλονίκη και το αντίστροφο.

Καλά ενημερωμένες πηγές τονίζουν ότι το βαλάντιο ανά άτομο ανέρχεται στα 100 ευρώ, ενώ την ίδια ώρα η μοναδική αρμόδια αρχή που πραγματοποιεί περιπολίες, είναι τα λιγοστά κλιμάκια της Frontex, με συνέπεια πολλές φορές η διακίνηση να γίνεται κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια των αστυνομικών. Και όλα αυτά, σε μια περίοδο όπου το ελληνοτουρκικό τείνει να μετατραπεί σε προμετωπίδα για την αναζωπύρωση ενός νέου μεταναστευτικού κύματος στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της Ελλάδας.

Μοιραστείτε το:

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες